Świąteczna granola korzenna z żurawiną 196minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja
Piernikowe LOVE - do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem) 362przygotować słodkie winietki na świąteczny stół - wystarczy do sznureczka doczepić jeszcze karteczkę z imieniem :) Piernik bez leżakowania Szybki i smaczny, a co najważniejsze - możemy go upiec nawet tuż przed Świętami. Piernikowe uszka z żurawiną Oryginalne w wyglądzie i doskonałe w smaku. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się też suszone śliwki, morele, owoce z kompotu czy gęste powidła
Kolorowy Przepisownik
Syrop cukrowy wg Aleex 204kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam. Składniki: • szklanka wody • szklanka cukru • kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Zagotować wodę. 2. Do wrzątku wsypać cukier. 3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się
W mojej kuchni
Bezglutenowa Inka jak choINKA - z zieloną pianką z bitej śmietany i matchy, oprószona ekspandowaną quinoą, zdobiona owocami gran 206świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd. Nic nie kojarzy mi się bardzie z magią świąt, jak roziskrzona choinka, przygotowałam więc kawę zbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym śniegiem (quinoa
Quinoa Raz!
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 250Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych dni, nie miałam czasu na wypieki a na dodatek dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka i problemy z pęcherzem. Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 199Zimowe herbaty pachnące świętami, błyskawicznie rozgrzewają, poprawiają nastrój, pobudzają do działania. Napoje o cudownym aromacie przypraw i smaku świeżych cytrusów. Smacznego! NAPAR IMBIROWY Obieramy i kroimy w plasterki kawałek świeżego imbiru. Do garnuszka z 1 litrem wody wrzucamy pokrojony imbir, szczyptę gałki muszkata ł owej, sok i skórkę
La grande e la piccola cuoca
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 239Clover, czego dziewczyna do końca nie rozumie i znów pojawiają się kłopoty w ich wzajemnej relacji. Książka idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat. Autorka opisuje m.in. przygotowania nowojorczyków do Świąt, łącznie z włączeniem świateł na choince przed Rockefeller Center. Powieść nie jest słodką opowiastką. Poznajemy w niej nieco gorzką stronę bycia popularnym i znanym. Jesteśmy też świadkami nieudanych relacji
Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos 211Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą 191Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru
Świat Ciasta
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 980tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować ją nieco wcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej
Kuchnia co dnia
Zaczarowany wieczór - czyli czekoladowa inka z inkowymi lodami o smaku karmelu. 185Kochani ten przepis bierze udział w konkursie ''Inka - łączy przyjemne z naturalnym.'' W moim przepisie, chcę udowodnić, że rzeczywiście tak jest. Teraz kiedy wszyscy jesteśmy tak zabiegani przed świętami, warto wieczorem usiąść na chwilę przy ulubionej książce z kawą inka i po prostu odpocząć. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie
Mój pomysł na
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 379samym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie
Mieszam w Garnku
Marchewka z imbirem i brukselki z masłem orzechowym 219gotowaniem i czuję się rozproszona. Małe tragedie, smutne rocznice, prywatne smutki, zdają się rozpływać w morzu doniesień z Syrii. Pomiędzy tymi zimowymi smutkami, staramy się organizować życie, przygotować do Świąt, kontynuować zarzucone wcześniej projekty. Wszystko to jest nieco surrealistyczne, nieco ... [Read more
Gotuj z Blue Raven
karp z szarej galarecie 242karp w galarecie Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu
Miód i pieprz
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 284wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać
Delicious Titbits