Sezon ogórkowy prawie zakończony...Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;)Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy
Lawendowe NieboPowidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi
bistro mamaPachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry1,2 -1,5 L wodypół łyżeczki
Praktyczna plSkładniki: pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać
W Mojej Kuchni LubięNie jest to może tradycyjny dżem agrestowy, ale uwierzcie, jest przepyszny! Słodycz wanilii bardzo dobrze uzupełnia kwaśność agrestu. Warto spróbować tego połączenia. Zrobiłam tylko jeden mały
Kulinarna rozmowaSkładniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych
W Mojej Kuchni LubięGalaretka z pigwy Pasta z pieczonej papryki Passata pomidorowa Dżem z pomidorów i chilli Kiszone cytryny Jak wykorzystać kiszone cytryny? Ajwar
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy
Pora coś zjeśćDzisiaj znowu Małżon był na targu i wrócił z koszami owoców. Czereśnie, ostatnie już pewnie truskawki, maliny i jagody! szczególnie te ostatnie sprawiły mi mnóstwo radości
Dzieje kuchennej WiewióryTen weekend nie sprzyjał kuchni. Jednego dnia zrobiłam gruszkowy dżem i pizzę na obiad, tradycyjnie. Drugiego dnia Małżon wpadł na pomysł wyjścia do kina więc zawieźliśmy
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam tylko jednego dziadka. Był generałem, rządził twardą ręką i wszyscy w domu czuli do niego respekt, także ja. Przychodził jednak czas gdy dziadek łagodniał i
Dzieje kuchennej WiewióryZ zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam wczoraj nieszczęście przechodzić przez galerię handlową. Niestety, miejsce wypełnione dzikim tłumem nerwowo biegającym od sklepu do sklepu w poszukiwaniu gwiazdkowych prezentów to nie dla mnie
W kuchni KatieSkładniki: ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)szklana wodyopakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)kilka kropel cytrynyUmyty
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:2 szklanki malin1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnychok. 4 łyżki cukru1 łyżeczka żelfixuObrane i umyte maliny i porzeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody i
Bon Appetit Małgorzaty