producent linii Kujawski ze Smakiem. Będąc w posiadaniu aż 4 smakowitych olejów nie mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić
Przysmaki Karolkitakie nie zawsze znajduje w sklepie. Potem one leżą i leżą i czekają na zmiłowanie, a często nikt zmiłować się nie chce. Wtedy ciesze się, że istnieją takie przepisy jak ten na babeczki i dojrzale banany, których nikt nie chce jeść mają szanse na drugie życie. Babeczki czekoladowe z bananami składniki: 2 banany 2 jajka 60 g cukru
Przysmaki Karolkiprzyjęcie dla Milej Księżniczki przystało wszystko powinno być różowe. Różowe więc były sukienki, różowe balony, serwetki itp Oczywiście tort też był różowy. Różowy tort z malinami składniki: przepis na biszkopt klik składniki na masę: 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 500 g serka mascarpone 2 śmietanki kemerowski (po 250 ml każda) 6 łyżek Grenadiny około 5 łyżek cukru pudru
Przysmaki KarolkiBędzie słodko. Przepis już niebawem. Udanego weekendu :-) Pozdrawiam
Przysmaki Karolkitakie by zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów
Przysmaki KarolkiDziś Dzień Czekolady więc nie może zabraknąć czekoladowego wypieku. Na przepis zapraszam niebawem :-) Miłego popołudnia
Przysmaki KarolkiSezon na szparagi w pełni. Wkrótce i u mnie pojawi się nowy przepis. Zapraszam, a tym czasem życzę wszystkim udanej niedzieli
Przysmaki Karolkizapach ciasta z owocami wypełnił cały mój dom. Korciło bardzo żeby już spróbować choć kawałeczek, ale trzeba było poczekać aż ciasto caklem wystygnie. Jutro zapraszam Was na przepis :-) Udanego sobotniego wieczoru Wam życzę
Przysmaki Karolkiminy mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry 2 szalotki sól
Przysmaki KarolkiNadszedł bowiem czas by nastawić ciasto na pierniki, odstawić je w chłodne miejsce by dojrzało i nabrało odpowiedniego aromatu. Jak zwykle polecam najlepsze według mnie ciasto z tego przepisu klik
Przysmaki KarolkiLubicie winogrona w wersji wytrawnej? Dziś będą jednym ze składników mojego obiadu. Na przepis zapraszam już niebawem
Przysmaki Karolkidość długiej przerwie dziś w końcu powracam z nowym przepisem. Robię to trochę w biegu, bo jak zwykle cierpię na niedoczas. W brew pozorom jesienne, długie wieczory nie obfitują u mnie w nudę. I nawet wtedy gdy zaplanuje sobie wieczór przy komputerze ostatecznie okazuje się, że nic mi z tego nie wychodzi. Wychodzą mi za to nowe dania w kuchni
Przysmaki Karolkimikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe, takie jak na zdjęciu
Przysmaki Karolkikąpieli wodnej przez 35 minut w temperaturze 180°C, po 15 minutach zwiększmy temperaturę do 200°C. W połowie pieczenia każdą foremkę posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące. Uwagi : Przepis na 4-5 foremek o średnicy 10cm
Przysmaki Karolkiosuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny
Przysmaki Karolki