Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na podostrzoną wersję greckiej marmelada ntomatas, czyli dżemu z pomidorów. Pisałam Wam o nim w poście na temat greckich pamiątek kulinarnych
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni. No
Chilli Czosnek i OliwaWami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne firmy o długiej tradycji, dlatego jestem bardzo podekscytowana, że mogę ich spróbować. Do przygotowania dzisiejszej lasagni wykorzystałam makaron lasagne marki Arrighi
Chilli Czosnek i OliwaPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie
Smaczne ZdroweDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na pomidorowy przetwór, tym razem jest to ketchup warzywno-owocowy. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na ketchupy - orientalny ketchup z mango oraz mój ulubiony ketchup pomidorowo-śliwkowy , tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi , która w swoim ketchupie wykorzystała warzywa i jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam pomarańcze
Pora coś zjeśćOdrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły, na imprezę, sprawdzą się w każdych okolicznościach. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKoleżanka Dorota podzieliła się ze mną przepisem na pyszny sos, który używa do wszystkiego od mięs po kanapki, a jej syn zamiast keczupu także do wszystkiego
Bernika - moj kulinarny pamietnikW moim warzywniaczku pełno cukinii więc szkoda żeby się zmarnowała i przetwarzam ją jak tylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam
Monia miesza i gotujeSmakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w
Bernika - moj kulinarny pamietniklubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i jestem zachwycona tym połączeniem. Śliwki nabrały nowego wymiaru - koniecznie sobie takie przetwory zróbcie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanaleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPowiem wam , że domowy keczup to jest to. Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy, lekko słodki, lekko kwaśny, z lekką korzenną nutą. I przede wszystkim zdrowy, nie do
Bernika - moj kulinarny pamietnikRelish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikZima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiąg dalszy festiwalu pomidorowego :) W tym roku pomidory bardzo obrodziły i okazały się być tańsze, niż w poprzednim, więc zaszalałam :) Tym bardziej, że udało mi się
Delicious Titbits