wilgotne i mięciutkie ciasta, jasne i ciemne, przeplatane pysznym kremem budyniowym i polane czekoladą oraz posypane wiórkami kokosowymi. Za komuny był to prawdziwy hit na każdych imieninach, urodzinach, świętach czy komuniach... Ja jako dziecko zajadałam się nim u sąsiadki, która robiła najlepszego metrowca na świecie... Niesamowite ile wspomnień potrafi przywołać takie proste ciasto... :) Metrowiec może wydawać się
Słodko-Słony Świat IlonySałatka jarzynowa, ale bez ziemniaków. Taka troszkę lżejsza, ale bardzo smaczna. Uwielbiam sałatki właśnie takie z majonezem, a jarzynowa jest zawsze numerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych
O kuchni z uczuciemJego słoneczna barwa i korzenny aromat urzekły wszystkich członków rodziny. Oto kolejne weekendowe ciacho pachnące Świętami. Czego tu się innego spodziewać skoro do Wigilii pozostał już niecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie w mikołajkowy dzień, 6 grudnia, dwie osoby dowiedzą się o tym, że dostaną, ode mnie i sponsora, prezenty! Mam nadzieję, że te prezenty trafią do szczęśliwców jeszcze przed Świętami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChyba to będzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks ;) Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety
FitKotSernik bardzo pachnący Świętami, z pierniczkami i cynamonem… Jeszcze zdążycie go dodać do świątecznego menu i upiec. Naprawdę warto! Składniki: • 1 opakowanie okrągłych pierniczków – użyłam 7 sztuk Gingerbrot (Fine Food) • 1 kg sera mielonego • 6 jajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1 budyń wanilinowy • 1 cukier wanilinowy Polewa śmietanowa • 1 opakowanie śmietany
To co kochamciastka zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i dlatego nie mogło ich zabraknąć również w tym roku. Składniki: • 1 jajko • 3 żółtka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki miodu • 100 g masła • 3 szklanki mąki • 1 szklanka mleka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa • 1,5 szklanki cukru • 1/3 szklanki mleka • 300 g masła
To co kochamchwilę rozpędzony czas, kiedy to dzielimy się opłatkiem i naszą radością z najbliższymi. Wszystkim Sympatykom naszego bloga życzymy pełnych rodzinnego ciepła i radości Świąt Bożego Narodzenia . Gosia i Sławek Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody
To co kochamsię niedawno dowiedziałam, były inspiracją w ich dorosłym, kulinarnym życiu. Ale jak to w życiu bywa, do wszystkiego trzeba dorosnąć. Teraz nie wyobrażam sobie świąt czy innych uroczystości bez tych galaretek. Szkoda, że moje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania
To co kochamZdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych i wiosny w sercu wszystkim czytelnikom bloga To co kocham życzą Gosia i Sławek. A jako załączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik, zielony od japońskiej herbaty Matcha i radosny dzięki wielkanocnym zajączkom, kurczątkom, pisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego
To co kochamsmaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki
To co kochamNajpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka
To co kochamsię z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
To co kochamminuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. • Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tacę do lekkiego przeschnięcia. • Jeśli robimy uszka dużo przed świętami to należy je zamrozić. Ja rozkładam na deseczce pojedynczo i wkładam do zamrażalnika, a po zamrożeniu zsypuję do woreczka dzieląc na porcje. Wtedy
To co kochamPieczenie i dekoracja pierniczków to nasza rodzinna tradycja i nie pamiętam Świąt Bożego Narodzenia bez nich. W tym roku pałeczkę przejęła moja córka Monika, która własnoręcznie upiekła i perfekcyjnie udekorowała pierniczki. Doskonale jej poszło, więc bałabym się stawać z nią w pierniczkowe szranki. Zresztą oceńcie sami, ma dziewczyna talent
To co kocham