Szybciutka surówka - pikantna .Został mi kurczak i ryż z wczorajszego obiadu , nie musiałam więc gotować .Dorobiłam więc tylko surówki wg ,, starego ,, przepisu ( tyle , że na blogu nie był wstawiony). Wykorzystałam pomidorki koktajlowe zamiast dużego pomidora bo akurat wczoraj takie kroiłam do obiadu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniładnie na dworze żeby gotować . Ale od czego jest zamrażarka i przepisy w archiwum. Okazuje się, że tej wersji ,, ruskich" jeszcze na blogu nie wstawiałam - pora nadrobić zaległości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOkazało się, że najprostsze potrawy zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste , że nie ma potrzeby ich spisywać . Po prostu się robi i już. Otóż nic bardziej błędnego. Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym . Zgłupiałam zupełnie bo jakoś zawsze robię odruchowo. Żeby nie było
Buniabaje w kuchniNowa wersja przepisu na ,, pufki ziemniaczane" czyli trochę inne grube frytki z ActiFry. Potrzebowałam dodatku do pieczonego faszerowanego kurczaka ( miałam zamrożony bo zostało mi kilka porcji).Pomyślałam , że smakował by nam właśnie z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Kiedyś ,,obił mi się o uszy" pomysł pieczenia ziemniaków z kawałkami cytryny. Połączyłam to co już robiłam i było sprawdzone
Buniabaje w kuchniLekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując ją , albo dusząc na maśle . Zaklepywałam ją mąką lub nie. Tyle , że zawsze pilnowałam by dodawane do kapusty masło było klarowne i nie zrumienione. Niesłusznie .Dziś przez przypadek nie dopilnowałam i masło zrumieniło się
Buniabaje w kuchnidzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami. Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli porcji dla 2 osób. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitrochę oddechu i już można świętować. Jak co roku na Święta nic nie wstawiam - bo to czas dla bliskich a nie na pokazywanie co się właśnie postawiło na stół. Przepisy spisane. Zdjęcia obiecuję zrobić tak by nie przeszkadzać sobie i innym . Wstawię wszystko po Świętach. Życzę wszystkim dużo radości, spokoju, odpoczynku w rodzinnym gronie, zdrowia , szczęścia , smacznego jajka , mokrego
Buniabaje w kuchniChyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniosób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem , kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować
Buniabaje w kuchnirzadko udaje mi się kupić miętusa , że przepisów na dania z niego mam wstawionych tyle co ,,kot napłakał " . A przecież to jedna z tych ryb które jadało się u nas w domu najczęściej. Jest pyszny. A najbardziej smakował na biwakach ( np. na spływie kajakowym) taki świeżo odłowiony i prosto z patelni. Co prawda spływ kajakowy , wędkowanie i biwak
Buniabaje w kuchniKolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł. A , że postanowiłam zrobić ,, przegląd merytoryczny,, tego czy się podzieliłam lub nie w swoich wpisach to wyciągam z lamusa ,,oczywiste-oczywistości,, bo może ktoś nie zna lub nie umie robić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu podam przepis od początku , ale z reguły jest tak , że wykorzystuję gotowe , zamrożone pulpety w wywarze dodając je do leczo , lub zamrożone gotowe leczo dodając do przygotowywanych pulpetów. A może być
Buniabaje w kuchniukrywam , że rekin to dla mnie ciągle wyzwanie. Próbuję przygotowywać steki z niego na różne sposoby , by wypracować najbardziej smakowite przepisy. Dziś próba na zasadzie skojarzeń - stek to stek , a jak stek to może z jajkiem sadzonym . Od razu zdradzam - rybka była pyszna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniznowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł. Krem : Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch.. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło
Słodkości i nie tylkobułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie : Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad
Magiczne Życie Marty