Na zimne, deszczowe wieczory polecam aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką
Mia Cucina SofietaLato i wczesna jesień to w Italii najbardziej odpowiedni czas na festyny, czyli festa & sagra time! Oba te terminy wywodzą się z łaciny: sagra
Mia Cucina SofietaŁosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy
Mia Cucina SofietaJeszcze wczoraj byłam święcie przekonana, że napoleonka to nasze rodzime ciasto, a okazało się, że to francuski smakołyk (chociaż niektóre źródła podają Neapol, jako miejsce jego
Mia Cucina SofietaDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje
Mia Cucina SofietaJednym z najbardziej charakterystycznych aspektów Bożego Narodzenia we Włoszech jest bez wątpienia szopka bożonarodzeniowa , którą jako pierwszy zaaranżował św. Franciszek w 1223 roku w Greccio
Mia Cucina SofietaJakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w lokalnej sagrze ( o sagrach pisałam tutaj ) o słodko brzmiącej nazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone
Mia Cucina SofietaLimoncello najłatwiej zdefiniować jako doskonałe połączenie aromatu skórek cytrynowych z alkoholem. To właśnie aromatyczne cytryny z okolic Sorrento nadają mu charakterystyczną żołtą barwę i cytrusowy smak
Mia Cucina SofietaTe brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta
Mia Cucina SofietaDzisiejszy post wyłącznie dla miłośników kokosa i czekolady, jest o kokosowo-czekoladowym cudzie, który strasznie uzależnia. Nie baczcie na milion kalorii pochłanianych z każdym kęsem, ale
Mia Cucina SofietaTorta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten
Mia Cucina SofietaZa oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym
Mia Cucina SofietaZapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i
Mia Cucina SofietaKruche cytrynowe ciasteczka z niespodzianką sprawią radość każdemu maluchowi. Radość będzie większa, jeśli nasze pociechy samodzielnie udekorują te pisanki. Gwarantuję świetną zabawę dla całej rodziki Składniki
Mia Cucina SofietaŚniadania zdecydowanie lubię na słodko, ale to nie znaczy, że kalorycznie. Zapraszam na pyszną ricottę z migdałami, prażonym sezamem, cynamonem i miodem…. mmm miodzio… Przygotowanie
Mia Cucina Sofieta