przepis - 33114 przepisów (strona:895/2208)

ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 251

Dlatego dziś, z dwóch powodów, bardzo szybki łosoś. Po pierwsze, idealne danie na piątek (który dzisiaj mamy), po drugie - banalny i niesamowicie szybki w przygotowaniu. A znika jeszcze szybciej. Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programu Nigelli w sobotnie południe. Jestem wielka fanką łososia, stad też moje zainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie, z dodatkiem kaszy kuskus(...)łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu, według przepisu na opakowaniu. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę. Całość podaję z łososiem, na ciepło. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam wszystkich zabieganych, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 193

Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a ( pełna relacja ), które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt. Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni(...)kształt francuskiego rillettes, co smakowało mi bardzo! Zresztą, inaczej bym niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga

W kuchni Karmel-itki
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 242

znów te banany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt grecki. W zamrażarce - reszta ciasta kruchego, którego nie zużyła przy jakimś innym przepisie. No, to do dzieła! Karmel-itka zostawia Was z pyszną tartą bananową, a sama rusza w drogę. Za niecałą godzinę wsiada

W kuchni Karmel-itki
CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY. 218

Karmel-itka w lodówce, wtedy tężeje. Można go pomylić ze zwykłym Winiary, co się u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku(...)czosnek. Ponownie miksuję około 2 minuty. Na końcu ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. "Majonez" ten można przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w słoiczku. SMACZNEGO! Uwagi: *  przepis zmodyfikowany, ponieważ musiał odpowiadać tematyce konkursu,     poza tym wykorzystała Karmel-itka to, co miała w lodówce; **  ważne, by serek był twardawy, przypominający konsystencją zwykły twaróg

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 268

cebulką. Musiała Karmel-itka dorzucić swój akcent, swoje trzy grosze, dodając posiekany świeży koperek. Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe

W kuchni Karmel-itki
BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ. 221

BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy(...)swój gust i smak, w to nie wnikam więc. Zostało mi nieco grysiku. Tym razem, podparłam się internetowym kotłem, znalazłam przepis, który wydawał się całkiem przyzwoity. Oczywiście, znów nie zapisałam strony, gdzie znalazłam, źródła oryginału więc podać nie mogę. Zostało mi nieco grysiku. Rozejrzałam się po mieszkaniu, przewróciłam szafki kuchenne, w poszukiwaniu czegoś, sama nie wiem czego. I znalazłam. Dwie

W kuchni Karmel-itki
BROWNIE Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. 188

lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem. Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze smakuje i zawsze poprawia nastrój. A brownies z przepis Kasi są idealne. Kawa sprawia, że czekoladowy smak staje się intensywniejszy. Ciągną się w smakowity sposób (bo to klasyczne brownies typu "chewy"), a to za sprawą odpowiednio zbilansowanej ilości kwasów(...)tłuszczowych i nienasyconych. Stąd w przepisie obecność także oleju. Ale nie zaprzątajmy sobie już tym głowy, tylko pochłaniajmy wszystkimi zmysłami te niebotycznie zmysłowe brownies pachnące, w moim przypadku, świeżą miętą. BROWNIES Z MIĘTĄ I ALKOHOLEM. /źródło: klik. ; podaję z moimi modyfikacjami;/ na blaszkę ok. 20x30 cm 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody 50 g masła 50 g gorzkiej

W kuchni Karmel-itki
MLEKO Z MIGDAŁÓW. 256

przygotowania czegoś nietypowego, czegoś nowego, czegoś, na co zwykle nie mam odwagi. A jednak, tym razem się zdobyłam na to, aby mleko z migdałów zrobić. Wystarczyło raz przeczytać TEN przepis i już przepadłam z kretesem. Co najzabawniejsze, nie jestem weganką, wegetarianką, fruterianką i żadną inną "-anką". Byłam ciekawa, zdeterminowana i uparta. Dałam radę, by dopiąć swego i cieszyć się smakiem(...)pełnowartościowe, które ma właściwości oczyszczające organizm. Jest idealne jako zamiennik mleka krowiego, nie ma cholesterolu, laktozy. Co ciekawe, mleko to było podstawą kuchni średniowiecznej, w szczególności pojawia się w przepisach wielkopostnych. Nazywano je wówczas "amygdalate". MLEKO Z MIGDAŁÓW. /przepis: stąd .;/ na ok. 450-500 ml mleka Połowę szklanki migdałów zalałam wodą z kranu i odstawiłam

