ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis miał się pojawić rano ale nie zdążyłam... a szkoda bo dzisiaj na blogach oczywiście królują dynie.. a u mnie po wczorajszym wydrążaniu dyni została cała miska dyniowego farszu, dlatego postanowiłam zrobić na rano dyniowe bułeczki supełki. Podobne już kiedyś robiłam ale nie z dyniowym składnikiem. A po przepis sięgnęłam do Oliwki . W takcie pieczenia w domu unosił się
Bernika - moj kulinarny pamietnikSpotkała mnie ogromnie mila niespodzianka mianowicie w poniedziałek mój przepis na te kolorowa zapiekankę z kaszy został wybrany Blogerskim Przepisem Tygodnia na portalu Ugotuj.to . Szczegóły akcji i konkursu znajdziecie tutaj . :) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki(...)teraz zastanawiam dlaczego je tak rzadko robię, teraz wiem ze z tym ciastem jest to wyjątkowo łatwa szybka i przyjemna praca wiec domowe pierogi będą u nas częściej . Autorka przepisu Fettinia jest wielka! Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikostatnio jakaś niemoc pieczenia mnie wzięła postanowiłam wykorzystać pomysł i zrobić taki deser. Pracy przy nim jest malutko, ciasto jest banalnie proste i smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na naleśniki to zrobiłam je wg Delii Smith . Jej brytyjskie naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie, jak nigdy dotąd. Masa do przekładania i polewa to przepis zaczerpnięty ze strony Smitten Kitchen . Uwaga ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikfrytki, a z fast food-ów wolimy amerykańskiego hamburgera. Czy ktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio polecony na forum w Galerii Potraw . Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja
Bernika - moj kulinarny pamietniktłumaczenie nazwy "Icebox cake", czyli deseru zrobionego z pysznych, mocno, czekoladowych ciastek i dużej ilości śmietany, a wszystko ułożone w wysoka wieżę, tort do tego mocno schłodzony. Przepis pochodzi ze strony Smittenkitchen . Można go zrobić albo z gotowymi kupnymi ciastkami albo z własnymi, domowej roboty, podobnymi do oreo. Ja wykorzystałam do ich zrobienia ten przepis i się super
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiniar", kory jest dobra alternatywa dla osób, które nie maja czasu gotowania oryginalnej zupy francuskiej lub nie umieją ale wy możecie zrobić zupę domowym sposobem, wykorzystując ten przepis albo ten . Przepis dodaje w ramach konkursu na "Pomysł na zupę od serca". Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdyni. Pyszne czekoladowe ciasto i smietanowo-dyniowy krem. Skąd wziąć zima puree z dyni? Proste, ja jesienią zamroziłam sobie porcje dyni, z której po odmrożeniu przygotowałam purre. Polecam ten przepis na puree. A ciasto to kombinacja kilku przepisów znalezionych w necie, z czego powstała zimowa wersja jesiennego ciasta czekoladowego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkoro trwa u nas weekend amerykański to postanowiłam zrobić coś innego niż hamburgery. Sięgnęłam do kuchni Nowego Orleanu i odkurzyłam przepis na jambalaye. Ostatnio robiłam ja bardzo dawno temu i już zapomnieliśmy jak to pysznie smakuje. Zawsze korzystam z tego przepisu i jeszcze się nie zawiodłam. A przyprawa jest idealna do innych ostrych potrwa z kuchni tex-mex czy hiszpańskiej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświecimy, przygotowujemy je do podania na stół. W takim dniu i u mnie nie może zabraknąć pysznych pomysłów na podanie tradycyjnego wielkanocnego jajka. Poniżej dziele się z Wami dwoma przepisami na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole. Mam nadzieje ze zachęcę was do tych przepisów i do podania jajka w atrakcyjny sposób. Jeszcze jutro pojawia
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis, który bardzo często robię na placuszki z kurczaka i w zamian postanowiłam zrobić je z botwinki. Bałam się ze surowa botwinka może nie zdarzy zmięknąć szczególnie łodyżki, ale nic z tego, wyszły idealne(...)pierwsze jest to danie szybkie, tanie i sezonowe, a do tego z sosem jogurtowym wyjątkowo pyszne i sycące, idealne na lunch czy przekąskę. Przepis dodaje do akcji Malta Festival Poznań. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzawsze trzeba szukać skomplikowanych przepisów i receptur. Czasami to, co najprostsze jest najlepsze. Tak jest z tym ciastem to idealna pochwala prostoty. Lekki biszkopt uwieńczony zatopionymi w nim truskawkami wprost ze starego zeszytu z przepisami. Ot i ca ł a filozofia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana z mlekiem, ja sobie tego oszczędziłam. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikreszta to stały element mojej lodówki. Jest bardzo smaczna i syta, można ją robić w wielu kombinacjach zmieniając smak sosu czy dodatki. Tutaj w wydaniu z mięsem mielonym. Przepis dodaje do akcji " Pokochaj olej rzepakowy ", który zresztą używany jest najczęściej w mojej kuchni, a który również dodałam tutaj do marynowanie i smażenia mięsa. Zachęcam do odwiedzania tej strony(...)poświęconej olejowi rzepakowemu, czytaniu nowinek, rad i przepisów, bo naprawdę warto. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik