ptyś - 361 przepisów (strona:15/25)

Groszek ptysiowy 161

kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być trudne i też nie było. Było z tym co prawda trochę zabawy, ale efekt końcowy był tego wart. I wiem, że do kupnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 172

składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek.  PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki 217

musiały być. Z tym, że nie jestem ich zwolennikiem :-) Zdecydowanie bardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli

Passions hobbies life
Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką 347

chwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie ,   faworki/chruściki ,  oponki serowe ,  ptysie . Donuts - donaty - amerykańskie pączki z dziurką - przepis: Składniki: (na 20-23 sztuki) 3 szklanki mąki 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki wody 3/4 szklanki mleka

Moje Qulinaria
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 175

Każde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki?  Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje  zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka

KUCHARNIA
Churros 216

postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka

Słodka Strona
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc STYCZEŃ 2015 109

Styczeń w statystykach wyglądał tak : 470 polubień na FB       14 2 obserwujących       20 postów 30 ,170 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Ptysie Rolada schabowa z suszonymi pomidorami Sernik z wiśniami Dziękuję

Magiczne Życie Marty
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 134

centymetrów (można go sobie wcześniej odrysować). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut. Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ciasto"odpoczęło". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinam

Kuchnia w opałach
COOLMAG # 4 - JESIEŃ 120

lekturę kliknij tu :) Moich przepisów szukaj na stronach 26-29. Aby Was jeszcze bardziej zachęcić przedstawiam wizualizację ;) Marynowane opieńki  Pappardelle z borowikami  Tarta z podgrzybkami  Ptysie z kurkami Zapraszam serdecznie i życzę przyjemnej lektury

Kuchnia w opałach
Groszek ptysiowy 169

Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować

wyzwania kuchenne
Ptysie 334

cukru pudru * 3 łyżki żelatyny  * 6 łyżek wrzątku Przygotowanie : Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Rozpuścić nad kąpielą wodną. Kremówkę ubijać z pudrem, dodawać żelatynę. Krem przełożyć do szprycy. Nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXXXXX 124

polubieniach to albo mnie ktoś gdzieś polecił? Albo? :) Dzisiaj już kolejne podsumowanie tygodnia w zdjęciach.  Zapraszam!  * naleśniki ze szpinakiem - rewelacja! * malinki w zimie   * mega wielkie ptysie - już wkrótce przepis na blogu * na obiad kasza - jak dawno nie jadłam   * najlepsza pizza z roszponką i awokado * pyszne śniadanie by dobrze zacząć dzień  Do zobaczenia za tydzień

Magiczne Życie Marty
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 193

przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy

Poezja smaku
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 215

potrafiłam opanować uśmieszku, myśląc o słynnym Egonie Olsenie, założycielu niemniej słynnego gangu. Niemniej, wiatr targający korony drzew za oknem, chłoszczący deszczem i gradem okna, nie sprawia mi najmniejszej przyjemności. Ptysia stanowczo odmawia spacerów, i wcale jej się nie dziwię. Sama mocno odczuwam silne podmuchy, a Tina, choć ostatnio nieco przytyła, nadal kwalifikuje się do wagi piórkowej. Gdyby miała kieszenie, napakowałabym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 269

lekkich odstępach małe kulki.Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut. Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności