Dżem truskawkowo - rabarbarowy 217Kolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej spiżarni. Składniki: -1,5 kg truskawek -1 kg rabarbaru -1,25 kg cukru
Maminek kulinarny
Ogórki konserwowe z selerem 391Sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3
Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 207Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików
Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 1030Mimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula
Maminek kulinarny
Ćwikła z chrzanem 223Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu
Maminek kulinarny
Konserwa rybna domowa 233Zrobimy domową konserwę z ryby. Składniki: -1,5 kg filetów rybnych -1 kg marchwi -1 l przecieru pomidorowego -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do
Maminek kulinarny
Korniszonki z pepperoni 212Małe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki
Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 198Dżem śliwkowy dokładnie taki, jak ten z dzieciństwa. Składniki: -5 kg śliwek -2 kg cukru To wszystko. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek
Maminek kulinarny
Przecier z mirabelek 200Przecier z tych małych, żółtych śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru. Składniki: -5 kg mirabelek -1
Maminek kulinarny
Fasolka szparagowa w zalewie 246Korzystamy z tego, że fasolki jest teraz dużo i jest tania. Spakujemy troszkę do słoików a pakowanie jest bardzo proste. Składniki: -fasolka szparagowa w
Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 226Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3
Maminek kulinarny
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 226Warzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta
Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 181Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń. Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs.
Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 225W naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l
Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 214Wykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.
Maminek kulinarny