przepis - 33114 przepisów (strona:888/2208)

Ser smażony z kminkiem 234

smażony może mieć dwie postacie: naturalną, bez dodatków oraz z dodatkiem kminku. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki(...)zwartej postaci krojąc w plastry (to dla tych, którzy wytrzymają do następnego dnia) Piotrek ma inny sposób na przygotowanie twarogu, topi go na parze. jak w tym przepisie: Serek topiony (domowy) Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli, 2 żółtka 1 łyżeczka kminku Aby przygotować ser smażony, niestety trzeba poczekać kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Suszony schab wieprzowy 343

Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania. Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano(...)poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować! Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab z pończochy Przepis na domową wędlinę ogonówka Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej 2 łyżki suszonego oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym 332

bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo(...)czekoladowym, tylko zamiast masła wykorzystałam olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale zastępuje masło, nie wpływając negatywnie na smak ciasta. Polecam Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym. Składniki: na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 708

ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam olej rzepakowy. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki crunchy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cupcakes al tiramisu 199

cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam  tutaj , a na babeczki tutaj .   Bardzo polecam. Cupcakes al tiramisu Składniki na 13 cupcakes: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej- jeśli(...)wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie 13 cupcakes, z  proporcji na krem można udekorować tylko 7 cupcakes. Jeśli chcecie udekorować wszystkie to trzeba podwoić składniki kremu. Ubić śmietanę z cukrem, jak osiągniemy konsystencję ciasta

Mia Cucina Sofieta
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 198

cieście francuskim.  Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej  strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon

Mia Cucina Sofieta
Pasta alla Norma 227

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą(...)skosztowaniu jej wykrzyknęli: “Przecież to Norma!!”- wyrażając w ten sposób swój zachwyt nad jej perfekcją. Z tego właśnie powodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości. W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam

Mia Cucina Sofieta
Rose del deserto 180

pudrem. To coś pomiędzy ucieranym ciasteczkiem a zbożowym batonikiem, doskonały na przekąskę lub coś słodkiego do kawy. Wystarczy parę chwil i naprawdę niewiele składników aby wyczarować te cudne ciasteczka. Przepis troszkę zmodyfikowany z tej strony . Rose del deserto Składniki na 36 ciasteczek: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej( u mnie mąka ryżowa) 100 g mielonych migdałów(...)płatkach kukurydzianych, uważając aby dobrze przywarły do ciasteczek. Pieczemy w 180°C 15-17 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Szczelnie zamknięte można przechwytywać parę dni. Smacznego! Ten przepis polecam na podwieczorek

Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 243

Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju, oraz sprawię sobie ładną formę silikonową) Aby uniknąć problemów z wyjmowaniem, można po prostu podać krem w pucharkach) Przepis znalazłam w książce ”Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” DeAgostini. Polecam serdecznie) Bavarese z brzoskwiniami Składniki na ok 1 lt kremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure

Mia Cucina Sofieta
Śniegowe kule 196

ciasteczka idealne na świąteczny prezent. Te ciasteczka nie tylko wyglądają jak prawdziwe śnieżne kule, ale również pysznie smakuja. W środku ukryta jest mała niespodzianka- soczysta czereśnia.  W oryginalnym przepisie użyto czeresni w maraschino, ja musiałam zadowolić się czereśniami kandyzowanymi. Ciasteczka są niesamowicie kruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej  strony

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 293

Makowiec na Swięta musi być. W zeszłym roku gościł u nas makowiec japoński, a w tym po raz pierwszy odważyłam się upiec makowe strucle. Sięgnełam po sprawdzony przepis Dorotki ( troszkę go modyfikujac). Powiem jedno, to super przepis. Makowce udały się wyśmienicie. Ciasto jest bardzo elestyczne i dobrze się formuje, może dlatego, że od siebie dodałam makę Manitoba o dużej zawartości

Mia Cucina Sofieta
Podsumowanie akcji: Ryż na słodko 224

akcji „Ryż na słodko”. Dzięki Waszym wpisom przeniosłam się w świat dzieciństwa, kiedy samodzielnie upichcony ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem stanowił pyszny słodki obiad. Dziekuję ze przypomnienie „starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż to to, co tygryski lubią najbardziej”))  Pudding czekoladowo-ryżowy autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI(...)autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż na mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne Ryżowa babeczka z płatkami ryżowymi autorka: AbcMojejKuchni | blog: Abc Mojej Kuchni Wyspa

Mia Cucina Sofieta
Delikatne i kruche faworki 310

Już ostatni dzwonek na dodanie przepisu na karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocze śnie  chrupiące.   Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 340

Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza! To zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był(...)wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm): 7 jajek 170 g drobnego cukru 80 g mąki pszennej 4 łyżki ciemnego

Mia Cucina Sofieta