przepis - 33114 przepisów (strona:899/2208)

Piernik Staropolski 1656

Piernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama.  Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki . Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto!   Składniki

Blondynka Gotuje
Ciasto Confetti 185

Przepis znalazłam na blogu pewnej chyba  amerykanki . Troszkę sama zmodyfikowałam wykonanie. Postanowiłam przełożyć je frostingiem, ale w i proporcje składników we frostingu zmieniłam. Ciasto jest mokre i cięższe od klasycznego biszkoptu. Chciałam aby frosting nie był tak słodki jak w klasycznych przepisach i chciałam aby był rzadszy, więc zmniejszyłam o połowę ilość cukru. W efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam

Blondynka Gotuje
Rosół po Naszemu 351

Dlaczego rosół po naszemu? To rosół, który lubię ja i mój syn, dlatego po naszemu. Nie ma co doszukiwać się podobieństwa do oryginalnego przepisu. Wszystkie przepisy są dostosowane do podniebienia mojego i syna.  Składniki: 4 skrzydełka drobiowe 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula 1 kostka rosołowa drobiowa (użyłam  Rosół z kury

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 189

Tłustym Czwartku i mi zostało trochę białek, a dokładnie 7. Całkiem przypadkiem natknęłam się na ten przepis. który od razu do mnie trafił. Po przeczytaniu wystraszyłam się opisu dotyczącego wlania rozpuszczonego masła i ciepłego mleka do ubitych białek. Jednak zalegające w lodówce białka aż krzyczały, żeby je zużyć. Zaryzykowałam i nie żałuję! Nie trzeba się niczego bać, babka wyszła idealna(...)Sztywna, mokra i ładnie wyrosła. Wszystkim smakowała. Idealna propozycja na zbliżające się Święta Welkanocne. Przepis pochodzi ze strony  Słodkie Fantazje . Składniki: 400 g mąki pszennej 7 - 8 białek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta

Blondynka Gotuje
Keks Angielski 230

keksa zbierałam się ponad tydzień. Nie wiem dlaczego, ale chodziłam obok przepisu, a zabrać się za pieczenie nie mogłam. Ale jak widzicie na załączonym obrazku leń wyjechał, a ja keksa upiekłam, tym bardziej wiedząc, że moja przyjaciółka uwielbia keksy. Co mój syn na to ciasto? Wiadomo obchodził łukiem, nawet spróbować nie chciał - nie lubi bakalii, więc już wiadomo dlaczego :) Keks(...)wyszedł pyszny! Najlepszy jednak jest na drugi trzeci dzień po upieczeniu, choć mi smakował jeszcze ciepły - tak przyznaję się, jeszcze ciepły rozkroiłam - moja cierpliwość w tym czasie spała :) Przepis delikatnie zmodyfikowałam, pochodzi z  Moje Wypieki . Aaa i wcale nie taki pracochłonny jakby się mogło wydawać ;) Składniki: 100 g rodzynek sułtanek 75 g rodzynek koryntek 150 ml ciemnego rumu

Blondynka Gotuje
Domowe Sezamki z Jagodami Goji 214

przepisy, które wpadają do mojej kuchni jak tajfun. Pojawiają się niespodziewanie, a ja pod wpływem chwili bez zastanowienie robię i już. Wczoraj było już późno, z nudów przeglądałam różne przepisy i wpadłam na te sezamki i nie wyobrażałam sobie jak mogłabym ich nie zrobić. Źródło:  Zdrowie na widelcu . Pracy przy nich niewiele. Tu także widać jak wiele zastosowań może

Blondynka Gotuje
Kotlety Schabowe Inaczej 6068

Obiad na szybko. Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się

Blondynka Gotuje
W - Z, czyli Wuzetka 20560

żelatynę, bo nie jesteśmy w stanie zjeść nawet takiego mini torcika w jeden dzień. Nie zrobiłam jednego ciasta w tortownicy o średnicy 23 cm tak jak to proponuje autorka przepisu, tylko upiekłam w dwóch małych tortownicach o średnicy 18 cm, chciałam w całości jeden taki torcik podarować najbliższym. Poza tym chciałam torcik podać na Paterze Hemingway  tak aby widać(...)pater na ciasto. Moja jest idealna, do tego nóżkę ma nie za wysoką, więc po raz pierwszy wkładając do lodówki tort umieszczony na paterze nie musiałam wyciągać jednej półki :) Przepis pochodzi ze strony  Moje Wypieki .   Składniki na tort o średnicy 23 cm lub dwa małe o średnicy 18 cm: 6 jajek 150 g cukru, drobnego do wypieków

