przepis - 33114 przepisów (strona:752/2208)

Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 426

makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby się wydawać. Widziałam w sieci wiele przepisów na to okazałe ciasto, ale oczywiście musiałam zrobić je po swojemu. Jako baza posłużyło mi drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 154

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz

Magiczny Garnek
ROLMOPSY ŚLEDZIOWE 160

takiej wersji jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, na dodatek bardzo szybko się je przygotowuje, a najsmaczniejsze są na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.  Przepis dostałam od Lenki  do przetestowania :) Kolejny tradycyjny przepis z duszą :) Składniki: 8 płatów śledziowych  1 cebula  musztarda francuska  1 cytryna kilka ziaren gorczycy  10 ziaren pieprzu

Kukuleczki
Buliony 161

Bulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach

COOKMAGAZINE
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 257

było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter(...)mąki razem z przyprawami. Ciasto dokładnie wyrobiłam. W trakcie wyrabiania dodałam roztopione ciepłe masło. Ciasto było dość ścisłe. Przykryłam miskę folią i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W przepisie jest mowa o odgazowaniu ciasta 2 krotnie w odstępach 30 minutowych. Po pierwszych 30 minutach ciasto ani drgnęło. Pozostawiałam go o wiele dłużej aby co najmniej podwoiło objętość. Uformowałam jeden

Leśny Zakątek
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 192

choinkę, a ich większą częścią będziemy się z rozkoszą zajadać w świąteczne dni. Polecam wspólne, rodzinne "pierniczenie", bo zbliża, wycisza i sprawia ogromną radość dzieciom i dorosłym.  Poniżej przepis na nasze pyszne pierniczki. Nie mogliśmy się im oprzeć i kilka..no dobra, kilkanaście, zostało już skonsumowanych ;-). Mniam!!! Składniki na około 100 sztuk: 1,5 szklanki mąki gryczanej, 2 szklanki(...)szklanka mąki jaglanej,  2 jabłka, 1 łyżka octu jabłkowego, 150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego, 6 łyżeczek przyprawy korzennej (najlepiej domowej roboty, u mnie z  TEGO  przepisu) 1 łyżka cynamonu w proszku, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 10 łyżek słodzika (u mnie - 5 łyżek ksylitolu + 5 łyżek cukru kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 358

lata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami(...)wartości 100 zł + zestaw bulionów + 20 wyróżnień w postaci zestawów bulionów ZADANIE: A Ty co przygotowałbyś/łabyś z użyciem bulionu warzywnego KRAKUS? ( nie musisz podawać całego przepisu – wystarczy pomysł – swoje propozycje zamieszczaj TYLKO pod wpisem na moim facebooku: TU –> https://www.facebook.com/ostranaslodko/photos/a.353421598076228.85006.328385320579856/1179353898816323/?type=3&theater Można dodać dowolną ilość zgłoszeń, ale KAŻDE zgłoszenie musi zawierać hashtag #sprytnieizdrowo ! ). Nagrodzone zostaną

Ostra na Słodko
Klasyczny bigos 204

inaczej to danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa

Milion Smaków
Wigilijne pierogi z makiem 262

chowamy do zamrażarki. Mrozić możemy też ugotowane pierogi, które warto posmarować dokładnie olejem, poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam masę makową zrobioną z tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania(...)każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 172

stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory udało mi się przygotować. Pyszna masa serowa z masłem orzechowym o aromacie skórki pomarańczowej na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich i zmiksowanych(...)pierniczków czekoladowych. Całość uwieńczona najlepszą polewą z masła orzechowego, karmelizowanymi migdałami oraz orzechami włoskimi i pyszną posypką karmelową oraz czekoladową marki Delecta. Przepis możecie wykonać zarówno w czterech obręczach cukierniczych, jak i w niewielkiej tortownicy o średnicy 16 cm w zależności od tego, jak wygodniej będzie Wam podać. Jest to jeden z wykwintniejszych serników na blogu, niebanalny o bardzo

Mango Papaja
Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka 7911

Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Składniki: 750 g sera białego (twarogu

Trzeci talerz
Śledzie z suszonymi pomidorami 239

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno

Kuchcik gotuje
Świąteczna szynka glazurowana miodem 262

naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis  (z moimi małymi zmianami)  pochodzi z książki "Kuchnia Staropolska" . Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady  konkursu  TUTAJ - KILK, KLIK!     Zapraszam do polubienia mojej

Moje Kuchenne Rewelacje
Jedz brudniej i czuj się lepiej - dr Josh Axe - recenzja 172

powrocie do zdrowia z wykorzystaniem żywności jako lekarstwa. Powołał do istnienia jedną z największych w USA klinik medycyny funkcjonalnej oraz prowadzi popularną zdrowotną stronę internetową www.draxe.com, gdzie można znaleźć przepisy kulinarne, naturalne remedia, porady dietetyczne, nagrania wideo i wskazówki fitnessowe. Dr Ahe jest certyfikowanym lekarzem medycyny naturalnej. W Palmer Collage uzyskał doktorat z kręgarstwa, jest też specjalistą dietetyki i żywienia(...)określenia naszego typu jelit.   Treść: Wszystko jest jasno i czytelnie opisane . Są tu obrazki , tabelki , czy wypunktowane treści , które ułatwiają zrozumienie wielu informacji. Czwarty rozdział zawiera mnóstwo przepisów kulinarnych: od przekąsek, zup, dań głównych - po wiele innych pyszności, w tym koktajle i desery. Wszystko zapowiada się apetycznie i co ważne - zdrowo! Moje zdanie:  Książka jest napisana w sposób

Di gotuje
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 278

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka

Luźna Kuchnia