Imbirowa lemoniada 200Nic lepiej nie gasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w
Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 184Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza
Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 206Te mini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach
Mia Cucina Sofieta
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 258Bardzo serdecznie zapraszam na potrójnie aksamitne śniadanie: aksamitny w konsystencji krem kataloński, o niepowtarzalnie charakterystycznym aksamitnym smaku cynamonu, przeplatanego cytryną i aksamitnie skarmelizowany melon.
Mia Cucina Sofieta
Lekka pianka owocowo-serowa 223Herbata Teekanne zainspirowała mnie do zrobienia pysznego, orzeźwiającego, owocowego deseru, na bazie serka ricotta i jogurtu. Do deseru użyjemy tylko miąższ owocowy, a pyszny sok
Mia Cucina Sofieta
Zabawa z Celebro 132Zabawa z Celebro Dzięki współpracy z firmą Celebro mam możliwość podzielić się z Wami paroma gadżetami; są nimi: super profesjonalny korkociąg, otwierający każdą butelkę i książeczka
Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 212Moja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego
Mia Cucina Sofieta
Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 240Strudel to jeden z deserów, które nieodłącznie kojarzą mi się z jesienią i zimą. Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy appel strudel, przy okazji bożonarodzeniowych
Mia Cucina Sofieta
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 262Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli
Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 201Jesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze
Mia Cucina Sofieta
Tartinki z figami, ricottą i szynką 211Piekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne
Mia Cucina Sofieta
Ciasto ananasowe z orzechami 239Zapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z ananasem. Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło
Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 225Jest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem
Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 246Ostatnio odkrywam szczególne wartości odżywcze dawno zapomnianych produktów. I tak też było w przypadku niepozornych, czerwonych kuleczek-żurawiny. Ten maleńki owoc kryje w sobie
Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 223Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce
Mia Cucina Sofieta