przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:381/765)

Babka piernikowa 165

wypieki na raz, ale także przygotować jednocześnie np.: ciasto i pieczeń. Zapachy nie mieszają się, a czas i temperaturę pieczenia można określić oddzielnie dla każdej komory. Przyznam, że przed Świętami takie rozwiązanie bardzo, ale to bardzo by mi się przydało! Jeśli lubicie piec, ale istotna jest dla Was także oszczędność czasu, to pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto

Poezja smaku
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 192

świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczna granola korzenna z żurawiną 149

minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Piernikowe LOVE - do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem) 320

przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się też suszone śliwki, morele, owoce z kompotu czy gęste powidła

Kolorowy Przepisownik
Syrop cukrowy wg Aleex 156

kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę. 2. Do wrzątku wsypać cukier. 3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się

W mojej kuchni
Bezglutenowa Inka jak choINKA - z zieloną pianką z bitej śmietany i matchy, oprószona ekspandowaną quinoą, zdobiona owocami gran 160

świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd.  Nic nie kojarzy mi się bardzie z magią świąt, jak roziskrzona choinka, przygotowałam więc kawę zbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i  herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym śniegiem (quinoa

Quinoa Raz!
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 208

Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka  intensywnych dni, nie miałam czasu na wypieki a na dodatek dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka i problemy z pęcherzem.  Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 138

Zimowe herbaty pachnące świętami, błyskawicznie rozgrzewają, poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego!  NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i  skórkę

La grande e la piccola cuoca
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 179

Clover, czego dziewczyna do końca nie rozumie i znów pojawiają się kłopoty w ich wzajemnej relacji. Książka idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat. Autorka opisuje m.in. przygotowania nowojorczyków do Świąt, łącznie z włączeniem świateł na choince przed Rockefeller Center. Powieść nie jest słodką opowiastką. Poznajemy w niej nieco gorzką stronę bycia popularnym i znanym. Jesteśmy też świadkami nieudanych relacji

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos 137

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 147

Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru

Świat Ciasta
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 924

tradycyjne  danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować ją nieco wcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej

Kuchnia co dnia
Zaczarowany wieczór - czyli czekoladowa inka z inkowymi lodami o smaku karmelu. 135

Kochani ten przepis bierze udział w konkursie ''Inka - łączy przyjemne z naturalnym.''  W moim przepisie, chcę udowodnić, że rzeczywiście tak jest. Teraz kiedy wszyscy jesteśmy tak zabiegani przed świętami, warto wieczorem usiąść na chwilę przy ulubionej książce z kawą inka i po prostu odpocząć.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie

Mój pomysł na
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 326

samym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie

Mieszam w Garnku
Dżem z pomarańczy i mandarynek 221

Pomarańcze i mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Ich starte skórki pięknie pachną w różnych słodkościach, a kandyzowana skórka zdobi polukrowane makowce i wzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli

Zasmakuj Kuchni