Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju, oraz sprawię sobie ładną formę silikonową) Aby uniknąć problemów z wyjmowaniem, można po prostu podać krem w pucharkach) Przepis znalazłam w książce ”Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” DeAgostini. Polecam serdecznie) Bavarese z brzoskwiniami Składniki na ok 1 lt kremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure
Mia Cucina Sofietaciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia. W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony
Mia Cucina SofietaMakowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki ( troszkę go modyfikujac). Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości
Mia Cucina Sofietaakcji „Ryż na słodko”. Dzięki Waszym wpisom przeniosłam się w świat dzieciństwa, kiedy samodzielnie upichcony ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem stanowił pyszny słodki obiad. Dziekuję ze przypomnienie „starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż to to, co tygryski lubią najbardziej”)) Pudding czekoladowo-ryżowy autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI(...)autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż na mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne Ryżowa babeczka z płatkami ryżowymi autorka: AbcMojejKuchni | blog: Abc Mojej Kuchni Wyspa
Mia Cucina SofietaJuż ostatni dzwonek na dodanie przepisu na karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocze śnie chrupiące. Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki
Mia Cucina SofietaZapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza! To zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był(...)wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm): 7 jajek 170 g drobnego cukru 80 g mąki pszennej 4 łyżki ciemnego
Mia Cucina Sofietaprzed Wielkanacą. Nie należę do fanatyczek mazurków, chyba przez tę ich słodycz. Nie znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam. p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek
Mia Cucina Sofietaupieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł. Przepis podpatrzony u Dorotki. Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej chlebowej 30 g drobnego cukru 1 łyżeczka soli(...)umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu
Mia Cucina SofietaCapone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne, ale również przyniosło kucharzowwi fortunę, Amerykanie zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak(...)posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką
Mia Cucina Sofietasłodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy(...)Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste. Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić ciastka z tego przepisu rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty foremkami. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówsię nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem zapraszam na zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie tego pysznego, fantastycznie czekoladowego kawałka nieba. Składniki na ciasto 3/4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)zostało sporo kremu użytego do środka ciasta, i ozdabiamy w sposób jaki nam się podoba- ja użyłam złotych cukrowych kuleczek i pokrojonej na kawałki czekolady ciemnej (70% kakao). Smacznego! :) Przepis (z małymi modyfikacjami) zaczerpnięty z: klik (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia SmakówDodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki i sprawiło to,że wszystkie smaki idealnie zaczęły ze sobą współgrać. Propozycja obiadowa na dziś jest bardzo prosta do wykonania! Przepis ten oczywiście można modyfikowac wedle własnych gustów smakowych, szczególnie sporządzając salsę. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!(; Składniki (na 4 porcje): 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (ok.800g) 2 spore ząbki czosnku(...)olej ryżowy, listki tymianku, posiekaną natkę, pieprz, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Salsę na do upieczonych polędwiczek można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno! Zapraszamy do wypróbowania przepisu! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk
Symfonia Smakówktóry podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu co roku, a pochodzi on ze starej książki Kuchnia Polska z charakterystyczną drewnianą łyżką ozdobioną w łowicki strój (prawie każdy ma ją w kuchni
Symfonia Smakównadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej. Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają nam, naszym rodzicom wspomnienia niepowtarzalnych smaków z dzieciństwa. Zabierajmy
Symfonia Smakówpotrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór we dwoje. A ponieważ w cieście jest ukryta domieszka curry mogłoby to zapewnić nieco orientalny nastrój. Żeby nie przedłużać zapraszam do przepisu! (; Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 40g drożdży świeżych 1 szklanka ciepłego mleka (temp. ok. 36stC) 0,5 szklanki ciepłej wody (temp. ok.36stC) szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki(...)wedle Waszych gustów smakowych - to jest jedynie moja propozycja. Pierożki podajemy na ciepło lub na zimno - wedle uznania. Naprawdę namawiam do sporządzenia, bo warto! Smacznego! (; W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis - życie ze smakiem ! . Serdecznie polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Symfonia Smaków