upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre(...)sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej
Smakołyki Berenikiwykonane bez pieczenia, co jakiś czas staram się więc przygotować inny sernik, który zaspokoi nasz głód na ten smakołyk. Tym razem padło na chałwę, spotkałam się już z przepisami na sernik z tym składnikiem, ale klasyczny pieczony, a ja przedstawię Wam dziś przepis na sernik chałwowy bez pieczenia. Jest to sernik przeznaczony dla wielbicieli chałwy - ten składnik dominuje w smaku(...)ilością cukru, jednakże chałwa sama w sobie jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby, by dosładzać masę serową zbyt dużą ilością cukru. Górę sernika zwieńczyła polewa chałwowa, w tym przepisie nie przełamujemy smaku inną warstwą, jak lubię to robić w niektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik cynamonowy . Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą
Smakołyki BerenikiOdkąd prowadzę bloga, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego(...)smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki pszennej 150g masła
Smakołyki Berenikikawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół. Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie(...)swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład babki herbacianej wchodzi dość spora ilość rodzynek, ja jednak nie przepadam za ich dodatkiem do ciasta, więc odchudziłam o ten składnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość
Smakołyki Berenikisobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek , tam w przepisie
Smakołyki BerenikiBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w przyszłości pojawi się tutaj. Ostatnio jednak lubię piec ciasta z białek, gdyż często zalegają w naszej lodówce i taka babka jest dobrą okazją do ich wykorzystania. Za oknem mamy już piękną wiosnę, przyroda budzi(...)dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami. W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak nie zaprzeczy, że dwie główne kategorie ciast na tę okazję to babki
Smakołyki BerenikiPrzy ostatnim wspisie, czyli poście o CZEKOLADOWYM SERNIKU BEZ SERA (klik) , podałam, że przepis jest mój, autorski. Pod postem Majana napisała mi, że takie same ciasto znane jest jako "Styropian". Karmelitko, ciasto wygląda naprawdę pysznie, ale pomysł jest już znany jako ciasto styropian. Tylko,że styropian robione jest z budyniem waniliowym, a u Ciebie zmianą jest budyń czekoladowy. Pozdrawiam:) Zaintrygowana(...)uwagą, sprawdziłam to i... rzeczywiście, taki sam przepis spotkałam bądź bardzo zbliżony na innych blogach czy też stronach. Byłam nieźle zdziwiona, gdyż naprawdę, nie korzystałam z żadnej receptury. Po prostu ser zamieniłam śmietaną. Dlatego pragnę przeprosić, jeżeli ktokolwiek poczuł się urażony i pomyślał, że przywłaszczam sobie jakiś przepis. Nie znałam "Styropianu" i zupełnie nie z mojej winy zdarzył się taki
W kuchni Karmel-itkiDziś w poście mam do realizacji dwa tematy. Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego "Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu. Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki", z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawiera przepis na ogórki miodowe . W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam. Podam Wam przepis
W kuchni Karmel-itkilodówce zalegały bezcelowo i leniwie przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam w sieci. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, a drogą eliminacji wybrałam ten jeden jedyny. Zabrałam się za przygotowywanie. Zadowolona łatwością i sprawnością działania, w połowie pracy, kiedy masa pokryła podpieczony spód, zerknęłam jeszcze ostatni raz na przepis(...)zrobiłam po najmniejszej linii oporu, czyli z pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód : 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła
W kuchni Karmel-itkiJakie składniki? Jak smakuje? Już spieszę z odpowiedziami. DUGH jest to arabski napój dla orzeźwienia i zaspokojenia pragnienia, składa się z wody mineralnej, jogurtu, mięty, doprawionych solą i pieprzem . Przepis znalazłam w nowo zakupionej książce autorstwa Marshy Mehran "ZUPA Z GRANATÓW" . Kolejny raz, wchodząc do księgarni, nie wszyłam z pustymi rękoma. Tak samo jak pojawiając się w sklepie DUKA bądź(...)nastawione miasteczko, przygarnia je do swej wspólnoty, a to za sprawą ich magicznej kuchni, pełnej oszałamiających zapachów, barw i aromatów, jak i różnorodności i inności. Każdy rozdział rozpoczyna się przepisem na danie, w nim występujące. Barwne opisy są tak szczegółowe, aż czytelnik sam może sobie wyobrazić tę cudowną woń, ten oszałamiający smak. Ale dominującym zapachem, który towarzyszy każdej karcie książki
W kuchni Karmel-itkiOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis, na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak, jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało. Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki. Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam
W kuchni Karmel-itkizawsze poświęcam ją kuchni. Jednak nie zawsze jest ona tak długa, aby ugotować obiad i jednocześnie stworzyć coś słodkiego. Niestety jestem łasuchem i kiedy widzę, że na blogu słodkich przepis ze świecą szukać, aż mi się serce kraje. Stąd powstaje cykl #SŁODKI EKSPRES. Co sobotę / niedzielę, w miarę moich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki(...)linkiem w komentarzu! Z wielkim zapałem będę kolekcjonować Wasze receptury i w przypadku totalnego braku pomysłu z chęcią z nich skorzystam! Kto wie, może powstanie jeszcze jeden cykl z przepisami czytelników? Nie wykluczam takiej możliwości! Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis! Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek
W kuchni Karmel-itkikońcu mam sprawny komputer i wracam z nowym przepisem! Na początek chciałam Was bardzo przeprosić za tak długą przerwę w blogowaniu. W międzyczasie przygotowałam kilka nowych przepisów, które niebawem pojawią się na blogu. Niestety straciłam część danych z komputera, w tym przepisy, które przygotowałam przed wyjazdem i nie zamieściłam ich jeszcze na blogu. No nic, będę musiała je zrobić jeszcze(...)dzisiejszy wpis. Są to moje pierwsze bułeczki, może nie są jeszcze idealne, ale proste w przygotowaniu. Z czasem się nauczę robić idealne pieczywo :) Nie jest to na pewno ostatni przepis na bułeczki, następnym razem będę chciała zrobić razowe, tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniej mąki. BUŁKI PSZENNE (składniki na 10 małych bułeczek) - 500 gram mąki pszennej - 50 gram (pół kostki
Zgrabne Gotowaniejest takie proste. Dlatego postanowiłam spróbować moich sił w amerykańskiej kuchni i przyrządzić go w domu. Podczas pobytu w Stanach bardzo często oglądałam w telewizji programy kulinarne, a najciekawsze przepisy zawsze sobie notowałam. Stąd przepis na dzisiejszy sos. Wyszedł smaczny, ale przyznaję, że czegoś mi tam brakuje. Będę jeszcze na pewno nie raz eksperymentować z tym przepisem(...)umieszczę go na blogu :) Ale póki co jestem naprawdę zadowolona ze smaku, tym bardziej, że przyrządzałam go po raz pierwszy. Tak więc mimo wszystko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem :) DOMOWY SOS BARBECUE (składniki na porcję 2 razy większą niż na poniższym zdjęciu) Składniki: - 1,5 szklanki keczupu - 1/3 szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki brązowego cukru - 2 łyżki musztardy
Zgrabne Gotowaniejest mój pierwszy przepis na muffiny. Wielokrotnie przez mnie modyfikowany, dodawałam drobno startą czekoladę, wiórka kokosowe i wiele innych - zawsze wychodzą! Jedyny minus jak dla mnie jest taki,że najlepsze są tylko w dniu upieczenia, na drugi dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki
Blondynka Gotuje