Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarneCześć! Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka biszkoptów podłużnych - tabliczka gorzkiej czekolady Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła . Masa czekoladowa: - 1 opakowanie serka Mascarpone - 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)mikrofal na 2 minuty). Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę. Po tym czasie robimy bitą śmietanę. Masa śmietanowa: - 250 ml śmietany 36% - 1 łyżka żelatyny namoczonej w gorącej wodzie - 1/2 tabliczki czekolady Śmietanę ubijaj
SMYKWKUCHNInieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem . Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy. Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła(...)temp. pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietanki 30% Mus truskawkowy: 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów tarta biała czekolada Wykonanie: Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu. Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków
kolorowotorcikowobędą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddziel(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ºC i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel
Food Squaretruskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę(...)choć to też opcjonalne), gotować na małym ogniu, aż całość zacznie lekko gęstniej - jagody można wcześniej wyciągnąć, a zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody
Plate of Joywypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady(...)białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt
W kuchni KatieDziś podam przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji. Jest to przepyszne, choć pracochłonne ciasto. Przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Efekt jest tego wart. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 5 łyżek mąki Rolady: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki- x2 do drugiej rolady Masa budyniowa: 1 kostka margaryny 2 żółtka 1 jajko(...)cukru 1 cukier waniliowy Masa do rolad: 5 jaj 1/2 szkl. cukru pudru 1 masło 1 galaretka czerwona 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów 1 galaretka pomarańczowa 1 duży biszkopt z 6 jaj, przekrojony na pół 2 biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w rolady Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę
Ciasteczkowy Potwórupiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 kostki masła 2 całe jajka 2 żółtka(...)wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części. Całe jajka i dwa żółtka ubijam na parze z cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Masło ucieram dodając po łyżce
Ciasteczkowy PotwórChyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny. Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego
paapilotkaałyżki kakao 1 kostka masła roślinnego 3/4 cukru pudru 1 żółtko 4 banany (+ dodatkowe 2 szt. na wierzch, można je zastąpić innymi owocami) 100 g rodzynek 2 op. okrągłych biszkoptów 4 galaretki (pomarańczowa, żółta, 2 x czerwona) PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretki czerwone rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, czyli 2 galaretki w 1 l wody. Galaretkę żółtą rozpuścić(...)przepisu, czyli w 0,5 l. Najtrudniejsze mamy już za sobą Ufff… Tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm wysmarować margaryną, wyłożyć folią aluminiową i znowu wysmarować margaryną. Biszkopty namoczyć w pomarańczowej galaretce i wyłożyć nimi dno tortownicy. Rodzynki zalać gorącą wodą, a następnie odcedzić. Masło roślinne utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. 4 banany zetrzeć
zabawa smakiemmojej kolekcji. Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny(...)proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy biszkoptowej dodajemy zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy
Krakowskie smaki Aniświnki peppy, więc nie było innego wyjścia, tort musiał chociaż trochę przypominać jej ulubioną postać z bajki i tak powstał wspólnymi siłami tort świnka peppa. Bez dużych dodatków, lekki biszkopt przełożony konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dziecko było chyba najbardziej szczęśliwe, gdy ujrzało swój tort. Nie wiem na ile była świadoma tego co się dzieje(...)piękniejszego od szczerej radości dziecka, bo takie nie udaje P. wykrawał kształt tortu i wykańczał dekoracje. Wspólne przygotowanie jest wiele przyjemniejsze niż zakup idealnie wykonanego tortu. Składniki: Biszkopt, średnica 28 cm: - 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić
dom-agi.plSkładniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy
Luźna KuchniaCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki(...)wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę. Na końcu łączymy z ubitą śmietaną i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Boki formy w której piekliśmy biszkopt smarujemy masłem i na jej dnie umieszczamy biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy
Słodka StronaRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej
Słodka Strona