przetwory - 15331 przepisów (strona:854/1023)

Ekstrakt waniliowy 192

Ekstrakt waniliowy jest w naszych sklepach drogi i trudno dostępny. Pamiętam kiedy chciałam go kupić pierwszy raz „zwiedziłam” z 10 sklepów spożywczych zanim udało mi się

Kolizje Smaków
Dżem truskawkowy 145

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 207

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 169

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji

Kolizje Smaków
Sałatka z ogórków po żydowsku Doroty 395

Wracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryka marynowana z rozmarynem 226

roku papryka króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marmolada z mirabelek 200

Najsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest

prawdziwe jedzenie
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 208

jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami.   Po spróbowaniu zawartości wielu słoiczków zdecydowałam się na konfitury do sera z papryki i daktyli. Pychotka! Laboratoria

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 503

Dzień dobry, Mamy piękną pogodę, dni są długie, sezon grillowy w pełni. Dla mnie również. Mówiąc szczerze znudziły mi się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon na paprykę w pełni - róbmy ajwar! 182

Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla . Na zdjęciach możecie zobaczyć, jakie piękne warzywa udało mi się kupić na bazarku. Papryki są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, idealne do przygotowywania przetworów , które pozwolą zachować ich cudowny smak do czasu jesienno-zimowych słot. Pomyślcie, jakie to będzie wspaniałe, otworzyć taki słoiczek zimą i poczuć ten słoneczny smak:) Ostre papryczki są od moich

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 227

migdałami  w słodkiej zalewie   Coś dla amatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 173

selera korzeniowego oraz sok z buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 246

tygodniach będą gotowe:) I nie bójcie się - ja też nigdy jeszcze niczego nie kisiłam, ale jestem dobrej myśli :) Dlaczego warto przygotować marokańskie kiszone cytryny? Bo przygotowanie własnych przetworów przynosi ogromną satysfakcję. Wyobraźcie sobie jak ekscytująco będzie codziennie zaglądać do Waszych cytryn i obserwować zmiany w ich wyglądzie. I jacy będziecie dumni, gdy przygotujecie marokański tagine na bazie własnych cytryn

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 197

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych

Chilli Czosnek i Oliwa
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 248

Dzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni. No

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania