przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:377/765)

FLAKI WOŁOWE NA AROMATYCZNYM ROSOLE 256

Prosta a jakże smaczna zupa - u Nas uwielbiana. Pojawia się chyba 3 razy w roku,ale zawsze w wielkim garze. Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań,dłuższego stania przy grobach bliskich więc to doskonała okazja by ugotować aromatyczne flaczki. Najsmaczniejsze wychodzą ugotowane na rosole z całej kaczki....niestety swojego drobiu nie mam,jeśli zaś zostaniemy obdarowani taką swojszczyzną zawsze

Niespełnione zdolności kulinarne
Penne z dynią w 15 minut 157

ciecierzycą. Jeżeli macie dobrze zaopatrzoną spiżarkę i jak ja jesienią trzymacie w kuchni kilka dyń, wszystkie potrzebne do tej potrawy składniki powinniście mieć pod ręką. Gdy wraca się ze świąt do domu i wszystkie sklepy są pozamykane, sprawa nieoceniona! :) Uwagi do przepisu: Nie pomijajcie dodatku nasion kopru włoskiego, przyprawy o lekkim anyżowym aromacie, który wspaniale przełamuje nieco mdłą dynię

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalendarz kulinarny 2017 - Magdy Gessler 139

prosto , czyli tak jak lubię! Jest skonstruowany w układzie dziennym i na każdej stronie znajdzie się sporo miejsca na osobiste notatki. Poszczególne dni informują o imieninach, czy niektórych świętach. Jednakże fajnym dodatkiem są ciekawe przepisy na dania dla całej rodziny. Można się zainspirować szerokim wyborem pyszności - od sałatek, po dania główne i desery! Dla mnie ten kalendarz, jak wspomniałam

Di gotuje
Kulinarne Zaduszki 170

zwane Zaduszki (w Kościele katolickim – Dzień Zaduszny) obchodzone są drugiego listopada, po dniu Wszystkich Świętych. Jest to dzień modlitwy za dusze naszych bliskich, który obchodzony jest w Polsce od XII w. Zaduszki podobno są przeciwwagą dla pogańskich Dziadów, których tradycja znana była i długo utrzymywała się również na naszych ziemiach. Według dawnych wierzeń dusze, które tego dnia przybywały

Pasja Smaku
królik w śmietanie 151

Królik w śmietanie jest daniem wykwintnym, które u mnie w domu przygotowywane było na pierwszy dzień świąt. Uwielbiam zapach tego dania, jego delikatny smak i podawane zawsze jako dodatek buraczki. Składniki: 1 królik 2 cytryny 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 ml wody 1/2 kostki bulionu warzywnego 200 ml śmietany sól pieprz cukier

Ugotujmy Coś
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 249

danej coki może się różnić się nawet w sąsiadujących miasteczkach. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” (z ziemniakami), typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa - dlatego często nazywa się je „Coca de patata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej na Tajwanie, która to przepis dostała od przyjaciółki

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka z quinoa, pomarańczy, imbiru, orzechów z dodatkiem suszonych owoców i miodu 149

cała Ameryka Południowa), ze względu na wysoko cenione wartości odżywcze, wraca dzisiaj do łask. Tak komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) robi dzisiaj zawrotną karierę i całkiem słusznie. Zwana niegdyś złotym świętym zbożem Inków czy matką zbóż a dzisiaj po prostu „superfood”. Nasiona zawierają dużą ilość flawonoidów (kwertycyna, kamperol) wykazując właściwości antyoksydacyjne. Ponadto quinoa jest bogatym źródłem białka

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem 248

Czasami trzeba udawać głupiego, żeby ukryć swoją inteligencję. Często Wam się tak zdarza? Ja nie przepadam za takimi sytuacjami... gdy ktoś próbuje mi wmówić swoje "święte" racje kompletnie ignorując moje. Ludzie trzeba szanować, ale niekiedy przydałby się co niektórym kopniak na pobudkę. Może zaczęliby myśleć, a nie tylko funkcjonować. Tyle filozofii wydusiła dziś ze mnie poranna kawa wypita

My simple kitchen
Prawdziwe domowe kakao! 175

Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków.  Pili oni oszałamiający napój kakaowy zwany chocolatl , podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim

Aromatyczne Podróże
Chleb z dodatkiem ziemniaków 130

idealny i zdjęcia też nie są takie jakbym chciała ale z czasem myślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony

W garach u Gosi
Makowa granola z mandarynka czyli Niedzielne Sniadanie odc.40 183

Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg?  Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną  pod kocem przed telewizorem. Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli. Proporcje przepisu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Filet z morszczuka po kaszubsku 177

Ryba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól  pieprz olej do smażenia  2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z Kulkami Orzechowymi 544

wilgotny, mokry a zarazem puszysty ser, którego smak podbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, to zapewniam, że wielu z Was sięgnie po niego ponownie, właśnie wtedy   Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajo

Made By Mom And Son
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 229

przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.  Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji.   ciasto: 3 szkl. mąki pszennej

Kolorowa kuchnia Elki