Budapeszt – lokalne przysmaki 291bocznej uliczce. Węgierski gulasz z kluseczkami Deser – gdzie zjeść Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecamy cukiernię Ruszwurm znajdującą się w jednej z uliczek zaraz przy Placu Świętej Trójcy na Wzgórzu Zamkowym. Cukiernia Ruszwurm Najlepszy tort 2015 – cukiernia Ruszwurm Post Budapeszt – lokalne przysmaki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowe sałatki. Pyszne i szybkie przepisy. 339Uwielbiam sałatki. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych, świętach czy w formie kolacji, a te zdrowsze nawet i w formie obiadu lub jako posiłek w pracy. Dziś zapraszam Was na zbiór 5 przepisów na pyszne kolorowe sałatki. Mam nadzieję, że każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie Smacznego. Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką
Słodkie okruszki
Tymbaliki z kurczaka 266Któż z nas ich nie lubi? W mo im domu obowiązkowo muszą znaleźć się na stole podczas Świąt czy innych uroczystości. Malutkie,podzielne porcje,doskonałe jako zimna przekąska. Najczęściej robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka. porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny
Kolorowa kuchnia Elki
Slodki weekend 190można piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź
Dzieje kuchennej Wiewióry
PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA 187antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, immunostymulujące. Stanowi alternatywę dla białka zwierzęcego. Gdy ktoś zapyta Cię jak dostarczasz organizmowi wszystkie amonikwasy będąc na diecie roślinnej, śmiało odpowiadaj, że jesz quinoa - "święte zboże Inków". Składniki na 15-20 placuszków: 1 szklanka prosa, 1/2 szklanka quinoa, 2 gałązki świeżego koperku, 1 gałązka świeżej natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki
Jeść, by żyć w zdrowiu
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 270Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399 zł. Miałam przyjemność trochę z nim popracować i powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie najbliższych Świąt bez niego ! Odciąża on w czasochłonnych pracach, co jest niezwykle ważne w okresie świątecznym. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, łączy w sobie kilka sprzętów, takich jak mikser czy blender. Robot planetarny
Moja pasja smaku
Ciasto "Snikers" (pieczony) 473tylko uważać na upieczone blaty, bo są tak kruche, że nie trudno je uszkodzić. Ale poradzicie sobie, więc śmiało... Kto piecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody
Kuchnia w czekoladzie
Książki kucharskie 190ewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, a do tego fajne pomysły. To razem daje pozycję, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce oraz wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często
ladykitchen
Książki kucharskie część I 236ewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, do tego fajne pomysły, to razem daje książkę, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce i tej wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często
ladykitchen
Rogale świętomarcińskie 44811 listopada obchodzimy Dzień Św. Marcina. Jego postać jest przedstawiana... Artykuł Rogale świętomarcińskie pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Gęsina na Świętego Marcina 199Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo mało ale coraz częściej zaczyna pojawiać się w sklepach. Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze(...)lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej. Ciekawe co wymyślą tegoroczni uczestnicy festiwalu? The post Gęsina na Świętego Marcina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Przepyszna sałatka z mango, brzoskwinią i śledziem! 230również była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie i wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB - 1 opakowanie śledzi z brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior
SMYKWKUCHNI
Orzechowe trójkąty do kawy 186wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak
Mieszam w Garnku
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 256poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez cały dzień. Zapach, który rozchodził się po piekarni sprawiał, że wszyscy nagle zaczęli się szerzej uśmiechać, oddychać głęboko i rozglądać się w okół z lekkim rozmarzeniem w oczach. A to przecież dopiero początek
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 335kulinarnych gdzie uczyliśmy się przyrządzać właśnie gęś i już wtedy obiecałam sobie, że przymierzę się do tematu. Teraz nastał w końcu ten moment, gdyż już 11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania
karmelowy