Składniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki
A Ty Smakuj Mniedół tym młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki
bistro mamaprzepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga(...)filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta. Składniki na 6-8 naleśników: 150 g jasnej mąki orkiszowej 150 g mleka 150 gazowanej wody mineralnej 2 jajka M łyżeczka cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pracy. Naleśniki wyszły fantastyczne i sycące. Jeśli nie przepadacie za jabłkowym farszem, możecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać roztopioną czekoladą deserową. Potrzebne nam: *na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 2 jajka - 3 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli *nadzienie: - 6 jabłek - 4 łyżki cukru - 4 łyżki masła - cynamon(...)łyżki miodu Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą. Ubijając dodać mąkę, mleko i wodę. Odpowiedni przygotowanie ciasto jest dość rzadkie, a jednocześnie oblepia włożoną do niego łyżkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej ceramicznej lub teflonowej patelni posmarowanej odrobiną masła w następujący sposób - wlewać pół chochli ciasta na patelnię poruszając nią tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Gdy ciasto zacznie
W poszukiwaniu inspiracjiCiasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą(...)powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić
Jemy Pijemyzielonej formie je się właśnie teraz. Od początku kwietnia do mnw. połowy maja. Najlepiej aby jego kwiaty jeszcze nie zakwitły. Dziś proponuję tartę z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Ciasto: 1 pełna szklanka mąki 100 g masła ( zimnego ) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 3 żółtka Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ugnieść na jednolitą(...)masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 min lub do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść do formy ( najłatwiej za pomocą wałka ), w której będziemy piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe. Zrobić dziurki widelcem i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15-18 minut. Ciasto powinno się
Jemy Pijemybita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie(...)Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez
cookplCiasto na niedzielę" i nowe wydarzenie "Ciasto z truskawkami" [ klik ]. Wspólnie z innymi osobami pieczemy ciasta z truskawkami, obojetnie jakie czy to na zimno czy na ciepło ale truskawki obowiązkowe. Mam i ja pyszny tort jogurtowy. Lekki, delikatny i smakowity, zapraszam do degustacji. Tort jogurtowo - truskawkowy na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki). Po schłodzeniu ciasto(...)rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem). Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły. Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem
Mania Wypiekaniakogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki, cukru pudru(...)jajek, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto - jak na kruche. Wstawić do lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze
Mania Wypiekaniamuscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę. To wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta(...)końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 2 łyżki mleka, wymieszać. Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację
Mania Wypiekaniaszukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 20dag margaryny bezlaktozowej jajko marmolada w wybranym smaku Wykonanie: Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie). Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej(...)minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły. Piec
Mania WypiekaniaCiasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru(...)czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie
greenscarf