przepis - 33114 przepisów (strona:1146/2208)

Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 176

sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomarańczowym.  * Podałam do pieczonej karkówki   ( przepis   Pomarańczowykarczek

Buniabaje w kuchni
Krem pietruszkowo-jabłkowy 179

Delikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale , że u nas jest akurat odwrotnie to będzie pietruszka. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 200

Robię bo lubię. Robię bo się nie boję. Robię bo nie przekonują mnie argumenty lobby anty pangowego. I błagam jeśli ktoś nie jada Pangi to niech nie czyta tego przepisu i niech mnie nie uświadamia czemu ja nie powinnam jej jeść . Szkoda czasu- tylko się zirytuję . Czas: 30 minut Składniki: 1 średni lub 2 małe filety z Pangi

Buniabaje w kuchni
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 213

Robiłam już   w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował. Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty . Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto. Czas: 30 minut + marynowanie Składniki: filet z pstrąga ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą 3 świeże   gałązki rozmarynu 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu

Buniabaje w kuchni
Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 201

tortu :) W każdym razie nadal zdziwiona zawiłościami życia - życzę wszystkim Mamom wszystkiego najlepszego i by też się czasem dziwiły bo to fajne uczucie. Boczek gotowy- mięciutki, ostuszony-mozna podjadać( przepis będzie jutro

Buniabaje w kuchni
Penne prawie carbonara wg Buni 248

spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu i tak jak u nas co dom to modyfikacja. Czas: 30   minut Składniki: 15 dag makaronu penne 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka

Buniabaje w kuchni
Parówki panierowane- smażone 212

gotowe dania z zamrażarki ( najlepiej zupy lub coś co sie da zjeść z chlebem) i zjemy je na plastikowych jednorazowych talerzach a potem je wyrzucimy. Wykorzystam to by wstawić przepisy których nie wstawiłam na blog bo pochodzą sprzed jego założenia. Parówki panierowane- smażone : Czas : 15 minut Składniki : 1 parówka na osobę,1 jajko na 3 parówki, bułka tarta, olej

Buniabaje w kuchni
Naleśniki otrębowe 188

Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szynka z marchewką i tymiankiem 204

Piekłam już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem. Postanowiłam wrócić do starego przepisu i lekko go zmodyfikować. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 353

pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną   na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce 191

Gotowanie zup o z tajskimi smaczkami wg oryginalnych przepisów w warunkach domowych i na 2 osoby to raczej abstrakcja. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić sobie własną ich wersję ? Nic ! To do roboty. Jednego dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku

Buniabaje w kuchni
Gołąbki doprawiane tymiankiem 174

Podstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek). Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 159

Robiłam już Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Prawie ,,szatańskie jadło" ( taki a'la bigos) z młodej kapusty 227

Kompletnie nie wiem czemu ta potrawa tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę połączona z gulaszem Szatańskie jadło. W oryginalnym przepisie Babci był to gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Frittata z Fetą 184

Potrawa z klasyki kuchni hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to inny przepis. Ważne żeby były ziemniaki i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można zrobić z tego co jest w domu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni