przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:334/934)

Rogaliki bez cukru (bezlaktozowe) 115

szukających czegoś do przegryzienia na szkolnej przerwie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 20dag margaryny bezlaktozowej jajko marmolada w wybranym smaku Wykonanie: Mąkę wraz z margaryną posiekać nożem. Jeśli ciasto będzie za twarde/za suche można dodać trochę wody (dodawać po jednej łyżce, by ciasto nie zrobiło się zbyt rzadkie). Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej(...)minut.  Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów między rogalikami, gdyż one nie będę rosły.  Piec

Mania Wypiekania
Ciasto z owocami 183

Ciasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru(...)czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać. Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie

greenscarf
Babeczki truskawkowe 205

powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min (aż wbity w babeczkę patyczek do szaszłyków nie będzie obklejony ciastem). Wystudzić dokładnie

wcinaj to
tiramisu truskawkowe 383

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
Placki z jabłkami i serem twarogowym 152

przesianej mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliwy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Następnie wbijamy jajka oraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę.  Rozrobione ciasto(...)odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.  Dobrze smakują smażone bez tłuszczu na ceramicznej patelni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką 354

Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej, 25 dag truskawek(...)ćwiartka arbuza. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 272

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 238

deser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj jasną masę jaglaną, wyrównaj, później truskawkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 198

kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają(...)zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron z truskawkami 421

Makaron z truskawkami tego dania nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym. Jest to szybka w wykonaniu, łatwa i pyszna propozycja na ciepłe dni.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
sorbet arbuzowy 214

składniki: 1000 g miąższu z arbuza 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wody wykonanie: Z miąższu arbuza usuwamy pestki, kroimy go na mniejsze kawałeczki i zamrażamy

Domowy Smak Jedzenia
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 615

kamień się sprawdzi. Przeprowadzę jeszcze jeden eksperyment na dniach. Rozgrzeję kamień, wyjmę z piekarnika i wbiję na niego kilka jajek! No , ale dziś zrobimy sobie pizzę! Przepis na ciasto znajdziecie W TYM MIEJSCU! Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od  Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana(...)domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie lada moment. Trzeba uważać ,aby się nie poparzyć. Ja wyciągnęłam kamień, aby dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 344

nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania