przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:321/934)

PYZY Z MIĘSEM CEPELINY KARTACZE 220

sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem.  Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia do którego(...)odstawiłam na 10-15 minut, aby na dnie osadził się krochmal. Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię)  wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych.   Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba  aby ciasto dało się zlepić.Lekko posoliłam. Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem

potrawyregionalne
PIZZA FOCACCIA 185

Pizza Focaccia   to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem  do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli    szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam(...)około 5 minut dodając 2- 3 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem aż urośnie. W międzyczasie pokroiłam cebulkę na cienkie paseczki- polecam czerwoną i podsmażyłam ją na patelni. Pokroiłam około: 2 łyżek zielonych i czarnych oliwek   6-8 suszonych pomidorów i garść kaparów. Połowę

potrawyregionalne
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 156

słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki  zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie CIASTO(...)zaczęłam wyrabiać dodając ciepłą a nawet gorącą wodę. Gdy uzyskało jednolitą, lekko lepiącą i gładką konsystencję  przykryłam je i odstawiłam na około 20 minut. Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam  i szklanką wykraiwałam kółka. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie farszu i zlepianie. Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi

potrawyregionalne
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 152

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka mleka 5 dag / pół opakowania drożdży szczypta soli i cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.   Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około  30 minutach rozczyn z drożdży. Dodałam olej i wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką  i zajęłam się farszem. Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki. Podsmażyłam je na oleju. Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku. Zmieliłam ugotowane wcześniej

potrawyregionalne
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 170

opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania  Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy.  Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię  i włożyłam na 30 minut do lodówki. Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski. Ciasto podzieliłam na dwie części. Podsypałam mąką i rozwałkowałam(...)placki na grubość 0,5 cm. Szklanką wycinałam koła. Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka  i zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej

potrawyregionalne
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 145

możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.  Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić!  Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Składniki na syrop pomarańczowy(...)starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni. Dodałam

potrawyregionalne
KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI 171

Knedle z owocami są idealną propozycją na szybki obiad. Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również   knedle z białym serem i orzechową panierką   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego(...)mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez praskę biały ser. Wsypałam mąkę, sól i wbiłam jajka. Wszystkie składniki wymieszałam. Odrywałam po kawałku ciasto, formowałam z niego małe kulki,  spłaszczyłam i powstały małe placuszki. Na środek każdego z nich układałam śliwki. Uprzednio wydrylowane i przekrojone na połówki. Ciasto zlepiłam i powstały piękne knedle

potrawyregionalne
OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI 197

Mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Uff... to tylko niektóre informacje i  właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów.  Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać(...)Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 206

ciepłe miejsce na około 30 minut. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto(...)około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie pięknie urosło. Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części. Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarach około 18 na 35 cm. Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej. Zwijałam zaczynając od szerszej części. Można posmarować

potrawyregionalne
Halloween Pomysły na słone przekąski 368

twardo 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera w kostce pieprz i sól czarne oliwki do dekoracji szczypiorek Składniki na kościste krakersy: paczka krakersów serek kanapkowy do smarowania śmietana Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu . Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę(...)wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju i maśle na złoty kolor. Dodajemy pasatę, sól, pieprz, oregano i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Pierogi razowe 190

Pierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży     Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej -masło(...)ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę i jajko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy

Maminek kulinarny
Ciasto z kapusta i boczkiem 118

Normal 0 21   CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1 kg Śmietana 18%- 1 szklanka Jajka –3 szt Boczek wędzony- 20 dag Cebula –3 szt Sól Pieprz Słodka papryka   Normal 0 21 Mąkę wsypać   do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze. Boczek pokroić w kostkę

Camilla w kuchni
Drożdżówki z jabłkami 2008

resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto(...)grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć

Ala piecze i gotuje
Kluski kładzione drożdżowe 124

drożdży, 2 jajka, 500 ml mleka, 20 g masła, 1 łyżeczka soli, Mąkę wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło, jajka, sól. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być lśniące i gładkie. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie(...)nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją. zastawa

królestwo garów
Bułki mieszane z ostropestem i chia 170

opakowania) 4 łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciastoCiasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce na minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją