Profiterole/Profiteroles, to malutkie ptysie przepełnione kremem i oblane sosem, w klasycznej wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody(...)masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką do nadziewania. Polewa czekoladowa
KreatywnePinyMacie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych(...)przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania
CoolinarniePLAlessio Orrù - Fotolia.com Ptysie same zjechały z blaszki :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce. Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy
Przepisy i porady kulinarneDzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli(...)chcemy zrobić krem na wszystkie ptysie należy podwoić proporcje. Natomiast kiedy nie potrzebujemy aż tyle zmniejszamy o połową ilość składników na ciasto. Przygotowujemy ptysie według tego przepisu. Następnie rozdrabniamy tabliczkę czekolady przy pomocy blendera lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią
Kolizje SmakówMiałam ochotę na coś cytrynowego… Do końca sama nie wiedziałam czego chciałam, czy z kremem czy bez, czy czegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim(...)jajka i mikserem ucieramy do połączenia sie składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy za pomocą łyżeczki kupki ciasta, wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie, gdyż ptysie rosną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne 15 minut. Odkładamy
Made By Mom And Sonokoło 20 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienię- śmietanę ubijamy z cukrem, i stopniowo mieszamy z serkiem. Oraz sos- wszystkie składniki miksujemy i gotujemy, aż zgęstnieją. Ptysie rozcinamy wszerz- tak aby powstał spód i daszek i nadziewamy Przed podaniem polewamy sosem. Smacznego
Luźna Kuchniagotujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż budyń będzie gęsty i jednolity. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, żeby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ptysia bardzo delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostygnięty budyń mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na jedną część ptysia i zamykamy drugą. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtKolejny mój wymysł. Fotka którą zobaczyłam, chwila namysłu .... akurat ta chwila trwała naprawdę długo tym razem. Ponieważ, albo ptysie wyszły mi za duże, albo już gotowe nadziane kremem ciacha znikały szybciej niż udawało(...)Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze "ptysie" w temp180 stopni przez ok 20 min.W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, wsypujemy
Malinowe Pocałunkioprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego Wykładać je należy 5 cm od siebie(...)miały miejsce rosnąć Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut Po upieczeniu ostudzić na kratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy
Proste PotrawyMoże nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia Kobiet, specjalnie dla moich gości :) Składniki: Na ciasto: 200 ml wody 2 łyżeczki cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszennej (z doświadczenia polecam tortową) 2 duże jajka Na krem(...)oddzielną blaszkę cienkie "dwójki". Odstające końce ciasta można lekko spłaszczyć zwilżonym w zimnej wodzie palcem. 4. Szyjki wstawiłam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 5. Ptysie piekłam 30 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ptysie i nakłułam je wykałaczką, układając je na blasze nakłuciem do góry. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika na jeszcze 5 minut
Kulinarny Pamiętnikognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:) Gdy ptysie się studziły(...)krem: posiekane jajka zblendowałam z majonezem, jogurtem, mączką orzechową i chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam z posiekaną natką pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Każdego z wystudzonych ptysiów przekroiłam na pół i wypełniłam dużą łyżką kremu. Ułożone na talerzu ptysie udekorowałam posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Pamiętnikdeser ptysie 400 gr maki 200 gr masla szczypta soli 2 szkl wody 8 jajek Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make. Po ostudzeniu , wbijamy jajka I laczymy. Wyciskamy szpryca cukiernicza ptysie. Wkladamy do nagrzaego do 200 C piekarnika na ok 25 min Ubijamy smietane I wypelniamy chlodne ptysie. Smacznego I milego weekend
Smaki Edytyprzyrządzić takie rarytasy, aby nasi goście nie musieli odrywać się od zabawy. Ważne też, by zachować karnawałowy charakter. W imię tego, co podsumowałam powyżej, dziś zapraszam na... MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. / ptysie tradycyjne, źródło: Moje Wypieki , krem autorsk i ;/ ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W rondelku zagotowałam wodę z masłem(...)ostudzoną masę połączyłam z 1 kostką masła, dokładnie ze sobą miksując. Następnie dodałam cukry waniliowe, cukier kryształ, na samym końcu ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak powstałym kremem wypełniam przekrojone ptysie. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiBlachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 10-15 minut. Upieczone ptysie odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, pokroić na mniejsze
królestwo garówIlość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda - ciasto można również upiec, tak jak ptysie - do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni