Ten przepis znalazłam na blogu moja kuchnia. Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go
Proste PotrawySkładniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix 2:1 Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć
Proste PotrawyKiedy znalazłam ten przepis na blogu www.dżemsdżus.blogspot.com, wiedziałam, ze muszę popróbować zrobić tę konfiturę.I jest to najdroższa konfitura jaką robiłam do tej pory
Proste PotrawyPrzepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych.... Składniki
Proste PotrawyTak pomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych.Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na
Proste PotrawySezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :)Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty
Proste PotrawySezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :) Składniki : 1 kg śliwek
Proste PotrawyByliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)Zakonserwowane w ten
Proste PotrawyNadmiar jabłek skłonił mnie do przygotowania takiego smacznego napoju- kompotu. Składniki : 2 kg jabłek 1 litr wody cukier do smaku
Proste PotrawyCzosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000
Proste PotrawyMoim zdaniem to najlepszy sposób na paprykę. Przepis pochodzi z blogu "Nie samym chlebem". Od czasu kiedy zrobiłam tę paprykę pierwszy raz moja rodzinka już
Praktyczna plJeszcze nie czas na zbiory owoców aronii, która dojrzeje dopiero jesienią. Natomiast coraz trudniej o liście wiśni, które znakomicie poprawiają smak
Praktyczna plPrzepis na konserwowanie ogórków znaleziony dawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów
Praktyczna plSezon na przetwory w pełni. Śliwki obrodziły w tym roku tak obficie, że aż trudno się z nimi uporać. Trafiły już do zamrażarki, do kompotu, do ciasta. Dzisiaj kolej na powidła węgierkowe. 4 kg śliwek węgierek 4 łyżki octu 2 szklanki cukru Do garnka wlać 4 łyżki octu 10%, następnie włożyć umyte, obsuszone i pozbawione pestek śliwki. Garnek przykryć, postawić
Praktyczna plPowidła zapamiętane z dzieciństwa. Podobny przepis widziałam w sieci pod nazwą dżem
Praktyczna pl