każdy powinien mieć dziecko, wybudować dom i zasadzić drzewo. Drzewa jeśli się przyjmą, to rosną przez wiele lat. Na działce mam choinki, teraz już kilkumetrowe, które pamiętam sadzone po Świętach, gdy byłam mała. Drzewa mają też swoją symbolikę. Oliwka symbolizuje pokój, zgodę, równowagę, światło, nieśmiertelność. Klon harmonię i słodycz życia. Dąb moc, odwagę, siłę, mądrość, prawdę i męskość. Jabłonka
Ugotowane pozamiatanemułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości tej ryby. Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice
To co kochamrazem bez przepisu. Poniżej znajdziecie podsumowanie mojego sezonu pierniczkowego 2016. To jeszcze nie wszystko, ale resztę zdjęć dodam stopniowo. Kuchnia wzywa ;) Wszystkim czytelnikom Pełnego talerza życzę rodzinnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ich magia zostanie z Wami na długo, a blask gwiazd niech zawsze przypomina, że czasem wystarczy tylko wypowiedzieć życzenie... Spełnienia wszystkich świątecznych życzeń i oczywiscie pełnego
Pełny talerzabyście to Boże Narodzenie spędzili z osobami, które są Wam bliskie – niech to będzie czas pełen miłości, spędzony w rodzinnym gronie, czas odpoczynku i refleksji. Wesołych Świąt! Bożena z rodziną
Moje domowe kucharzeniePięknych Świąt Narodzenia Pańskiego i wielu rodzinnych chwil przy stole zastawionym pysznymi potrawami życzy MarcinChef.pl
MarcinChefktóry od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ukochanych u boku oraz góry prezentów pod choinką. Składniki: 500 g świeżego łososia ze skórą (u mnie jest to szkocki wysokiej jakości) 1 pęczek świeżego koperku
Wino Francja Kuchniaostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje na około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk
Pichceniomanianajcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drodzy czytelnicy bloga, znajomi i nieznajomi, koleżanki i koledzy, życzliwi i hejterzy, życzę Wam wszystkim wesołych, spokojnych i smacznych Świąt! Odpoczywajcie w rodzinnym gronie i bawcie się dobrze. Jedzcie smacznie, ale z umiarem. Zamiast siedzieć ciągle przy stole idźcie na spacer do lasu albo pooglądać świąteczne dekoracje na mieście lub przy domach. Cieszcie się ze wszystkich
Smaczna Pyzainspiracji na świąteczne ozdoby, prezenty i dekoracje domu. Dziękuję jeszcze raz Kasi za możliwość podzielenie się moimi przepisami, a Was zapraszam do lektury! Wszystkim życzę również zdrowych i radosnych świąt. Przede wszystkim zdrowia, spokoju i miłości. Odpocznijcie w gronie najbliższych i zbierajcie siły na przyszły rok. Buźka :* A teraz pora na przepisy, które znajdziecie w najnowszym magazynie Wyspa Inspiracji
rabarbarowoGwiazdka" Thrumana Capote, "Noelka" Małgorzaty Musierowicz oraz magiczna "Nigella świątecznie". W tym roku coś się zmieniło. Jamie Oliver wydał książkę ze swoimi sprawdzonymi przepisami na czas świąt bożonarodzeniowych. Od samego początku to książka magiczna, piękny papier, niesamowicie klimatyczne zdjęcia. A smaki? jak zawsze receptury inspirują! nie są bardzo skomplikowane, może nie tradycyjne w polskim znaczeniu tego słowa
Dzieje kuchennej WiewióryMój pierwszy piernik przygotowany w zeszłym roku tu ż przed świętami po rozkrojeniu okazała się pięknym zakalcem. Trzeba było ratować sytuację i szukać innego przepisu last minute w sieci. Ze wszystkich znalezionych najbardziej odpowiadał mi przepis, który podaję niżej (znaleziony tu ). Robi si ę go dość szybko, a więc jest odpowiedni na ostatnią chwilę. Piernik wyszedł idealnie miękki
Bon appetit mon amieDrodzy, aby Wam się wiodło zarówno prywatnie, jak i zawodowo. Życzę Świąt takich, o jakich marzycie, a Nowy Rok niech przyniesie szczęście
Kuchcik gotujeklatce. By nigdy nie uciekły. Abym zawsze mogła do nich wracać. By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki
My simple kitchendanie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz żurawiny jest bardzo dobre. Zostały nam już ostatnie sztuki, ukryte w czeluściach zamrażarki. Mam nadzieję, że pozostaną tam nieodkryte do świąt ;) To mój ostatni post w tym roku i korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim, abyście ten czas spędzili przede wszystkim ze sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien
zadanie-gotowanie