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 243

Świąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań. Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 267

wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 45 minut w 180 stopniach do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Studzę w uchylonym piekarniku, kroję całkiem wystudzone. SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji i konkursie "Zboże smakuje i inspiruje. Blogerzy w Zbożu." Liczę na Wasze głosy! Aby zagłosować - musicie poszukać mojego przepisu w kategorii "Kasza" bądź kliknąć w link

W kuchni Karmel-itki
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 193

się.   - Zaraziła się od ciebie i babci - uważał mąż.    Był czas, że obie z córką byłyśmy totalnie zakręcone na punkcie pichcenia. Chodziłyśmy do biblioteki spisywać przepisy z kolorowych magazynów. W przychodniach lekarskich wydzierałyśmy je ukradkiem z gazet wyłożonych dla oczekujących w kolejce pacjentów.    Niestety, życie to nie bajka. Spadła na mnie ciężka choroba, nowotwór(...)poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni. - Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy i spodobały się. - Tak daleko sama? Nie mam mowy, jadę z tobą! - rzuciłam.   Spędziłyśmy w Krakowie dwa dni, mieszkając w pięciogwiazdkowym hotelu na krakowskim Kazimierzu.    Moja córka

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 263

ciekawostek. -------------------------- O rety, ale się rozpisałam! Czas przejść do rzeczy. Z okazji Świeatowego Dnia Czekolady Adriana, autorka bloga Pora Coś Zjeść, zaprosiła nas, blogerów, do wspólnego pieczenia ciasteczek z przepisu Sigrid Verbert. Oczywiście, również się przyłączyłam, ale co mnie zadziwiło, ciastka nie wyszły mi taie, jak powinny :( Podejrzewam, że to wina czekolady. Wyjątkowo użyłam nieznanej mi marki, bo z lenistwa(...)obędzie!) i co najważniejsze, bardzo mięciutkie i pulchniutkie, jak biszkopciki :] Nie ma tego złego, co na dobre by nie wyszło. COOKIES Z GORZKĄ CZEKOLADĄ WG SIGRID VERBERT / źródło: przepis /   270 g gorzkiej czekolady ( u mnie groszki ) 160 g cukru  110 g mąki pszennej  2 duże jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 266

zupełnie nowej wersji. To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo dietetyczną! Przepis powstał w ramach zgłoszenia na kolejną, ostatnią już półfinałową rozgrywkę konkursu BlogerChef, gdzie to właśnie produkty marki Fit&Easy były tematem przewodnim przepisów. DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI

W kuchni Karmel-itki
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 307

pietruszka. Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis powstał przy okazji współpracy z marką Winiary. BIAŁY BARSZCZ BIAŁY / przepis własny; współpraca z Winiary;/  na 4 porcje 2 opakowania barszczu białego Winiary 600 ml wody 2 duże ziemniaki

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 222

codziennie, nie myśląc nawet o jej wykorzystaniu. Piękna, dorodna i soczyście pomarańczowa. Zrodził się kaprys, silny i uporczywy. Dynia trafiła pod nóż.   Jak to u mnie zwykle bywa, przepis eksperymentalny. Gulasz dyniowy - jego zrobienie wyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki. Pulpeciki natomiast powstały wskutek inspiracji w sieci(...)już strony), ale receptura jest moja własna, osobista :] Mam nadzieję, że będzie Wam smakować taki dość nietuzinkowy i innowacyjny miks. PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. /własna receptura;/ z przepisu wychodzi: 2 porcje gulaszu dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania