Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie
The Sweet Damselplanowałam zrobić tartę. W piątek poszłam na zakupy, przygotowałam wszystko i zabrałam się do pracy :) Efekt końcowy bardzo zadowalający :) Równie pysznie smakowała odgrzana następnego dnia. Gorąco polecam :) Składniki na ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko woda Sól Farsz: Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego) 1 łyżka masła Pierś z kurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie(...)łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkować i ułożyć na formie. Podziurkować ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika
The Sweet DamselSkładniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Dodatki: mozzarella kilka pieczarek salami czarne oliwki cebula Wykonanie: W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę i resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Sos pomidorowy: 1/2 pomidorów z puszki 1 łyżka oliwy z oliwek suszone
The Sweet Damselpłaskiej powierzchni. Posiada rozrysowane miarki do odmierzania równych porcji oraz okręgi do zrobienia idealnej pizzy lub spodu do tarty. Na mnie bardzo duże wrażenie zrobiło to, że podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, które było dość lepkie, nie przywierało w ogóle do stolnicy i nie musiałam co chwilę podsypywać ciasta mąką :) Bez problemu można rozwałkować na niej ciasto, ponieważ stolnica się(...)przesuwa. Łatwo się ją czyści i szybko schnie. Jeżeli będziemy o nią dbać na pewno posłuży nam przez lata. Przepis na ciasto drożdżowe z borówkami znajdziecie Tutaj
The Sweet DamselJest i on! Szczerze mówiąc, nigdy nie rozumiałam fenomenu tego ciasta :) Spód czekoladowy - okej. banany w cieście - ostatecznie mogą być, ale po co przykrywać je tłustą bitą śmietaną i posypywać okruszkami ciasta? Do tego wszystkiego jeszcze ten kształt, który uniemożliwia ukrojenie ładnych, estetycznych kawałków... Samo połączenie banan-czekolada jest bardzo trafione, ale taki deser musi być dobrze przemyślany :) Moja wersja(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogClafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę(...)stopni C. Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie. Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na owoce. Pieczemy około 20 minut do zarumieniania. Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem
Pyry na Gaztrochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło(...)Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły
Domowa Cookierenka Agiskładniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaKompot agrestowy choć nie ma zbyt wielu zwolenników, to u mnie idealnie sprawdza się jako dodatek do ciast, szczególnie jednego, a mianowicie kruszonu (skubańca). I choć nie jest to ciasto, które bywa bardzo często, to dwa razy do roku być musi obowiązkowo. Zawsze ratowałam się kupnym kompotem agrestowym, w tym roku postanowiłam to zmienić. Po pierwsze, że kupny bardzo drogi(...)drugie jest z dodatkiem cukru, którego unikamy... Skoro ciasto przygotowuję na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu, (tylko beza jest z cukrem trzcinowym), to i owoce będą już od teraz w zdrowszej wersji. No i może wreszcie moja wersja kruszonu doczeka się opublikowania, bo już miałam kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis
Smaczne Zdrowelepszego niż pierogi które sama zrobisz . Moje zawsze są większe niż u innych bo takie lubimy ja i moja rodzina . Swojskie większe i smaczne. Składniki na ciasto pierogowe: mąka pszenna typ 500 -500 g margaryna 100 g woda gorąca 300 ml sól 1 łyżeczka Dodatkowo: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklanka Wykonanie prażonego jabłuszka : Jabłka(...)Wiśnią i żurawiną 2 szt Wykonanie sosu owocowo serowego : Do pojemnika wkładamy truskawki oraz serek z wiśnią i żurawiną , miksujemy . Po zmiksowaniu powstaje sos . Wykonanie ciasta pierogowego : Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę . Dodajemy gorąca wodę . Rozpuszczamy margarynę i wlewamy do pozostałych składników dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na najmniejszych obrotach, ciasto odchodzi od ścianek - wiadomo
Różowa kuchniaPomysł na szybką kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto nie za gęste(...)dodać olej wymieszać w razie potrzeby dodać mąki lub mleka - z ciasta smażyć na patelni naleśniki 2. Nadzienie - kiełbasę i ser zetrzeć na grubej tarce posypać troszkę przyprawą - Nadziewać każdy naleśnik nadzieniem założyć dwa boki i zwinąć w rulon krokieta - Panierować w jajku i bułce tartej smażyć na oleju
W królestwie smaków BeatySezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjiorkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może(...)wiecie takie chleby potrzebują kilkunastu godzin na wyrośnięcie. Oczywistym jest, że warsztaty tyle nie trwały. Tak więc prowadzący Tomasz wpadł na sprytny pomysł. Przygotował to ciasto dzień wcześniej i ono sobie spokojnie w naszej warsztatowej kuchni wyrastało. A to, które wyrabialiśmy sami dostaliśmy na wynos do domu, tak żeby na spokojnie nam wyrosło i żeby każdy mógł w domu taki
Marder&Marder Manufacturełyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem, aż rozpuści się cukier. Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej, ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne i ciemne nakładamy na przemian na środek formy(...)dwie łyżki stołowe - jasnego i ciemnego ciasta). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ale po włożeniu ciasta temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Smacznego
Salonik smakówUcierane, błyskawiczne do przygotowania ciasto. Ucierany klasyk, który zawszę sie udaje. Smaczne ze wszystkimi owocami lata, ale z wiśniami chyba najlepsze. Super zdrowe, kwaskowate wiśnie - surowe, nie mają za wielu wielbicieli, ale już przetworzone uwielbiają chyba wszyscy. Super proste ciasto, idealne na letni podwieczorek. Piecze się 30 minut. Jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego ciasta z wiśniami, zapraszam na wyjątkowo aromatyczne(...)pulchny, biały kogel-mogel. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy do ubitych jajek dodać w 4-ch porcjach mąkę z roztopionym masłem już na zmniejszonych obrotach miksera ciasto wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Równomiernie rozłożyć wiśnie piec w 200`C 30 minut przed podaniem posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!