Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie. U nas będzie bigos , którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek. Coś na pewno przy
Smaczna Pyzamacie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka
Weekendy w domu i ogrodzieZdarzyło Wam się nie mieć pomysłu na wykorzystanie ryb, na przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza mrożeniem, by ją ciekawie i smacznie przyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około
PichceniomaniaZima to najlepszy czas na przygotowanie sobie pysznego domowego grzańca. U nas taki grzaniec, czyli grzane wino zawsze pojawia się na stole w czasie świąt. Możemy go również przygotować na Sylwestra czy na noworoczne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło, ale są też zwolennicy jego zimnej wersji. Tak czy siak serdecznie
Kulinarne przygody Gatityjest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje
Zasmakuj Kuchniczegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu na kolejne dni :) a co u Was po świętach??? Pewnie jesteście przejedzeni i nie możecie patrzeć na słodkości! część z Was wróciła do pracy a niektórzy odpoczywają tak jak ja, jeszcze inni utknęli na zwolnieniu z dziećmi
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj podpowiadam co zrobić z pozostałymi po świętach owocami, konkretnie z pomarańczami. Można z nich zrobić sok, koktajl lub sorbet. Świetnym pomysłem jest także sałatka z suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi
Moja smaczna kuchniaWesołych, magicznych Świąt. Wielu spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Ciepła domowego ogniska. Na stołach samych pyszności. Radości. Zdrowia. Spokoju. Bądźcie dla siebie dobrzy. Bądźcie dobrzy dla siebie nawzajem. Życzą Wam, Blue Raven i Wszechmocny Admin
Gotuj z Blue RavenBardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy Składniki na zakwas
NiePieprz.plwyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze. Życzy Babcia
Uwaga Babcia GotujeŚwiąt pełnych radości, smakołyków i czasu dla siebie życzy Wam Sowa
Zdrowa Kuchnia SowyŻyczę Wam cudownych, smacznych świąt!!! Kasia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka
To co kochammożna jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek
To co kochamtaki robiony od początku do końca od podstaw i przede wszystkim z sercem. Bo co może być lepszego niż przygotowywanie pysznego wypieku dla najbliższych i to właśnie w okresie świąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję
rabarbarowo