Obiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na zupę cebulowa. Moja wariacja tej zupy polega na zapieczeniu jej pod serem camembert, co dało niezwykły smak i efekt. Sama zupa jest genialna i często do niej wracamy, a w tym wydaniu jeszcze lepsza
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie za wasze cudowne pomysły na prezenty słodkie i słone, wasze opowieści z życia, przepisy. Wybór był trudny, nie mogłam się zdecydować, wiec postanowiłam ze wyboru dokona córka ze względu na fakt ze jest bardziej bezstronna i ona wybierze te osobę, której wpis najbardziej przypadł do gustu. I tak książka "Smakowite prezenty" wędruje(...)Cecylii za 87 babeczek dla dziadka Ale są także dwie drobne identyczne nagrody niespodzianki dla: Justyny Bankowskiej za muffinki w słoiczkach oraz Szymona pod warunkiem ze uzupełni przepis i mi napisze, w którym momencie do ziół trafia sol. Gratuluję! Nagrody wyślę jak tylko otrzymam adresy. Pozdrawiam
Bernika - moj kulinarny pamietnikWracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzez cały grudzień trwała na blogu akcja Gotuj z Julia Child. Czas na podsumowanie. W akcji wzięło udział wraz ze mną 7 blogów tworząc 12 dań z przepisów Julii. Te osoby, które wzięły udział tak jak ja kochają jej kuchnie, odkrywają jej kulinarne sekrety na nowo. Wiem, też że co niektórzy nawet specjalnie na te okazje zaopatrzyli się egzemplarz książki(...)nadzieję, że będziecie co jakiś czas wracać do jej kuchni, a ja postaram się aby co jakiś czas jej jeden przepis nadal się pojawiał na blogu. A za pół roku spotkajmy się znowu w jej letniej magicznej kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij z montiniakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą sobie taką sałatkę zabrać ze sobą na lunch i zjeść nie mając wyrzutów sumienia. Do sałaty użyłam papryki, którą zazwyczaj robię latem wg tego przepisu . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc . I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPâté z drobiowych wątróbek, bardzo smaczny pasztecik bez pieczenia. W moim przepisie użyłam wątróbek z indyka, sprawdziły się doskonale :) Składniki : 500 g wątróbki z indyka 175 g miękkiego masła 2 szalotki 1 łyżeczka świeżego tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo : 100 g masła sklarowanego, roztopionego* świeże gałązki tymianku(...)tymianku. Schłodzić w lodówce, podawać z tostami, krakersami lub mini bułeczkami :) Smacznego ! ** - użyłam 6 sztuk kokilek o pojemności 125 ml. * - jeżeli używamy jednej większej miseczki, wystarczy połowa masła sklarowanego. *Przepis zmodyfikowany z programu -Sobota w kuchni
Zabawa smakiemDziś przepis na zbliżający się Dzień Matki. Ciasto o idealnie pasującej nazwie na tę okoliczność - Najlepsze Ciasto Na Świecie, bo kto z nas nie uważa swojej Mamy za Najlepszą na Świecie ! Nazwa ciasta i oryginalny przepis pochodzi z tej strony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki
Zabawa smakiemDzisiaj podaję przepis na wykorzystanie białek . Często zostają nam białka I nie wiemy co z nimi zrobić - miłośników wiórek kokosowych , ucieszy na pewno ten przepis pochodzący z ksiąki Davida Lebovitza z małymi zmianami :) Ciasteczka są nieziemsko pyszne I rozpływają się w buzi :) Zaczynamy: Składniki: 200 gr wiórek kokosowych 250 gr cukru 30 gr mąki 4 białka 1 łyżka miodu
Smaki EdytyDługi czas szukałam przepisu na pyszne kokosanki ... i ciągle kolejnym przepisom coś brakowało . Aż pewnego dnia oglądałam na TVN Style program "Pyszne25" Ani Starmach iiiiii ... jej wersja tych ciasteczek okazała się strzałem w 10 !!! delikatne , chrupiące , lekkie , prawdziwie kokosowe Składniki : 200 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 2 białka ( 3 jak małe jajka
Malinowa KawiarenkaNastępny przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora , pisałam o dodawaniu liści kalafiora do zup jarzynowych. Teraz chcę pokazać co się robi jak kupimy kalafiora by ugotować go na obiad np. z wody lub na parze i nie mamy ochoty tego
Buniabaje w kuchniZaczęłam dziś robić żeberka . Szło mi jak po grudzie. To znaczy nie tyle samo robienie bo to poszło automatycznie- gorzej było gdy siadłam do laptopa. Spisanie składników i przepisu przerastało mój ból głowy. Na swoje marudzenie , że mi nie idzie usłyszałam ,, dobrą radę" -- proponuję napisać ,, składniki macie - dalej radźcie sobie sami...:) ". Nie wiem co Wy na to ? Potem mi przeszło(...)końcu przepis spisałam. Czas: 2 godziny Składniki: 1 kg żeberek 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 dużej cebuli czerwonej 2 cebule białe 1/2 pora ( biała i zielona część ) 2 marchewki 1/2 pietruszki
Buniabaje w kuchnisię porobiło - wnuk mi przepisy podrzuca . Piekł w szkole na zajęciach z gotowania taką roladę i chwalił się pokazując przez Skeypa .On co prawda robił z LemonCurd ( a mnie się już kończy i szkoda mi było zużyć ) - a ja zrobiłam z konfiturą malinową - ale zasada ta sama . Będą dalsze eksperymenty . ( przepis i zdjecia z archiwum bo nie wiem czemu najpierw
Buniabaje w kuchni