świata papierowych opowieści. Mój pomysł na wykwintny obiad. Kaczkę dostałam od Babci, sama więc ją oprawiałam. Dla ułatwienia - można kupić gotową - polecam to rozwiązanie! KACZKA NADZIEWANA CEBULĄ I MAJERANKIEM. (przepis całkowicie autorski;) 1 nieduża kaczka 4 cebule 1/2 szklanki majeranku 4 ząbki czosnku jarzynka (zamiast soli) pieprz, pieprz ziołowy ew. czosnek granulowany Oprawioną kaczkę umyłam porządnie i osuszyłam. Sprawdziłam(...)nicią dla pewności oba końce). Ułożyłam na brytfance i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 2h w 200 stopniach. Podałam z domową kapustą czerwoną i kładzionymi kluskami. DUSZONA KAPUSTA CZERWONA. (przepis znany chyba wszystkim;) główka czerwonej kapusty 1 cytryna 1 średnia cebula (najlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi
W kuchni Karmel-itkiposiadałam wszystkie składniki. Jednakże, jako leniwiec pospolity z rodzaju Homo leniwus , zawijanie mnie przerosło. Postanowiłam, że zrobię gołąbki - niegołąbki. Pewnie wiele z Was już je robiło, bądź jadło. Przepisem tym, Ameryki nie odkryłam i zdaję sobie z tego świetnie sprawę. Ale czy wszystko zawsze musi być jakieś wykwintne i na poziomie restauracji? Nie! Przecież gotuję dla siebie, dla rodziny(...)pokazać się w sieci. W żadnym wypadku, nie jest to moim celem (nie kłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone
W kuchni Karmel-itkisię niczym nie zniechęcana porcja pozytywnego nastawienia. Ale i tak, o włączeniu piekarnika przy takiej temperaturze mowy nie ma! Trzeba zadowolić się czymś innym. SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI. (przepis autorski;) 1 kg sera z wiaderka 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3 banany pokrojone(...)ciasno biszkopty. Żelatynę rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiłam, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę ubiłam na sztywną pianę z cukrem pudrem. Galaretkę cytrynową przyrządziłam według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do wystygnięcia. Kiedy żelatyna lekko się ściągnęła, zmiksowałam ją z serkiem, dodałam delikatnie kremówkę i zamieszałam. Wylałam na przygotowany spód i wstawiłam do lodówki
W kuchni Karmel-itkizrywam kolejno jeden owoc po drugim, wkładam w stary kosz wiklinowy po Prababci. Kiedy zapełnia się, wracam do kuchennej głuszy, by tam móc się zaszyć i zapomnieć o wszystkim. Przepis od podstaw tworzyłam z kapelusza. Ale szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzeba podpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka
W kuchni Karmel-itkiDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje". Jest to przepis wraz z przyprawami i ziołami, które należy w nim wykorzystać. Mamy do dyspozycji kilka propozycji dań. Jeśli chodzi o mnie, wypróbowałam "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". Jednak jako(...)jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek
W kuchni Karmel-itkijakieś pół roku / rok. Mam więc czyste sumienie. Pisałam tu swoje sentencje, refleksje, myśli. Blog z biegiem postów stał się moim dziennikiem emocji i kulinarną książką z przepisami, ostatnio głównie autorskimi. A Ty czytałeś! Co tak mnie raduje. Nawet najmniejszy komentarz świadczy o poświecanej mi uwadze, a to dla mnie naprawdę wiele. Dziękuję Ci Czytelniku za takie przyjęcie(...)początku i trwanie ze mną, podczas kiedy ja piszę i gotuję. Dziękuję :* **************** Z racji, że znajdujesz się czytelniku, na blogu kulinarnym, musi być przepis! Dziś coś szybkiego, z cyklu "jak nie marnować dogorywających produktów w lodówce". Marnowanie jedzenia strasznie mnie frustruje. Dziś.. kefir. Co zrobić z kefirem, któremu ucieka termin ważności? NALEŚNIKI NA KEFIRZE. (mój.) 2 szklanki kefiru
W kuchni Karmel-itkioznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata
W kuchni Karmel-itkizdążyłam z jednym, a już trzeba było myśleć o kolejnej czynności. Natomiast kuchnia? W pełni profesjonalna, wspaniale wyposażona... Ciekawostka - właśnie w tej kuchni gotowali aktorzy z serialu "Przepis na życie" w scenach w dużej kuchni. Tak, właśnie tu! Dodatkowo poczułam się wyjątkowo. Jedyny minus? Szef kuchni mało co tłumaczył, trzeba było błyskawicznie się orientować, co robi i jaki(...)zakończenie każdy uczestnik otrzymał paczkę z prezentami, a w niej: kawa, syrop cynamonowy, biszkopciki do tiramisu, cynamon w laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje się coś pysznego. Pozdrawiam, Karmel-itka PS: zdjęcia autorstwa Kasi z W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkiDostałam ten przepis od klienta mojej Mamy. Prowadzimy sklep, a nawet trzy. Moja mama to osoba bardzo otwarta i towarzyska, czym sobie plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam(...)Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam
W kuchni Karmel-itkijesteśmy, bądź co bądź, kulinarnymi blogerkami, wywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam(...)niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz w niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato
W kuchni Karmel-itkitorcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
W kuchni Karmel-itkiwspólne gotowanie. Uwierzcie, że łączy ono niesamowicie. Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ, SEZAMEM I CZOSNKIEM . (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką; dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 duży por pęczek(...)posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję żyłkę z "brzuszka
W kuchni Karmel-itkiprzejrzałych bananów . Mam z nimi zawsze duży kłopot, ze względu na własny sklep spożywczy. Zostają, zwykle w zbyt dużej ilości, by można szybko je zjeść. Stąd u mnie seria przepisów, które świetnie pomogą w zagospodarowaniu tychże przejrzałych owoców. Tym samym, poniższa propozycja jest propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI(...)BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam
W kuchni Karmel-itkiDlatego dziś, z dwóch powodów, bardzo szybki łosoś. Po pierwsze, idealne danie na piątek (który dzisiaj mamy), po drugie - banalny i niesamowicie szybki w przygotowaniu. A znika jeszcze szybciej. Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programu Nigelli w sobotnie południe. Jestem wielka fanką łososia, stad też moje zainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie, z dodatkiem kaszy kuskus(...)łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem, na ciepło. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam wszystkich zabieganych, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a ( pełna relacja ), które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt. Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni(...)kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga
W kuchni Karmel-itki