Grudzień to zdecydowanie czas piernikowy nie wiem czy dlatego że przyprawy korzenne kojarzą się z nadchodzącymi świętami, czy dlatego, że rozgrzewają ale jakoś lubię wtedy wszelkie wypieki z dodatkiem przypraw korzennych, dlatego też mam dla Was dziś takie piernikowe babeczki z dużą ilością jabłek i orzechów, których następnym razem sypnę jeszcze więcej. :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki
Cynamonowe szczęścietakich osób należę. Może kiedyś uda mi się tak ślicznie udekorować pierniczki a na razie pozachwycam się oglądając poczynania innych. Ale pierniki są smaczne, domowe i pachnące Świętami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibędą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę z Mikołajem..ciasteczko po upieczeniu fajnie wygląda, a jeszcze fajnie będzie wyglądać jak to ciasteczko się udekoruje np.lukrem , posypką i śmiało wtedy można dać
Moje domowe kucharzeniepodana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach. 7 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 2-3 marchewki 1 łyżka koperku 2 łyżki kukurydzy 0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego 500 ml bulionu 1,5 łyżki żelatyny Sól
VioletoweKucharzenieDlaczego akurat taki sok? Ponieważ oprócz potęgi witamin i mikroelementów potrzebnych zimą, ma właściwości oczyszczające i podkręcające metabolizm co na pewno przyda się po zbliżających się szybkimi krokami Świętach i tych wszystkich pysznych świątecznych potrawach. Po świątecznym obżarstwie nie musimy od razu przechodzić na drastyczne diety, wystarczy szklanka soku dziennie przez kilka dni i od razu podkręcimy nasz
Bon appetit mon amieklasykami i takie, o których myślimy, że dobrze sprawdziłyby się na świątecznym stole. Albo na przed- lub poświątecznym, bo dobrze zjeść można (a nawet trzeba) zawsze, a klimat grudniowych świąt rozciąga się szeroko - taką
zadanie-gotowaniekwestii smaku , ale zmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś na to pyszne ciasto w nowej wersji. Świetnie sprawdzi się na każdej uroczystości, będzie smakowało także podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru (100 g) • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli
W mojej kuchniChoć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki
Smakowity Blog Kulinarnyfajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko i od razu jest miękkie, co w związku ze zbliżającymi się dużymi krokami Świętami i natłokiem spraw z tym związanych jest dużym plusem :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm.: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") 200 g mąki pszennej 200 g cukru 3/4 łyżeczki proszku
Simply Foodświąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto
słodki bratekTego aromatu przed Świętami Bożego Narodzenia zabraknąć nie może, domowa przyprawa do piernika to rarytas sam w sobie!. U mnie właśnie zapach rozpanoszył się w całym domu i wodzi na pokuszenie aby sięgnąć po jeszcze jednego pierniczka.... Składniki: - 8 łyżeczek mielonych goździków - 8 łyżeczek mielonego cynamonu - 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Apetyczna babeczkadżem 250 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie = marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki
W Mojej Kuchni LubięRelację z warsztatów znajdziecie TUTAJ. Marmoladę przygotowuje się dość szybko, to taka uproszczona wersja, która nie wymaga bardzo długiego gotowania. Korzenne aromaty doskonale pasują do śliwek oraz zbliżających się Świąt. Składniki /ok. 500 g marmolady/: 500 g śliwki kalifornijskiej Czytaj dalej... Artykuł Marmolada ze śliwki kalifornijskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSmaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny ! Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól
Kuchnia PaulettesMmmmm cóż za zapachy unoszą się z piekarnika po całej kuchni ! Czuć cynamon, anyż i piernik ! Zapachy nadchodzących małymi kroczkami świąt ! Jeżeli chodzi o ciasto to jest dość proste w przygotowaniu, chodź trochę czasochłonne. Jednak dla tego smaku warto poświęcić ten czas, bo potem przy kawie można delektować się każdym okruszkiem tego wspaniałego ciasta. Ciasto swoją
Kuchnia Paulettes