Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli
Mia Cucina SofietaJesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze
Mia Cucina SofietaPiekny mamy wrzesień tej jesieni: rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień, bezchmurne
Mia Cucina SofietaZapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z ananasem. Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło
Mia Cucina SofietaJest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem
Mia Cucina SofietaOstatnio odkrywam szczególne wartości odżywcze dawno zapomnianych produktów. I tak też było w przypadku niepozornych, czerwonych kuleczek-żurawiny. Ten maleńki owoc kryje w sobie
Mia Cucina SofietaTaką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce
Mia Cucina SofietaPudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno. Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część
Mia Cucina SofietaDzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina SofietaJeśli szukacie czegoś szczególnego na kolację, a do tego lubicie brokuły i białą kiełbasę, to właśnie znaleźliście jedno z lepszych połączeń. Przygotowanie tej tarty na
Mia Cucina SofietaJeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w
Mia Cucina SofietaSama buzia się śmieje, jak widzę te kolorowe “ingrediencje” do cytrusowego smoothie. Od razu przypomina mi się lato, plaża i słońce! Zimo, my już ci dziękujemy
Mia Cucina SofietaNa zimowy wieczór proponuję smoothie z kaki, zwanego również pokarmem bogów. Dla mnie owoc ten najlepiej smakuje jako deser, na surowo z odrobiną ubitej śmietany (dla
Mia Cucina SofietaSmoothie z ananasa, kiwi i mięty Pyszny smak tropików w szybkim i prostym smoothie. Skadniki na 1 porcję: 1 miękkie kiwi
Mia Cucina SofietaTa piękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże
Mia Cucina Sofieta