przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:331/934)

Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 204

Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki    Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy  Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)Krem czekoladowy Dr .Oetkera  1 szklanka mleka 2 łyżki  Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/   Wykonanie : Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek

Sama słodycz i szczypta chili
Wyraziste roladki z ciasta francuskiego z mango chutney i wędzonym serem 259

Kontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i słoną nutą sera, daje niezapomniane doznania smakowe.  Oscypka możecie zastąpić innym serem. Ważne tylko, aby był wyrazisty w smaku, bo tylko taki będzie miał szanse konkurować ze słodyczą mango chutney. Dla spragnionych innych(...)przepisów z mango chutney, zapraszam TUTAJ oraz TUTAJ A gdy szukacie pomysłów na dania z ciasta francuskiego, to koniecznie zaglądnijcie TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego mango chutney wyrazisty w smaku ser (użyłam oscypka) WYKONANIE Ciasto francuskie smarujemy mango chutney, a na to ścieramy wędzony ser. Zawijamy całość i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia

Zofiana
Muffiny z gruszką 230

Muffiny z gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci. Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż(...)drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier - gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając - do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości - piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa 283

dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest(...)już upieczone.  Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową

Mix smaku
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 236

Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę. Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze

Full Smaku
Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 188

Generalnie z gotowych ciast używam tylko francuskiego, ciasto na pizzę otrzymałam od sąsiadki, wykorzystałam i powiem stanowczo, że wolę swoje. Nie żeby gotowe było beznadziejne bo pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku(...)woreczek mrożonych) 4 cebule 15 dag żółtego sera kulka mozzarelli zioła prowansalskie świeża bazylia Sposób  Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy koncentratem zmieszanym z ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy

Kuchenne aromaty
Ciasto truskawkowo kokosowe 295

jeszcze trochę wysoka ale już pojawiły się nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed

Ala piecze i gotuje
Wuzetka z kaszą manną 390

Pyszna kremówka - niby wuzetka z dużą ilością kremu, z kaszą manną. Dodatkowo przed nałożeniem kremu można posmarować ciasto powidłem śliwkowym. Będzie mniej słodkie. Ciasto: 8 dużych jajek 5 łyżek mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej(...)masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki spirytusu Polewa: 15 dag masła 13 dag cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka   Do nasączenia ciasta: 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu lub trochę czystej wódki.          Jajka z cukrem zmiksować na puszysty krem. Nie przerywając

Praktyczna pl
Ciasto ucierane z rabarbarem 213

Dzisiaj kolejny przepis z cyklu przepisy mamy. Tym razem na tapecie ciasto ucierane z rabarbarem. Mniam! Ciasto ucierane z rabarbarem Składniki: 30 dag margaryny, 30 dag cukru, 6 jajek, szczypta soli,  odrobina otartej skórki z cytryny, sok z cytryny, 45 dag mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia,  8 łyżek mleka, kilogram rabarbaru + 20 dag cukru(...)grube paski. Rabarbar mieszamy z 20 dag cukru, cynamonem                              Blachę natłuszczamy. Na blachę wylewamy ciasto, układamy rabarbar i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Smacznego

paapilotkaa
pyszny krem bananowy 235

składniki: 2 dojrzałe banany 250 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru wykonanie: Banany miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Śmietankę

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z twarogiem, kozim serem i batatmi 281

jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :) Składniki: ciasto kruche: przepis  dokładnie ten sam jak tutaj lub gotowe ciasto kruche, opcjonalnie gotowe ciasto francuskie   250 gram twarogu chudego 250 ml jogurtu naturalnego 1,5% 3-4 jaja(...)gram startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut) 50 gram sera koziego natka pietruszki do ozdoby Ciasto kruche wykonujemy według tego przepisu . Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy

Mango Papaja
pyszny napój z młodej pokrzywy 185

składniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 192

inny smak ze względu na inny dodatek lub jego proporcję. Niebagatelny wpływ ma mąka. Podane proporcje dotyczą keksówki o wymiarach (26 x 8 x 7) cm. To baza, by ciasta było w sam raz. Chleb piekę raz w tygodniu w niedzielę. Ma wystarczyć do czwartku. Proszę to traktować jak propozycję do zmian dostosowanych do własnego smaku.   W sobotę wieczorem(...)garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam składniki, dolewając tyle wody, by składniki mogły się połączyć i dawały się

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche marchewki z sałatką 322

upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około(...)każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce. Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku

Świat Domowej Kuchni
Dyniowy chleb 165

drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół

CookYourself