najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki Moje smaki życia . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPoniżej dzielę się z Wami przepisem na jajka, które w tym roku będą także gościć na moim stole, a do których inspiracją była pewna pasta kanapkowa z suszonych pomidorów popularnej firmy rybnej. Ta pasta, domowa jest o wiele lepsza, uwierzcie mi i nie ma tego wszystkiego czego mieć nie powinna. Mam nadzieję że zachęcę was do eksperymentowania z jajkami
Bernika - moj kulinarny pamietnikbędą takie chrupiące jak te z gofrownicy, ale taka namiastka tez jest jest dobra, tym bardziej ze foremki nie rujnują naszej kieszeni, szczególnie gdy robi się rzadko gofry. Przepis na gofry pożyczyłam od Margarytki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikróżnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić sos czekoladowy do lodów, deserów, ciast, który nie byłby tylko rozpuszczoną czekoladą zastygającą po 30 sekundach, ale satynowym, aksamitnym sosem, wisienką na torcie? Dzisiaj macie szansę, bo poniższy przepis jest właśnie na taki sos. Uzależnicie się od niego. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpociech, z domowym sosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny . Bułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Bułeczki dodaję także do akcji prowadzonej przez Zapach chleba . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzachęcając do upieczenia ciasta bliskiej wam osobie: rodzicom, rodzeństwu, dzieciom, małżonkowi, kolegom z pracy, czy sąsiadce. Piękna idea prawda? Samą akcje, wirtualne laurki z zobowiązaniem do wypieku oraz zbiór przepisów, które można wykorzystać znajdziecie na stronie World Baking Day . W tej akcji i ja postanowiłam wziąć udział i przygotowałam ciasto dla mojej córki Kamili, by pokazać jej jak dla mnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą
Blondynka GotujeTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu
Zabawa smakiemblogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie 380 g typ 650) 1/4 łyżeczki soli
Zabawa smakiemrazy w godzinnych odstępach, aby nie wytworzyły się kryształki lodu, a lody nabrały puszystości. Przed podaniem wyjąć z zamrażalki na ok 15-20 minut, aby nieco zmiękły. Smacznego ! *Przepis pochodzi z książki : I COOK. CHOCOLATE
Zabawa smakiemBardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek
Zabawa smakiemcukru. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.. Po upieczeniu oprószyć, przestudzone ciasto cukrem pudrem. *Wszystkie składniki przed pieczeniem, powinny być w temperaturze pokojowej ! Smacznego ! * Inspiracją był przepis z gazety jednak został zmodyfikowany
Zabawa smakiem