wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30 - 36% 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej) Polewa z białej czekolady(...)białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt
W kuchni KatieDziś podam przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji. Jest to przepyszne, choć pracochłonne ciasto. Przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Efekt jest tego wart. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 5 łyżek mąki Rolady: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki- x2 do drugiej rolady Masa budyniowa: 1 kostka margaryny 2 żółtka 1 jajko(...)cukru 1 cukier waniliowy Masa do rolad: 5 jaj 1/2 szkl. cukru pudru 1 masło 1 galaretka czerwona 1 puszka brzoskwiń 1 puszka ananasów 1 galaretka pomarańczowa 1 duży biszkopt z 6 jaj, przekrojony na pół 2 biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w rolady Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę
Ciasteczkowy Potwórupiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 kostki masła 2 całe jajka 2 żółtka(...)wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części. Całe jajka i dwa żółtka ubijam na parze z cukrem pudrem, aż masa będzie puszysta i prawie biała. Masło ucieram dodając po łyżce
Ciasteczkowy PotwórChyba wszyscy lubimy ciasta z kremem lub torty przekładane pysznymi masami gdzie podstawą jest biszkopt. Dlatego właśnie przedstawiam przepis na biszkopt kakaowy, który możecie podawać z różnego typu masami. Podzielcie się w komentarzu informacją z jakimi dodatkami serwujecie biszkopty. Zachęcam również do wypróbowania przepisu na biszkopt tradycyjny. Biszkopt kakaowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego
paapilotkaałyżki kakao 1 kostka masła roślinnego 3/4 cukru pudru 1 żółtko 4 banany (+ dodatkowe 2 szt. na wierzch, można je zastąpić innymi owocami) 100 g rodzynek 2 op. okrągłych biszkoptów 4 galaretki (pomarańczowa, żółta, 2 x czerwona) PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretki czerwone rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, czyli 2 galaretki w 1 l wody. Galaretkę żółtą rozpuścić(...)przepisu, czyli w 0,5 l. Najtrudniejsze mamy już za sobą Ufff… Tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm wysmarować margaryną, wyłożyć folią aluminiową i znowu wysmarować margaryną. Biszkopty namoczyć w pomarańczowej galaretce i wyłożyć nimi dno tortownicy. Rodzynki zalać gorącą wodą, a następnie odcedzić. Masło roślinne utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. 4 banany zetrzeć
zabawa smakiemmojej kolekcji. Tym razem solenizantem był 52 letni mężczyzna. Jak powszechnie wiadomo, panowie to mali chłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny(...)proszkiem do pieczenia mąkę. Do masy biszkoptowej dodajemy zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Całość dokładnie jednak delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy
Krakowskie smaki Aniświnki peppy, więc nie było innego wyjścia, tort musiał chociaż trochę przypominać jej ulubioną postać z bajki i tak powstał wspólnymi siłami tort świnka peppa. Bez dużych dodatków, lekki biszkopt przełożony konfiturą wiśniową i bitą śmietaną. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dziecko było chyba najbardziej szczęśliwe, gdy ujrzało swój tort. Nie wiem na ile była świadoma tego co się dzieje(...)piękniejszego od szczerej radości dziecka, bo takie nie udaje P. wykrawał kształt tortu i wykańczał dekoracje. Wspólne przygotowanie jest wiele przyjemniejsze niż zakup idealnie wykonanego tortu. Składniki: Biszkopt, średnica 28 cm: - 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie - 1,2 szklanki cukru - 1,2 szklanki mąki pszennej - 0,4 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić
dom-agi.plSkładniki: 2 paczki okrągłych biszkoptów 0,5 kubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka(...)Pozostałe mleko gotujemy, dolewamy budyń. Studzimy, dosypując galaretkę wiśniową. Masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy
Luźna KuchniaCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki(...)wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę. Na końcu łączymy z ubitą śmietaną i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Boki formy w której piekliśmy biszkopt smarujemy masłem i na jej dnie umieszczamy biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Gdy sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy
Słodka StronaRoladka z puszystym kakaowym biszkoptem, z delikatną masą na bazie kremówki i mascarpone, której środek stanowi galaretkowe serce, wierzch oblewa aromatyczna czekolada, a wierzchołek zdobią wisienki koktajlowe oraz kryształki galaretki to propozycja idealna na Walentynkowy wieczór i romantyczną kolację. Ciasto bardzo efektownie się prezentuję i jest z pewnością jest ciekawym pomysłem na Walentynkowy prezent. Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone(...)Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej
Słodka StronaEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok 12 kawałków): biszkopt -3 jaja -3/4 szklanki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego kakao - 2/3 szklanki cukru -1/3 szklanki wody krem czekoladowy - opakowanie budyniu czekoladowego - 1,5 szklanki mleka - tabliczka mlecznej czekolady(...)łyżki cukru - łyżka masła bita śmietana - 200 g śmietanki 30% - 2 łyżki cukru + 1/2 słoiczka konfitury jagodowej Przygtowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, kakao, cukier i wodę, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Kuchnia EllieTrochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając. Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 15-20 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty. Maliny rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku, z nadmiaru soku. Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować
kolorowotorcikowogodzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby wszystkie rodzynki miały okazję wchłonąć alkohol- po tym czasie rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostałą wódkę zlać i pozostawić do ponczu BISZKOPT- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- piekarnik rozgrzać do 175 stopni- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (można najpierw posmarować tłuszczem, żeby papier lepiej się trzymał) - białka oddzielić od żółtek- białka ubić(...)delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od dołu- gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy i wyjąć z niej- ostudzony biszkopt przekroić na dwa cieńsze blatyMASA
Smakołyki Berenikiugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć.Śmietanę ubić z cukrem
Mix smakuśmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj- 2 szklanki mąki tortowej- 1 ¼ szklanki drobnego cukru- 4 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- 4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu(...)zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy
mojewypiekiinietylko