Blondynka Gotuje
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 198

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 187

Przepis z tych "koniecznie muszę zrobić, już teraz, natychmiast!" Kiedy go zobaczyłam, wiedziałam, że te mini włoskie babeczki będą stygnąć w mojej kuchni. Tak też się stało. Nie powstrzymał mnie brak pionowych kubeczków do zapiekania, ani specjalnych papierowych papilotek do panettone. Z moim brakiem cierpliwości zrobiłam. Wyszło nam..... moje pierwsze wrażenie: "o kurcze, ale paskudne", jednak mimo tego nie mogłam(...)gdyby nie to myślę, że nie dotrwałyby do następnego dnia, a tak będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują się w puszce na ciastka. Na przepis wpadłam na blogu firmy Ballarini . Składniki na 10 babeczek: 250 g mąki pszennej 21 g drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego

Blondynka Gotuje
Chlorella, przez którą stałam się Glonojadem! 231

metali ciężkich i wszystkich "dobrodziejstw" cywilizacji wybierzcie Chlorellę.   Obydwie algi polecałabym osobom na dietach odchudzających, przemęczonym, palącym papierosy, uprawiającym sport. Zarówno Spirulinę jak i Chlorellę wykorzystujemy w przepisach, w których nie poddajemy alg obróbce cieplnej, gdyż straciłyby swoje cudowne właściwości. Obie algi możemy spotkać w postaci tabletek i formie sproszkowanej. Ja osobiście wolę formę sproszkowaną, bo nie mam głowy(...)moimi propozycjami na glony, w których opisuję jak mocno można wyczuć posmak glonów. Dziś opracowałam koktajl ze Spiruliną, w smaku którego w ogóle nie wyczujemy smaku glonów :) Jak znaleźć przepisy z użyciem alg na moim blogu? Otóż po lewej stronie znajduje się okienko "wyszukaj", w które wpisujemy nazwę składnika, który nas interesuje i po zatwierdzeniu na górze pojawi się lista

Blondynka Gotuje
Makaron Truskawkowo - Serowy z Miętą i Migdałami 211

zwyczajnie. Tak po prostu. Ulubiony makaron, dojrzałe owoce, cóż więcej chcieć? Spróbujcie - pyszne! Przepis pochodzi z mojej głowy :) Aaa i przypominam, jeśli gotujecie, pieczecie, korzystając z przepisów z mojego bloga - zróbcie zdjęcie potrawy i przysyłajcie do Waszej galerii, którą jak na razie tworzę na fan page`u na portalu Facebook. Jeśli zbiorę więcej zdjęć - galerię tą umieszczę na blogu. Składniki

Blondynka Gotuje
Sernik z Mango 175

jest pyszna, trzeba mocno się powstrzymywać, aby nie wlać jej do szklanki i nie wypić duszkiem:) Co do sernika - wszystkim smakował. Tak jak wspomniałam na początku korzystałam z przepisu pochodzącego z bloga  White Plate .  Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg twarogu (użyłam sera w wiaderku) 6 jajek  200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pulpę z mango i na końcu mąkę.Masę miksowałam tylko do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylałam na okruszkowy spód biszkoptowy. Wstawiłam do piekarnika, zgodnie ze wskazówkami autorki przepisu od razu zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 120 stopni i w tej temperaturze piekłam ok. 2 h. Po 1,5 h sprawdziłam stan upieczenia sernika. Autorka pisze, że boki powinny byś

Blondynka Gotuje
Klasyczna tarta z owocami 361

Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy. Klasyczna tarta z owocami PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru(...)folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20 min (uważać, żeby ciasto się nie spaliło). C rème pâtissière ( z przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek)   500 ml mleka  1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku) 4 żółtka (dałam 3) 100 g cukru 50 g mąki kukurydzianej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki wodne 279

ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany

coolinarnastrefa.blogspot.com