Kalafior pieczony na pikantnie 453gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne warzywo i upiec posypanego pikantnymi przyprawami. Muszę przyznać , że pomysł był dobry
Buniabaje w kuchni
Ruskie pierogi podobno rodem z Lwowa 171bardziej błędnego. Lekka modyfikacja w sposobie podania , okraszenia - decyzja czy mają być tylko ugotowane czy jeszcze potem podsmażone i już mamy ogromną zmianę w smaku. Ostatnio wygrzebałam w starych przepisach po Babciach , że kiedyś robiły ruskie pierogi dodając do farszu trochę skwarek ze słoninki i podsmażając ostudzone pierogi posypane kminkiem. Podobno takie robiono w okolicach Lwowa. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Ułatwiam sobie życie w kuchni 236Podpatrzyłam gdzieś pomysł i z powodzeniem go stosuję . Wystarczy prosty metalowy wieszak do spodni/ spódniczek z klamerkami ( ja wyprostowałam mu ramiona bo były lekko pochyłe). Przepis do wykorzystania ( z reguły piszę sobie wstępnie co będe robić ) -drukuję i przyczepiam do wieszaczka i zaczepiam na szafce kuchennej. Potem w trakcie gotowania tylko zerkam ( wprowadzam poprawki itp) . W każdym razie nie przeszkadzają
Buniabaje w kuchni
Żeberka z ,, kurnej chaty „ 2 167Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka
Buniabaje w kuchni
Kapusta duszona z kminkiem-oprószana 198kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam) oprószanej mąka tak zasmażanej. Co prawda przypuszczam , ze większość osób ten przepis zna , ale zapominalskim przypominam :) Gotuję zawsze na zapas i zamrażam , a potem wykorzystuję na szybki obiad podając np. z podsmażaną kiełbasą. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Sznycle w wersji z Colchester 401czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne ich wersje. Jedna szczególnie im przypadła do gustu. Tak mi ,,mlaskali" przez skeypa jakie to są dobre , że w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam. Miała rację - są pyszne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Galaretki z kawy rozpuszczalnej 190zakrzepły. Udekorować . * Oczywiście inna kawa tego typu też może być , chodzi o to by użyć kawy 3x1 - z cukrem o określonym smaku ( lub zwykłym ). ** Wyjaśniam czemu kawy które wg przepisu powinno sie rozpuszczać w 150 ml wody ( czyli 2 w 300 ml ) rozrabiam w 200 ml. Po prostu jeśli ma to być deser smak musi byc intensywniejszy
Buniabaje w kuchni
Basia-Bajunia-Barbórka 201Babci Basi czyli mojej Mamy. Pierwsze kwiaty już są , prezent pierwszy też .Ciasto kupione ( chyba nikt nie miał wątpliwości , czy będę piekła czy kupię). Obiadek na gazie - klasyka więc przepisu nie będzie. Gości wielu nie przewidujemy . W planie cisza , spokój , świętowanie . Wszystkiego najlepszego Mamo. Życzę Ci zdrówka i spokoju - resztę mamy , albo o resztę same zadbamy
Buniabaje w kuchni
Szare kluski wersja 4 ( z otrębami) 199Pewnie już zauważyliście że lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie. Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając do wyboru pomiędzy pieczenią cielęcą w której
Buniabaje w kuchni
Prawdziwkowy śledzik 234Przepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić
Buniabaje w kuchni
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 224starszych wersji tej potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł
Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 217zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Piersi ,, na jednej nodze" 214Tytuł przepisu chyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnku
Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 251zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną . I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc
Buniabaje w kuchni
Mielone w sosie pomidorowym 201Przepis jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z zamrażalnika ( zawsze smażę więcej).Wtedy dorabiam tylko szybki sos , duszę w nim kotlety i mam obiad w kilka minut. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni