Gwiazdka" Thrumana Capote, "Noelka" Małgorzaty Musierowicz oraz magiczna "Nigella świątecznie". W tym roku coś się zmieniło. Jamie Oliver wydał książkę ze swoimi sprawdzonymi przepisami na czas świąt bożonarodzeniowych. Od samego początku to książka magiczna, piękny papier, niesamowicie klimatyczne zdjęcia. A smaki? jak zawsze receptury inspirują! nie są bardzo skomplikowane, może nie tradycyjne w polskim znaczeniu tego słowa
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowania do świąt idą pełną parą:) Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas... W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię. Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną! Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie
6nieboMój pierwszy piernik przygotowany w zeszłym roku tu ż przed świętami po rozkrojeniu okazała się pięknym zakalcem. Trzeba było ratować sytuację i szukać innego przepisu last minute w sieci. Ze wszystkich znalezionych najbardziej odpowiadał mi przepis, który podaję niżej (znaleziony tu ). Robi si ę go dość szybko, a więc jest odpowiedni na ostatnią chwilę. Piernik wyszedł idealnie miękki
Bon appetit mon amieDrodzy, aby Wam się wiodło zarówno prywatnie, jak i zawodowo. Życzę Świąt takich, o jakich marzycie, a Nowy Rok niech przyniesie szczęście
Kuchcik gotujeklatce. By nigdy nie uciekły. Abym zawsze mogła do nich wracać. By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki
My simple kitchendanie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz żurawiny jest bardzo dobre. Zostały nam już ostatnie sztuki, ukryte w czeluściach zamrażarki. Mam nadzieję, że pozostaną tam nieodkryte do świąt ;) To mój ostatni post w tym roku i korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim, abyście ten czas spędzili przede wszystkim ze sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien
zadanie-gotowanieróżnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu
Bajeczna Kuchniaśledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe z zalewy 2 czerwone cebule 10 cm imbiru skórka z 1 cytryny Zalewa: 250 ml wody 3 łyżki cukru 70 ml octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat, po mroźnym spacerze zjeść ciepłego pasztecika i popić go gorącym barszczem. Pycha! Przepis na idealny
ladykitchendużej ilości, kalorii pochodzących z tłuszczu, czy węglowodanów. Otóż ułatwię Wam zadanie i odpowiem. Moim zdaniem, każdy z nas ma prawo na chwilę słabości, czy też na celebrowanie świąt, swoich urodzin lub innych uroczystości przy kawałku pysznego, nie-dietetycznego ciasta. Wszystko jest dla ludzi, a każdemu z nas należy się czerpanie przyjemności z jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku
Be Fit Be StrongMagiczny czas świąt to obecność ukochanych osób i zapachy unoszące się z kuchni. Wspaniale, jeżeli gotujemy ze świadomością dobrych wyborów. Wyborów najlepszych produktów, bo przecież tworzymy dla tych, których kochamy:) Zapraszam na pyszne i zdrowe ciastka marchewkowe, przygotowane na bazie ekologicznej mąki Szymanowskiej i Oleju Polskiego Rzepakowego. Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPasztet to danie, które w moim domu kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu
Szybko Tanio SmaczniePyszne, chrupiące placki ziemniaczane Kiedy wszyscy tak zabiegani przed świętami na obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka
Mój pomysł naktórego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki. Taki sposób podania będzie też atrakcyjną odmianą jeśli po świętach zostanie nam kapusta z grzybami na którą w podstawowej formie nie mamy ochoty. Składniki: Ciasto: 200g maki pszennej 75g masła 2 łyżki smalcu bez skwarek czubata łyżka jogurtu greckiego sól
Pyry na Gazświątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko-kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy do mięs i pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
Poezja smaku