przepis - 33114 przepisów (strona:1137/2208)

Gotuj z Julią - chowder z kukurydzą 178

Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomidory w galarecie 190

znalazłam u Michała na blogu, są to pomidory w galarecie . Na jednym ze spotkań blogerów Michał zachwalał je, dlatego postanowiłam na te zimę się w nie zaopatrzyć. Przedstawiam wam przepis bez zmian prosto od Paszczaka , dodam ze ja robiłam na próbę z 3 kg zmieniając odpowiednio proporcje pozostałych składników. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja bajka i deser z jeżynami 183

Dzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy zupę krem. Może warto poznać się bliżej. Może chcecie poznać moja bajkę? Bo mój blog to taka moja bajka, która spełnia moje marzenia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Passata sos pomidorowy na zime 273

Kolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżówka ślimaczki z jeżynami 208

słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne cuda, zima za to można wykorzystać do tego ciasta owoce mrożone i mieć namiastkę lata. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka szwedzka z ogórków 487

Przetwarzania cd. Ogórki nadal na topie, tym razem wyproszona przez córkę sałatka z ogórków bardzo popularna na sklepowych polkach czyli ogórki po szwedzku. Wiele jest na nie przepisów w necie, jednak ja ufam tylko niektórym z nich i tak zaczerpnęłam proporcje na te ogórki od Pyzy , bo co jak co ale tu mogę być pewna ze będzie wszystko ok. Dlatego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klops w cieście francuskim 230

Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne szczególnie na zimno, do chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikle wielowarzywne 183

Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są chrupiące, kwaśne, aromatyczne. Do jesiennych obiadów niezastąpione. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka z tortellini i sosu mięsnego 391

Szybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki curry 297

ogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak na butelce 379

Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi do sklepu po butelkę piwa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowane leśne grzyby 215

zbiorów. Zapraszam na marynowane leśne grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki. Zim ą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Steki z rostbefu z grilla 203

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona kapusta marynowana 250

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z zupek chińskich 1683

rzeczy, ale czy wszystko jemy, co jest zdrowe? Za to jest syta i lubiana przez nią. Co do proporcji i składników to daje to co mam w lodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania