makaron;) Teraz wracam powoli do dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie danie wypatrzyłam na blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam w stosunku do pierwowzoru: dodałam jajko(...)którzy spędzają dzień narzekając na ból głowy i noc pijąc wino, które to powoduje." Johann Wolfgang von Goethe Komentarze zawsze.oliwek 2011/12/31 17:15:49 cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:) zdjęcia boskie! a jakie apetyczne:) pomysł z zapieczeniem przez chwilę ziemniaków z gotową pastą bardzo mi się spodobał i chętnie go wykorzystam:) do usłyszenia w Nowym Roku
Zdrowa Kuchnia Sowynieznana mi i niespecjalnie smacznie się kojarząca kasza jaglana... W Kuchni Pięciu Przemian kasze jada się w dużej ilości i jaglana należy do tych popularnych. W każdej książce z przepisami z tej kuchni jest przepis na jaglankę śniadaniową. No więc przyszła pora i na mnie. Zakupiłam kaszę (ma bardzo ładny żółty kolor) i na pierwszy ogień poszła wersja słodka(...)jaglanki. I na takiej się jak na razie skończyło, bo po znalezieniu najlepszego jak dla mnie przepisu pozostaję chwilowo przy takiej opcji:) Najpierw kilka razy zrobiłam śniadanie z samą kaszą jaglaną i powiem, że ma ona dość specyficzny smak i gdyby nie spory dodatek bakalii nie byłaby dla mnie czymś, za czym specjalnie tęsknię;) Dopiero jak wypróbowałam wersję pochodzącą
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobieniu (i zjedzeniu) hummusu przyszła kolej na pastę, którą znalazłam u Wegetarinki . Tym razem poszło szybko, przepis nie musiał - tak jak w przypadku hummusu - odczekać rok, aż go zrealizuję;) Zamiast smalcu ze słoninki - jest smalec z białej fasoli;) Przepis odrobinkę wzbogaciłam o przyprawy, aby było zgodnie z Pięcioma Przemianami:) Składniki: szklanka białej fasoli - wzięłam taką o średniej wielkości ziarna cebula(...)cuda, ciekawe jak smakuje :-) sowa_nie_sowa 2012/01/24 17:59:48 Agattekh , nie ma rady, żeby się przekonać trzeba zrobić:) izaa_a 2012/01/25 10:50:43 ooo bardzo fajny przepis, aż mi sie jeśc zachciało;) illona 2012/01/26 09:25:44 Witaj Sowo ;-) Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie. Znałam już wcześniej ten przepis, bo wciąż poszukuję czegoś do smarowania chleba, co można
Zdrowa Kuchnia Sowyzresztą to moment jeszcze do wiosny przecież;) Składniki: 200 g zielonego groszku - wzięłam z puszki cebula 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju lnianego/sezamowego przyprawy: zamiast cząbru z przepisu dałam estragon, pieprz, sól, sos sojowy, dodałam też czosnek niedźwiedzi Wg przepisu groszek miał być ugotowany, co mi się trochę dziwne wydało w stosunku do groszku z puszki, ale się(...)bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo co tam komu przyjdzie do głowy jeszcze. Będę eksperymentować:) Przepis bierze udział w akcji: ***** "Nauczycielem wszystkiego jest praktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07 17:00:57 Kiedyś nie doceniałam groszku. Był mi zupełnie obojętny. Aż dokładnie, prawie co do dnia
Zdrowa Kuchnia Sowyrealizacji kilka przepisów z mlekiem kokosowym, więc przy okazji ostatnich zakupów sięgnęłam po puszkę mleka A-Tip, które zawsze kupuję, bo w przeciwieństwie do innych obecnych w sklepach (zwykłych, nie ze zdrową żywnością) ma w swoim składzie tylko 2 składniki, czyli kokos i woda. A raczej, jak się okazuje, miało, bo tym razem jednak coś mnie skłoniło, żeby przeczytać skład(...)samo mleko, które uważałam dotąd (kierując się składnikami) za produkt o takim składzie o jaki mi chodziło, czyli najprostszym z możliwych. Za kilka dni na blogu Wegetarinki pojawił się przepis na mleko kokosowe z wiórków i adnotacja, że dotąd kupowała mleko w sklepie i miało skład ok, a odkąd pojawiły się inne dodatki w składnikach zaczęła robić mleko sama
Zdrowa Kuchnia Sowysąsiadki przepyszne jabłka i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić szarlotki (chociaż to raczej jabłecznik), na którą miałam ochotę od czasu, gdy w jakiejś gazecie znalazłam na nią przepis. Zrobiłam i szarlotka niesłychanie mnie zachwyciła, również tym, że wyszła taka kształtna, bo do piekarnika wkładałam ciasto składające się w większości z pokrojonych jabłek i miałam 90% pewności, że wyciągać(...)będę łyżeczką z foremki - dobrze, że się z nikim nie założyłam;) Przepis był na tortownicę o śr. 28 cm i z tego wyszło bardzo niskie ciasto w rodzaju tarty. Ja tym razem wyjątkowo nie zmniejszyłam ilości składników (poza słodzikiem, bo było 3/4 szklanki cukru w przepisie), a zrobiłam w formie o śr. 20 cm i wyszło wysokie
Zdrowa Kuchnia SowyPrzepis z opakowania makaronu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Przepis urozmaiciłam dodając kurczaka, jednak z perspektywy zjedzonego obiadu, uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego(...)szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę
Pasja SmakuPrzepis zaczerpnęłam tutaj Szukając przepisów na jakieś super bułeczki, natknęłam się na ten właśnie przepis. Po części z ciekawości i apetycznego wyglądu upiekłam je pierwszy raz i od tej pory pojawiają się u nas co jakiś czas. Z ciekawości dlatego, ze nigdy nie piekłam i nie jadłam bułek, do których pieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami
Smaczne ZdroweSernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców? Szukając przepisu na ciasto na imieniny mojej córki, natrafiłam na tym blogu na ten oto przepis. Jak zwykle zresztą, bardzo lubiąc kombinować z nowymi przepisami, zabrałam się i za ten :) Przepis jest hm... jak dla mnie idealny
Smaczne ZdroweWracam do Was z wieloma nowymi i równie smacznymi przepisami. W miarę możliwości będę teraz codziennie coś dodawać, bo przepisów się mnoży, aż sama nie wiem co mam pierwsze wrzucić na stronę. Ostatnio wspomniałam znajomej o przepisie na ciasteczka z makiem, które zresztą znalazłam tutaj . Bardzo mnie prosiła żebym wrzuciła go na bloga, także proszę bardzo i mam nadzieję(...)ciasteczka smakują równie bardzo jak i mnie:) W rodzinie nie urzekły one każdego, jednak ja osobiście jak tylko natknęłam się na ten przepis na stronie internetowej wiedziałam, że muszę je zrobić! Bo połączenie maku i kruchego ciasta to coś co ubóstwiam! A wy? Może podzielicie się swoimi smakami?:)) Ja na pewno upiekę je jeszcze nieraz. Składniki: -270g mąki orkiszowej
Smaczne Zdroweposzukiwaniu przepisu na gofry natknęłam się na ciasteczka bez pieczenia. Bardzo mnie zainteresowały, bo niegdyś moja mama robiła je dla mnie i dla brata. Przepis został jednak zapomniany i postanowiłam wypróbować ten- nie różni się wiele od przepisu mojej mamy. Ba, powiedziałabym nawet, że jest lepszy!:) Ciasteczka są bardzo delikatne, i rozpływają się w ustach. Może i nie wyglądają cudownie(...)wynagradzają to swoim smakiem! Warto spróbować:)) Przepis znalazłam tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Składniki: -63g masła -42g oleju kokosowego (bezwonnego) -1 szklanka ksylitolu -3 łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego
Smaczne Zdroweeksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy(...)otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu). Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-) Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym
Smaczne Zdroweniej czuć goryczki. Ostatnio ktoś mówił iż kasza byłaby nawet ok, gdyby nie była lekko gorzkawa. Nie wiem może miałam dużo szczęścia, że natknęłam się właśnie na ten przepis przygotowywania kaszy jaglanej i nie zraził nas jej smak. Nie wiem już nawet skąd pochodzi źródło ale jest warte rozpowszechnienia. Nie ukrywam iż sama również miałam problem z przygotowaniem(...)bardziej chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym i wartym polecenia przepisem. U mnie od zakupu do ugotowania minęło chyba z pół roku, kupiłam bo zdrowa ale co z nią dalej niezbyt wiedziałam... Odkąd przygotowałam ją pierwszy raz bywa u nas dość często, moja rodzinka jest bardzo kaszowa (uwielbiamy zwykłą kaszę jęczmienną, pęczak, gryczaną białą ) a teraz także jaglaną. Może być
Smaczne Zdroweskładników i proporcje. Długo szukałam inspiracji. W końcu trafiłam na tę idealną. Gdzie smak słodki łączy się z ostrym i kwaśnym. To moje ulubione połączenie. Ten niezwykły przepis znalazłam w książce pod tytułem Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego , gdzie znajdują się przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku. Autorzy to: J. Dumanowski, A.Pawlas, J.Poznański(...)też odsyłam po przepis. Już drugi semestr mam przyjemność mieć wykłady z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, który zaszczepił we mnie i sporej ilości moich koleżanek i kolegów z roku uznanie dla dobrego smaku oraz tradycyjnej polskiej kuchni. Musztardę ukręciłam wczoraj w nocy, teraz musi stać w ciepłym miejscu przez 3 dni, żeby wszystkie smaczki ładnie się
Sajkofanka smakuJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak. W zeszłym(...)roku po warsztatach , gdzie obrabialiśmy kurczaka na różne sposoby pokazałam Wam przepis na popularne we Francji smarowidło, przepis na szybki pasztecik drobiowy – pâté z kurzych wątróbek, przepis banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. W 30 minut można przygotować elegancką przekąskę do wina i podać np. na Sylwestra, bardzo będzie też pasować jako przekąska na wytworną kolację dla gości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię