folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, woda, 40 dag truskawek 10 dag masła, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne. 2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi. 3. Przygotowane
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest(...)ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wylewamy do niej połową ciasta. Rozsypujemy połowę truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut
Kolizje Smakóworaz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy. Śmietanę ubijamy(...)łyżce wrzątku, łączymy mikserem z ubitą śmietaną. Dodajemy garść posiekanych truskawek i ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao. Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii
BaRepasSkładniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki
A Ty Smakuj Mniedół tym młodszym, którzy na drzewo nie potrafili się wspiąć. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki
bistro mamaprzepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga(...)filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta. Składniki na 6-8 naleśników: 150 g jasnej mąki orkiszowej 150 g mleka 150 gazowanej wody mineralnej 2 jajka M łyżeczka cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pracy. Naleśniki wyszły fantastyczne i sycące. Jeśli nie przepadacie za jabłkowym farszem, możecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać roztopioną czekoladą deserową. Potrzebne nam: *na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1,5 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 2 jajka - 3 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli *nadzienie: - 6 jabłek - 4 łyżki cukru - 4 łyżki masła - cynamon(...)łyżki miodu Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą. Ubijając dodać mąkę, mleko i wodę. Odpowiedni przygotowanie ciasto jest dość rzadkie, a jednocześnie oblepia włożoną do niego łyżkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej ceramicznej lub teflonowej patelni posmarowanej odrobiną masła w następujący sposób - wlewać pół chochli ciasta na patelnię poruszając nią tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Gdy ciasto zacznie
W poszukiwaniu inspiracjiCiasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru ( może też być biały-łatwiej się rozpuści ) 120 g masła 2 żółtka 4 łyżki mleka Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą(...)powstały karmel) i obsypać cukrem. Jak najściślej ułożyć jabłka( bez przypraw ). Obsypać delikatnie cukrem. Na jabłkach ułożyć plastry gruszki i znów obsypać cukrem i odrobiną cynamonu. Na wierzch przełożyć ciasto i szczelnie oblepić nim formę ( do środka najlepiej ). Piec przez 40-45 min w 180*C Po upieczeniu tatrę chwilę przestudzić. Na wierzchu położyć płaski talerz i energicznym ruchem obrócić
Jemy Pijemyzielonej formie je się właśnie teraz. Od początku kwietnia do mnw. połowy maja. Najlepiej aby jego kwiaty jeszcze nie zakwitły. Dziś proponuję tartę z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Ciasto: 1 pełna szklanka mąki 100 g masła ( zimnego ) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 3 żółtka Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ugnieść na jednolitą(...)masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 min lub do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść do formy ( najłatwiej za pomocą wałka ), w której będziemy piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe. Zrobić dziurki widelcem i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15-18 minut. Ciasto powinno się
Jemy Pijemybita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml śmietanka kremówka cukier waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie(...)Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy w 180'C przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez
cookplCiasto na niedzielę" i nowe wydarzenie "Ciasto z truskawkami" [ klik ]. Wspólnie z innymi osobami pieczemy ciasta z truskawkami, obojetnie jakie czy to na zimno czy na ciepło ale truskawki obowiązkowe. Mam i ja pyszny tort jogurtowy. Lekki, delikatny i smakowity, zapraszam do degustacji. Tort jogurtowo - truskawkowy na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki). Po schłodzeniu ciasto(...)rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem). Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły. Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem
Mania Wypiekaniakogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki, cukru pudru(...)jajek, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto - jak na kruche. Wstawić do lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze
Mania Wypiekaniamuscovado 2 jajka 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy espresso (proszku) 50g gorzkiej czekolady, roztopionej 2 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka i zmiksować jeszcze raz. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie kakao i kawę. To wszystko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta(...)końcu dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali i zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 2 łyżki mleka, wymieszać. Jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt gęste ilość mleka można zwiększyć. Ciasto wyłożyć do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wyjdzie ok. 12 babeczek. Składniki na polewę i dekorację
Mania Wypiekania