Ciasto o zimowym aromacie :) Świetnie się sprawdzi w czasie nadchodzących świąt. Czytaj więcej
Kasia SarnaCzujecie już magie świąt? Piekąc te ciasteczka przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również
Kukuleczkipomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci dzień świąt lub w czasie imprezy sylwestrowej. W czasie przygotowywania farszu do dzisiejszych pasztecików miałam okazję przetestować dwa produkty od marki Ambition - nóż szefa kuchni Kyoto oraz patelnię Taurus. Nóż szefa
Chilli Czosnek i OliwaŚwiąt pozostały już tylko dwa tygodnie, czas leci jak szalony. W związku z tym proponuję wykorzystać rozpoczynający się dziś weekend na rodzinne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Myślę, że dzieci będą zachwycone możliwością wykazania się w strojeniu i upiększaniu ciasteczek (można na przykład zorganizować konkurs na najładniejszą dekorację :)). Jest tylko jeden mały haczyk, te pierniczki są miękkie od razu
Simply FoodZupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól
wesoła kuchniaupieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków lub też czekacie z ich zrobieniem na tzw. ostatni dzwonek to jest przepis dla was. Składniki : 190 ml Golden syrupu ostatecznie miodu
vaniliowoczekoladowaOpis: Barszcz czerwony to nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemoim markecie przed świętami pojawia się zawsze mnóstwo suszonych owoców. Imbir, mango, papaja czy ananas. Wyglądają jak kandyzowane. Pomyślałam, że spróbuję zrobić takie w domu. Na pierwsze próby wzięłam ananasy. Nie dość, że były piękne i dorodne to w dodatku miały też dobrą cenę. Obrane i pokrojone w kostkę trzymałam przez trzy dni w syropie (codziennie doprowadzając
Wiem co jemZapachniało już Świętami? Nie ma polskiej Wigilii bez kapusty... U nas zazwyczaj robimy z fasolą, ale w zeszłym roku robiłam z grochem. Moja mama robi cały gar takiej kapusty, ja raczej skromnie, bo na Wigilię zawsze jesteśmy u rodziców. Ale trochę zawsze ugotuję, a jak nie pójdzie, to zamrażam i potem z chęcią zajada się na obiad :) Składniki
Kuchnia domowa AniŚledzie po cygańsku to pyszne danie o wyrazistym, słodko-ostrym smaku na bazie ketchupu i musztardy z dodatkiem ogórków konserwowych i cebuli. Takie śledzie doskonale sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia, będą również smaczną przekąską na rodzinnych spotkaniach. składniki na 3 porcje 500 g filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki konserwowe 1 duża cebula 3/4 szklanki ketchupu
Smakowite DaniaWigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem
Smaczna Pyzasmaczny, do zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka pierników (lub pozostałe po świętach ciasto) orzechy w czekoladzie np. m & m Przygotowanie: Pierniki ścieramy na tarce lub rozkruszamy w melakserze. Przekładamy na dno miseczek. Jogurt grecki mieszamy z miodem i przyprawą
Bon appetit mon amiePierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia. Składniki na około 30 sztuk: 200 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 100 g miodu sztucznego 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki
Różowa kuchniadostałeś prezent od Świętego Mikołaja? … czy w tym roku byliśmy na tyle grzeczni, żeby dostać prezent, czy czeka na nas rózga? Dzisiaj proponuję ciasteczka w kształcie lasek świętego Mikołaja. Są to klasyczne, kruche ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki
Podróż w kulinariasyropem rumowym, aromatyzowane sokiem z pomarańczy i cytryny. Wypiek, którego zapach roznoszący si ę po całym domu, kojarzy mi si ę ze świętami Bożego Narodzenia. Historia powstania babeczek sięga XVIII wieku, czasów króla Stanisława Leszczyńskiego. Król był wielbicielem polskiego ciasta drożdżowego moczonego w rumie. P ołączenie tych
La grande e la piccola cuoca