przepis - 33114 przepisów (strona:750/2208)

Udka kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie 59991

Soczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod

Kuchcik gotuje
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 454

Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam

COOKMAGAZINE
Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill 162

Najpopularniejsze śledzie w Szwecji. Marynowane śledzie w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Przepis na te śledzie jest bardzo prosty w wykonaniu i już teraz możecie je zrobić i trzymać do miesiąca w lodówce. Składniki : - 4  filety matjas z zalewy solnej, wymoczone min 6h - 1 czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe(...)umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą i marchewką - można warstwami poukładać). Wstawić do lodówki na min 24h i można konsumować. Przechowywać do miesiąca w lodówce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga Pistachio

CookYourself
Świąteczne ciasteczka imbirowe 182

przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciasteczka imbirowe. Dekoracja zależy już tylko od Waszej inwencji twórczej, ja wybrałam lukier i pisaki cukrowe. Ciasteczka są dość słodkie, ale chyba o to chodzi w słodyczach? Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Składniki /ok. 15 szt/: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pasja Smaku
Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze 203

Jeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to przepis na fefernuski kociewski znaleziony na tej stronie, z lekkimi moimi modyfikacjami. Z tej porcji wyszło bardzo dużo pierników, ale to nie problem, są pyszne i jeżeli stwierdzicie

Polska Zupa
Makowiec zwijany 1218

Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach . Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że:  " Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem.  Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić

Proste Potrawy
Pieczone krokiety z pieczarkami 414

lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek

Szefowa kuchni
17-18 grudnia – Targ Świąteczny – Katowice 184

Święta, święta, święta... uwielbiamy ten czas w roku, kiedy wszystko pachnie piernikami, a w radiu rozbrzmiewają świąteczne hity. Targ Świąteczny już w nadchodzący weekend w Katowicach

COOKMAGAZINE
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 176

przez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej

Blendman
Placek z serem i makiem 261

 Delikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki

Tagebuch po polsku
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 244

Ostatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję(...)fasoli z puszki - sprawdzi się tak samo dobrze jak ta suszona. Polecam bo pasta jest niedroga a bardzo smaczna i treściwa - idealna do zimowej kanapki. Robiąc pastę inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy . Pasta kanapkowa z fasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarna jałowca pół łyżeczki ziaren kminku

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka smalcówki z powidłami śliwkowymi. 253

kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę  Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :)   Składniki : 200 g smalcu 1/4 l kwaśnej smietany 300 g mąki pszennej

Sama słodycz i szczypta chili
Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym 185

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym. Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle  dodaje coś od siebie albo zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku

AZgotuj!
Pierniczki z bakaliami 217

czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone, gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków(...)duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które zdecydowanie lepiej wytną wzór z ciasta niż te plastikowe. Z podanego przepisu przygotowałam około 50 sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy

Smakołyki Bereniki
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 195

Pisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką i z łososiem wędzonym zamiast boczku. Dzisiaj najbardziej włoska wersja tej potrawy – z dodatkowym, kremowym żółtkiem, dla jeszcze lepszego smaku i efektu. Jajka najpierw myjemy w zimnej, potem w gorącej wodzie, następnie parzymy

Karo in the Kitchen