Kompot z owoców sezonowych 179Składniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute
Proste Potrawy
Patisony marynowane 177Przepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki
Proste Potrawy
Pikle 260przyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte , prawie żółte ogórki " nasienniaki ". Ja takich nie miałam ,dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych . Ale kto ma takie już wyrośnięte , to może je właśnie tu użyć :) Składniki : ogórki 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 5 szklanek wody zile angielskie , pieprz , liście laurowe , gorczyca Przygotowanie : Ogórki umyć i obrać ze skórki , wykroić
Proste Potrawy
Przecier z pomidorów 190" W świeżo przygotowanym soku pomidorowym ( w odróżnieniu od soku konserwowego ) znajdują się silnie działające fitocydy , które hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach .Dzięki dużej
Proste Potrawy
Grzyby marynowane w occie 223Składniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i
Proste Potrawy
Dynia marynowana 173Składniki : dowolna ilość dyni 2 szklanki wody 15 dag cukru, płaska łyżeczka soli kilka goździków 1/2 szklanki octu 10 % - tej zalewy starcza na 3 średnie
Proste Potrawy
Uzdatnianie cukru miodem 200Zrobiłam tak jak zaleca Tombak w swojej książce " Droga do zdrowia "wzięłam : 75 dag cukru kryształu 200 ml wody 20 dag miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki
Proste Potrawy
Cukinia marynowana 194Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy
Proste Potrawy
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 541łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką Dodać
Proste Potrawy
Czosnek kiszony 195Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek
Proste Potrawy
Czosnek marynowany w winie 206Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste Potrawy
Chrzan tarty 196Kiedy przeczytałam na słoiczku mojego ulubionego chrzanu tartego jaki ma skład, to wzięłam sprawy w swoje ręce i utarłam go sobie sama :) Na słoiczku małymi
Proste Potrawy
Dżem truskawkowy z różą 213To mój eksperyment, pierwszy raz zrobiłam dżem w ten sposób... Płatki pochodziły z moich różanych krzewów, nie były pryskane :)Składniki : truskawki żelfix 3: 1
Proste Potrawy
Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę 223Oprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.Składniki : 3 kg zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki
Proste Potrawy
Konfitura z czarnej porzeczki 219Składniki : (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na
Proste Potrawy