Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 222Dwanaście lat temu nie zwróciłam na niego uwagi. Może nie byłam jeszcze wtedy na tyle zainteresowana, a może po prostu nie potrafiłam dostrzec tego, co tak
KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 208Kuchnia. Serce domu. Łączy i zbliża. Tu tańczą zapachy i wirują dźwięki, których pokusie nie potrafimy się oprzeć. W naszych kuchniach TU I TAM, u Amber
KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 219Wczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem. Świat zniknął bez uprzedzenia. Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko. Wpatruję się
KUCHARNIA
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 215Jest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła. Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony. Częściej marznie
KUCHARNIA
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 247Maski. Stroje. Kostiumy. Nowa skóra. Nowe szaty. Nowa rola. Gra. Zamiana. Przebranie. Karnawał po prostu. Kamuflaż z błyskiem oczu podglądających świat przez tajemniczą maskę.
KUCHARNIA
Wędrówki i zapach jabłek. Galaretka z papierówek. 160"Pomarszczone owoce muszę być wspaniałe. To fałszywa suchość - w każdej zmarszczce czai się aromat konfitur. Stwierdzić, że jabłka pachną mocno i przyjemnie? To nie
KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 189Jeżyny. Delikatne perły dojrzewające w sierpniowym słońcu. Dzikie chowają się wśród bezdroży i lasów. Kolcami bronią swych czarno-granatowych jagód. Ogrodowe z wdziękiem wystawiają się ku
KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 205Allium. Ma ponad 5000 lat i około 700 odmian. Zapach ostry, intensywny, dla wielu kontrowersyjny. Jego siła tkwi w ząbkach zebranych wokół niewielkiej główki,
KUCHARNIA
koszyczki-łódeczki ziemniaczane 155koszyczki-łódeczki ziemniaczane Składniki : 6-8 dużych ziemniaków sporo świeżo posiekanych ziół 6-8 plastrów łososia wędzonego
w mojej kuchni
ajvar sos 172Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej
w mojej kuchni
golden syrup 161przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód
w mojej kuchni
SOK OWOCOWY DOMOWEJ ROBOT 145..pyszny naturalny soczek.......... .--SKŁADNIKI- 10 marchewek ,5 jabłek ,3 pomarańcze ,1-2 łyżki cukru brzozowego- Ksylitol,1 cytryna. -- SPOSOB WYKONANIA , 1-2 szklanki przegotowanej wody. Marchewki
w mojej kuchni
KECZUP Z CUKINII 209,ale tak samo robię z Dyni i jest super----do dyni dodaje adźiki troszke ale jak nie mamy to chilli ..... SKŁADNIKI :
w mojej kuchni
AJVAR 230Sos ten ma wszechstronne zastosowanie: nadaje się jako dodatek na kanapki, do pieczonych i grillowanych mięs i warzyw i czego jeszcze dusza zapragnie ;) ----AJVAR ------ 3kg czerwonej
w mojej kuchni
GALARETKA Z RÓŻY 165http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny
w mojej kuchni