Post Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Powidła ze śliwek węgierek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała. A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno ich nie zabraknie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak porzeczek w połączeniu ze słodkim ananasem
Delicious TitbitsMam w swoim ogródki krzaczki borówki amerykańskiej. W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania
Ala piecze i gotujeWiele razy widziałam na blogach przepisy na cukier różany. W końcu i ja postanowiłam go zrobić. Niestety był jeden problem - nie mogłam nigdzie na wsi znaleźć
Pasja SmakuKolejna wersja pysznych domowych konfitur. Te dzisiejsze to moje ulubione. Przygotowuję je zawsze (już od kilku lat) z malutkich, polskich moreli- są najlepsze
Smaczne ZdroweDrzewa robią się coraz bardziej pomarańczowo - czerwone, liście zaczynają spadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie
Brzuszki ŁakomczuszkiDalej niestrudzenie, wszystko co się da. Tym razem papryka. Składniki: papryka olej roślinny (3 łyżki na słoik) czosnek (ząbek na słoik) pieprz (10 ziarenek na słoik
Brzuszki ŁakomczuszkiGdy już zakręciłam ostatnie wieczko, sięgnęłam dalej... do przepisu, litewskiego. Pomidory przepyszne do obiadu, można też z nich zrobić przecier, a zalewa... idealna na kaca. W
Brzuszki Łakomczuszkiłyżek cukru 6 łyżek soli 1 kg ostrych papryczek Myjemy i wyparzamy słoiczki. Wsadzamy do nich pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami
Brzuszki ŁakomczuszkiDynia, dynia, wszędzie dynia, więc i u mnie. :)Kupiłam dynię, znalazłam przepis w internecie, zakasałam rękawy i powstało słońce w słoiczku. :) Składniki: ok. 4kg dyni (obranej
Brzuszki Łakomczuszkiktóre chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski
Brzuszki Łakomczuszkistruktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów
Brzuszki Łakomczuszki