Ogórki małosolne 227Sezon ogórkowy prawie zakończony...Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;)Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy
Lawendowe Niebo
Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą 182Powidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi
bistro mama
Smarowidło boczkowe 226Pachnące czosnkiem smarowidło z boczku. Świetnie pasuje do pajdy chleba i kiszonego ogórka. 1,5 kg surowego boczku bez skóry1,2 -1,5 L wodypół łyżeczki
Praktyczna pl
skórka pomarańczowa w cukrze... 244Składniki: pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać
W Mojej Kuchni Lubię
Dżem agrestowy z wanilią 187Nie jest to może tradycyjny dżem agrestowy, ale uwierzcie, jest przepyszny! Słodycz wanilii bardzo dobrze uzupełnia kwaśność agrestu. Warto spróbować tego połączenia. Zrobiłam tylko jeden mały
Kulinarna rozmowa
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 225Składniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych
W Mojej Kuchni Lubię
Przetwory 209Galaretka z pigwy Pasta z pieczonej papryki Passata pomidorowa Dżem z pomidorów i chilli Kiszone cytryny Jak wykorzystać kiszone cytryny? Ajwar
Chilli Czosnek i Oliwa
Purée z dyni 172Dzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy
Pora coś zjeść
Dżemosław Czereśniacki :) 153Dzisiaj znowu Małżon był na targu i wrócił z koszami owoców. Czereśnie, ostatnie już pewnie truskawki, maliny i jagody! szczególnie te ostatnie sprawiły mi mnóstwo radości
Dzieje kuchennej Wiewióry
O Niebieskim Jaśminie, Lutherze i Słodkich Gruszkach czyli poWeekendowe Łakocie odc.23 203Ten weekend nie sprzyjał kuchni. Jednego dnia zrobiłam gruszkowy dżem i pizzę na obiad, tradycyjnie. Drugiego dnia Małżon wpadł na pomysł wyjścia do kina więc zawieźliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowa Konfitura czyli o dziadku i truskawkach 218Miałam tylko jednego dziadka. Był generałem, rządził twardą ręką i wszyscy w domu czuli do niego respekt, także ja. Przychodził jednak czas gdy dziadek łagodniał i
Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i sliwkami suszonymi 262Z zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser feta z suszonymi pomidorami i oliwkami w oliwie 294Miałam wczoraj nieszczęście przechodzić przez galerię handlową. Niestety, miejsce wypełnione dzikim tłumem nerwowo biegającym od sklepu do sklepu w poszukiwaniu gwiazdkowych prezentów to nie dla mnie
W kuchni Katie
Konfitura z rabarbaru 216Składniki: ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)szklana wodyopakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)kilka kropel cytrynyUmyty
Bon Appetit Małgorzaty
Szybki dżem malinowo - porzeczkowy 166Składniki:2 szklanki malin1 szklanka porzeczek czerwonych i czarnychok. 4 łyżki cukru1 łyżeczka żelfixuObrane i umyte maliny i porzeczki wrzucamy do garnka z odrobiną wody i
Bon Appetit Małgorzaty