dawna, dla siebie, rodziny, przyjaciół, znajomych.. W dzień i w nocy. Kiedy tylko najdzie mnie na to ochota. Z pasją, może nieco odważnie, nie trzymając się przepisów. Za namową znajomych i mojego widzimisię wychodzę do was, ze swoimi pomysłami. Ahoj! Lato nie pozwala zapomnieć mi o świeżych owocach, które mogłabym pochłaniać kilogramami. Wykorzystując to, co mam w ogródku(...)upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną ;) Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu! Smacznego! Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka
Sajkofanka smakuwiększość zdziwi, w lepszych restauracjach. Jeśli nie macie pomysłu, jak się za nie zabrać, wystarczy sięgnąć do pierwszej lepszej starej polskiej książki kucharskiej, by znaleźć w niej niezliczoną ilość przepisów na nereczki, ozorki, wątróbkę czy serduszka. Ja jak zawsze pomajstrowałam po swojemu przy tym przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki
Sajkofanka smakuMój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność(...)patelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;) Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody: - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę
Sajkofanka smakudość, że to moje pierwsze brownie to jeszcze do tego sernikobrownie. Moje obawy związane z "zakalcowatym" brownie były zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis z bloga Kwestia Smaku. Piekłam w nieco większej formie dlatego zwiększyłam ilość użytego sera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego 2 jajka Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla) 1 czubata łyżka masła 2-3 łyżki pozostałego mleka skondensowanego słodzonego
coolinarnastrefa.blogspot.compobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około
Czerwona Porzeczkapieprzem.Wyjąć białka z wody osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku.Z masy żółtkowej na białkach uformować kurczaczki zrobić oczka i dzióbek.Talerz udekorować sałatą,papryką i bazylią. Przepis dodałam do kolekcji przepisów wielkanocnych. Zapraszam! http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Ala piecze i gotujeCiasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł bardzo smaczny. Składniki: Biszkopt 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 5 łyżek wody 1 szk cukru 12 łyżek oleju 2,5 łyżki kakao(...)około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm. Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia
Ala piecze i gotujeroku po raz pierwszy zdecydowałam się na upieczenie rogali marcińskich. W moim regionie nie ma takiej tradycji, a szkoda. Przyłączyłam się do pieczenia "Marcinki u Margarytki 2013" . Przepis pochodzi stąd Kulinarne szaleństwa Margarytki . Czytając przepis rogale wydają się bardzo trudne do zrobienia. Ale w sumie robi się je dosyć łatwo. Jedynie co, to są czasochłonne. Ale jak większość
Ala piecze i gotujemoże być takie pyszne. Dynie obrodziły w ogrodzie więc coś trzeba z nimi zrobić. To danie robiłam po raz pierwszy ale bardzo pozytywnie jestem nim zaskoczona. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 200 g makaronu świderki 1,5 łyżki masła 0,5 mniejszej cebuli 250 g dyni 50 ml śmietany słodkiej 18% parmezan gałka muszkatołowa Kamis sól morska w młynku Kamis(...)zielona pietruszka Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu
Ala piecze i gotujeciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się". Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę. Składniki: 60 herbatników szkolnych 1 puszka masy
Ala piecze i gotujeDzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek
Ala piecze i gotujeoderwanie od stereotypów. Sery jakie zostały wykorzystane to : feta twaróg kanapkowy żółty Na tej desce znajdują się : Kuleczki serowe ( 3 sery ) w różnym wykończeniu - paprykowym, orzechowym, szczypiorkowym Polskie suschi - przepis znajdziecie TUTAJ Rolada szpinakowa z łososiem Przepisy na kuleczki serowe i roladę już wkrótce na blogu - nie zapomnij dołączyć do grona na FB lub G+ bo tam informuję o swoich
Mechanik w kuchnipiórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem i wytrawnym winem, ewentualnie sokiem z cytryny. Polecam inne przepisy ze szparagami: Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój mąż posmakował mojego domowego pieczywa, stał się jego wielkim amatorem. Dzisiaj Wam podam przepis na ulubione bagietki mojego męża, wg niego są to najlepsze bagietki pszenne. Te bagietki pszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym(...)Bagietki włącznie z pieczeniem są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępaszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne sposoby. Tym razem polecam zrobić roladki z siekanymi suszonymi morelami. Wątróbki przed smażeniem moczymy w mleku aby stały się bardziej delikatne. Przepis na pasztet z wątróbek z morelami jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale i ekspresowy, Jeśli nie zamierzamy go chłodzić, to w ciągu 30 minut możemy się delektować smakiem tego(...)pasztetu, będzie po prostu bardziej kremowy. Ja wstawiłam pasztet na całą noc do lodówki, aby miał bardziej zwarta konsystencję. Przepis na Pasztet z wątróbek z morelami jest godny polecenia! Ten pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię