składniki: 1 pęczek świeżej pokrzywy 1 obrana z błonek cytryna 50 – 70 g cukru 100 g kostek lodu 500 ml wody wykonanie: Pokrzywę opłukujemy. Wszystkie
Domowy Smak Jedzeniainny smak ze względu na inny dodatek lub jego proporcję. Niebagatelny wpływ ma mąka. Podane proporcje dotyczą keksówki o wymiarach (26 x 8 x 7) cm. To baza, by ciasta było w sam raz. Chleb piekę raz w tygodniu w niedzielę. Ma wystarczyć do czwartku. Proszę to traktować jak propozycję do zmian dostosowanych do własnego smaku. W sobotę wieczorem(...)garnka wsypuję: pół łyżeczki cukru łyżeczkę soli 300 g mąki pszennej (białej lub razowej) 250 g mąki żytniej (białej lub razowej) zimną przefiltrowaną wodę garść ciasta z poprzedniego chleba (kliknij tutaj, jeśli musisz zrobić swój pierwszy zakwas chlebowy) dodatkowo: garść płatków orkiszowych Drewnianą łyżką z długą rączką mieszam składniki, dolewając tyle wody, by składniki mogły się połączyć i dawały się
Weekendy w domu i ogrodzieupieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około(...)każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce. Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku
Świat Domowej Kuchnidrożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, podsypać mąką (ja wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół
CookYourselfprzynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny(...)mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady (min. 70% kakao) - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do miski. Masło
CookYourselfprzez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę(...)pizzy po sycylijsku . Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfpewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g korzenia chrzanu 4 łyżeczki cukru 1 cytryna 1 szczypta soli wykonanie: Świeżo wykopany chrzan myjemy, obieramy, opłukujemy w zimnej wodzie i ścieramy np
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody łyżka oleju Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek sól pieprz Ponad to 3 plastry szynki łososiowej pomidorki koktajlowe czarne oliwki ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę(...)koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na stolnicy. Tak przygotowane, dzielimy na 3 części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół. Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy
KuukBuukDzis postanowiłem trochę pokombinować i zrobić ravioli. Jest to pierożek z ciasta makaronowego serwowany głównie we Włoszech. Do przygotowania naszych ravioli będziemy potrzebowali : 1 jajko 20 dag mąki pszennej woda ( aby makaron miał lepszą konsystencję ) Do zrobienia nadzienia będziemy potrzebowali aż trzy produkty : 20 dag serka mascarpone czosnek (Do smaku ja dodałem pół główki) Ciasto makaronowe wyrabiamy(...)cięko wałkujemy kroimy na kwadraciki. Bierzemy dwa kawałki ciasta na jeden kładziemy nadzienie i przykrywamy go drugim. Całosc wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy aż ciasto zmięknie
Full Smaku100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min. Smacznego
Tanio szybko zdrowoJeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco czekolady i kolorowe dropsy na ogonki. Dużą zaletą tych ciasteczek jest także fakt, że nie potrzebujemy żadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt końcowy
Ciastkozercykoniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka). Uwaga! Wyciągnięte z piekarnika ciasto upuścić w tortownicy z ok. 30 cm na podłogę i dopiero(...)miąższ pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylać na masę śmietanową, gdy ta nieco stężeje. Ważne!!! Trzymać tort w lodówce – w ciepłym miejscu niestety się rozpłynie… Smacznego!!! Kategoria: Biszkopty , Ciasta , Desery
kuchcikownia