intensywnie, że stukot kropel zagłusza radio w pracy. Po drodze do domu wycieraczki pracują na pełnych obrotach, a i tak bożego świata nie widać. Gdy przechodzę przez próg mieszkania, Ptysia pędzi na złamanie karku, żeby dać mi powitalnego całusa; zaraz jednak wraca do łóżka, na swoje wygrzane, wymoszczone miejsce. Zerkam za okno i doskonale rozumiem jej motywy; odkładamy spacer
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwadrans, a następnie przełożyć na paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie
Weekendy w domu i ogrodzietylko dwa dni i nadejdzie wielki dzień obżarstwa i istnej rozpusty! :D Dzień, kiedy bezkarnie można pochłonąć tuzin pączków, talerz faworków , zagryźć wszystko kilkoma eklerkami i dopełnić całość porządnymi ptysiami ;-P Kto by się tam martwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych
Słodko-Słony Świat IlonyJuż niedługo Tłusty Czwartek :) Zachęcam do przygotowania: 1. ptysi z czekoladą, budyniem i orzechami włoskimi , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/…/mini-ptysie-z-budyniem-czeko… 2. mini pączków twarogowych (proste i szybkie do przyrządzenia!) , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 3. pączków z masą krówkową , link do przepisu: http://ugotowac.blogspot.com/…/…/paczki-z-masa-krowkowa.html
Ugotowaćnigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy jakoś nie mogłam się za nie zabrać. Cieszę się, że w końcu je zrobiłam bo są pyszne. Można je również jak ptysie , nagrzać piekarnik do 200 C i piec 25 -30 minut Do garnka wlać dwie szklanki wody, dodać kostkę masła lub margaryny, szczyptę soli. Zagotować, jak już się będzie gotowało
Kuchnia Pokoleńpół i wypełnione kremem lub bitą śmietaną. Po raz pierwszy zmierzyłam się z ciastem parzonym i sama nie wiem czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki. Składniki : Na ok 24 szt. 1 szklanka wody 80 g masła szczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie 4 jajka
Malinowa Kawiarenkamasą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka z czekoladą i bakaliami Ciasteczka migdałowe z nutellą Trufle czekoladowe z koniakiem i żurawiną Trufle figowe z pistacjami Trufle migdałowo śliwkowe
My Culinary Artwieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody
CiastkozercyZdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy. Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona na 4 rozdziały. Wiosna
Poezja Smaków - blog kulinarnykilku dniach prawdziwej zimy, z lekkim mrozem i skrzypiącym pod butami śniegiem, nastał czas pluchy i błota, które przynosimy do domu w ilościach wręcz niewyobrażalnych. Ptysia najchętniej biegłaby prosto na kanapę; gdy wycieram jej łapki, robi zbolałą minę; jej oczy mówią, że to przecież ja zmusiłam ją do spaceru, a teraz robię jej taką krzywdę. Mimo wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparówkami czyli hot dogi inaczej - przepis nadesłany przez Stokrotkę (blog To i owo Stokrotki) A oto linki do nadesłanych przepisów: Rolada jarmużowa z tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli
Weekendy w domu i ogrodzietwarożkiem. Na tak przygotowanych blatach układamy dowolne składniki z zaproponowanych powyżej. W pobliżu ustawcie solniczkę, pieprzniczkę i pojemnik na oliwę, by goście mogli podkręcić smak swoich kanapeczek. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku i serów Rolada jarmużowa z tuńczykiem Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb
Weekendy w domu i ogrodzieskórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać kremem cytrynowym. Ułożyć ciastka na kratce. Masło, kakao i cukier puder podgrzać aż masło się stopi. Dolać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia