Dzień dobry! Otrzymałam od jednej z czytelniczek sygnał, że warto zaproponować Wam coś bardziej wytrawnego na Walentynki, więc oprócz słodkości postaram się przygotować również dania obiadowe. Tutaj znajdziecie nasze przepisy na Walentynki. Zupa krem z gruszek, pietruszki i selera podana z oliwą truflową... pewnie zastanawiacie się gdzie tutaj romantyzm, czemu to danie jest właśnie idealne na Walentynki? Zarówno gruszki(...)zupy :-). Inspirowałam się zupą, którą miałam okazję spróbować w restauracji Piri Piri, na pokazie kulinarnym o afrodyzjakach. Proporcje składników dobrane wedle mojego smaku :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż przygotowywałam bezę Pavlovą. Na zewnątrz chrupiąca, w środku delikatna pianka. Na wierzchu puszysta śmietana i sezonowe owoce. Deser - marzenie. Każdy kocha bezy! Ja to wiem :-) Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia , postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)! Zwieńczeniem deseru jest(...)słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki, dodatkowo z kwaśnymi wiśniami. Całkiem smaczna przekąska, czy też danie na obiad lub kolację. Chleb nasiąka mleczną masą, staje(...)się miękki, a wierzch przypieczony i chrupiący, bardzo dobry sposób na wykorzystanie suchego chleba :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Lubicie awokado? Ja bardzo i to nie tylko na wytrawnie :-). Dzisiaj proponuję Wam koktajl, ale polecam też przepis na czekoladowy krem z awokado . Zarówno napój jak i ten krem smakują wybornie :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćproste danie? Czasem nie warto kombinować, tylko postawić na coś klasycznego, a jakże smacznego :-). Banalne w przygotowaniu kotlety z siekanej piersi kurczaka z odrobiną majonezu! Masz ochotę? Zapraszam do przepisu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćostatnio doszłam do wniosku, że można przygotowywać sobie smaczne i pożywne koktajle :-). I tak oto wczoraj połączyłam mango i kokosa i całkiem smacznie wyszło, na pewno to ten przepis zagości u mnie na stałe. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Szukacie przepisu na smaczne ciasto? Wilgotne, słodkie, z czekoladą? To chlebek bananowy jest dla Was! :-) Trochę dziwię się, że to ciasto jest nazywane chlebkiem (z ang. banana bread), bo jest to po prostu fajne ciasto bananowe :-). Tak czy siak, nazwa jest mało ważna, najważniejszy jest smak, gwarantuję, że przypadnie Wam do gustu! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej(...)przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpojawił się w sieci Magazyn Apetyt , magazyn stworzony przez małopolskich blogerów kulinarnych ! Z miłości do gotowania, blogowania i Małopolski! Chcemy się podzielić z Wami naszymi wiosennymi i wielkanocnymi przepisami, informacjami o lokalnych produktach i mamy nadzieję, że magazyn się Wam spodoba. Chciałabym podziękować wszystkim osobom, bez których ta publikacja by nie powstała, ale główne podziękowania kieruję do Kasi(...)ładnie wygląda i dla Marii za liczne korekty tekstu :-). Aby nie przedłużać - zapraszam Was do lektury! Magazyn Apetyt #1 wiosna 2014 Pozdrawiam, Redaktor Naczelna :-) Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie z resztkami z patelni :-). Spodoba się Wam ten przepis, zachęcam do wypróbowania. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćlatte po bananowym latte . Tym razem proponuję Wam bardzo delikatną kawę z nutą malin. Użyłam suszonych malin, jeśli jednak ich nie macie, są inne sposoby - opisałam je na końcu przepisu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdelikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu. Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-) Przepis na ten majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkonfiturę, galaretkę, nalewkę, syrop i kandyzowane kwiaty bym zrobiła. Zobaczymy jak to będzie :-). Już się doczekać nie mogę sezonu różanego, aby róże łatwiej było odszukać! Zapraszam po przepis. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpolska nazwa tego chlebka, ponieważ bardziej przypomina żyrafę lub żółwia (może nawet panterę), niż tygrysa. Chociaż kto wie, może właśnie Tobie uda się uzyskać pęknięcia tak prążki tygrysa? :-) Autorką przepisu jest Bernadeta . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść