Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 160Z pobytu na wsi przywiozłam świeżutki olej rzepakowy, który własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 243Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych
Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 254Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 195Jak już pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić
Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na czerwony barszcz 272Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz
Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 283Dzisiaj kolejny przepis, który może się okazać przydatny przy przedświątecznych przygotowaniach, zakwas na żur. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale
Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 332Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też
Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 202Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy. Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z kardamonem 228Wizyta u Małgosi na Akacjowym blogu wywołała u mnie nie tylko miłe wspomnienia z moich podróży po pięknej południowej hiszpańskiej prowincji, Andaluzji
Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 514Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie
Kulinarne przygody Gatity
Domowy biały ser 207Parę dni temu stałam się posiadaczką grzybka tybetańskiego. Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój
Kulinarne przygody Gatity
Pure z pieczonych buraków 231Pieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też latem, gdy buraki
Kulinarne przygody Gatity
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 250Do tej pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba
Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 338Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest
Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 182Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że
Kulinarne przygody Gatity