przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:107/600)

CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 179

Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.  SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki. Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt

słodki bratek
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 299

bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu. Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna to podczas(...)dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszając już bardzo delikatnie. Dno blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm. Biszkopt thermomix nałożyć motyle, dodać żółtka i trochę cukru, ubijać 1 minuta, obroty 3,5 wylać żółtka, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć nałożyć motylek, wlać białka, ubijać 2 minuty

Kuchnia Pokoleń
Torcik truskawkowy – szybki, pyszny 118

torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka truskawkowa   Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka(...)ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około

MojaQchnia.pl
Rafaello z bananami 150

Delikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto.  biszkopt:  4 jajka  3/4 szkl. mąki tortowej  1/4 szkl. mąki ziemniaczanej   3/4 szkl. cukru  1 łyżka proszku do pieczenia      masa śmietanowa:  500 ml śmietanki 36%  150 g białej czekolady  2 łyżeczki żelatyny  ponadto(...)ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.  Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia po czym przeciąć na dwa placki.    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubić na sztywno,wlać przestudzoną czekoladę,miksować i na koniec dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z truskawkami i galaretką / owocowy torcik 219

truskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia. Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy.  Przepis(...)znajdziecie na blogu : tutaj  Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek. Składniki: Biszkopt: tortownica około 21-23 cm 4 jaja 140 g cukru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Duża blacha prostokątna 6 jaj 210 g cukru 150 g mąki pszennej

Rusty Fork
PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ 246

Pyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka.  Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki(...)smaków a efekt wow :) Składniki na  biszkopt : * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Składniki na masę z soku: * 900 ml soku * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka) * 1 galaretka (użyłam wiśniowej) Składniki na piankę: * 250 ml śmietany

Zrób to smacznie
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 333

piękną, słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny torcik ananasowy z galaretką. Już jeden kawałek zachwyci Wasze podniebienia. Torcik jest lekki, orzeźwiający i doskonale smakuje. Idealny na upalne dni.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)Masa śmietanowa: 300ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- fix 1,5 łyżki żelatyny, ½ szklanki wody, Dodatkowo: 1 puszka ananasa, 2 opakowania galaretki żółtej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort z owocami 178

dłuższej przerwie zapraszam  na tort z owocami: truskawkami, malinami, borówkami. Właśnie taki tort przygotowałam na urodziny swojej córki. Składniki : Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki(...)masłem  i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową  i pieczemy około 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu tortownicę  z jeszcze ciepłym biszkoptem upuszczamy  z wysokości około 50 cm  na podłogę.  Biszkopt jest puszysty, równiutki,  idealny do krojenia na blaty (ja kroję na 3 blaty).  Schłodzoną śmietanę ubijamy

Pyszności Słodkości
Tort śmietankowy z owocami i bazyliowym cukrem 189

kwiaty na torcie powinny wytrzymać dobę więc bez obaw możecie go przygotować dzień przed uroczystością. Nie bójcie się również połączenia bazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :) Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru(...)śmietan fixu Cukier bazyliowy: 2 łyżeczki cukru kryształu 5-6 listków świeżej bazylii Dodatkowo: 1/2 szkl malin  3 łyżki jagód  kwiaty do dekoracji Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie

Smakołyki Asi
Tiramisu 113

się go przyrządzać tak późno…  Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka  podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy kakao Wykonanie : umyte jajka sparzamy wrzątkiem,oddzielamy żółtka od białek. Zaparzamy mocną kawę. W misie ucieramy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy po żółtku(...)miksując na gładka masę. Dodajemy likier i miksujemy. Podłużne biszkopty maczamy w całości w kawie i układamy ciasno obok siebie w ulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę mascarpone, wyrównujemy, aby biszkopty zostały całkiem przykryte. Posypujemy kakao. Na warstwie kakao ponownie układamy moczone w kawie biszkopty, następnie porcja kremu i znów warstwa kakao. Pucharki wstawiamy do lodówki do schłodzenia

Raj dla Podniebienia
RAFAELLO NA BISZKOPCIE 218

Rafaello na biszkopcie to ciasto idealne dla wszystkich tych, którzy lubią kokos. Puszysty lekki biszkopt, krem budyniowy i kokos. Ciasto jest tak pyszne, że po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po więcej. Przepisów na rafaello jest sporo, jednak ja od lat korzystam z tego jednego sprawdzonego i nigdy się nie zawiodłam. Rafaello przygotowałam dla swojego męża i córeczki(...)ponieważ całą naszą trójką uwielbiamy kokos ;) Wiedziałam, że taką słodkością sprawię rodzinie przyjemność i się nie myliłam, wszyscy zjedli ciasto z apetytem, co więcej... poprosili o dokładkę :) Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 2/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę budyniową: * 1 litr mleka

Zrób to smacznie
SZYBKI TORCIK Z OWOCAMI (NA GOTOWYM SPODZIE TORTOWYM) 304

Gotowe biszkopty to dobry wybór dla osób, które nie mają możliwości samemu je upiec. Są też doskonałą alternatywą dla niespodziewanych gości. Wystarczy taki biszkopt przełożyć kremem czy śmietaną, udekorować i już jest pyszne ciasto. Ogólnie nie jestem zwolenniczką gotowych ciast czy biszkoptów, jednak  spód tortowy  od  Dan Cake  w smaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest(...)cukier puder (ilość według upodobania). Truskawki przekroić na pół, banana w plasterki a kiwi w pół plasterki. Na pierwszy płat spodu tortowego wyłożyć 1/3 ubitej śmietany, przykryć drugim płatem biszkoptu i ponownie wyłożyć śmietanę. Na końcu zakryć ostatnim płatem ciasta, wyłożyć pozostałą śmietanę i udekorować owocami. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce

Zrób to smacznie
WUZETKA 115

bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szkl. mąki • 3 łyżki kakao MASA: • 500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku • dżem wiśniowy • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem

KUCHNIA POLSKA
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 275

okazja przypomnieć sobie i przy okazji pokazać Wam na blogu. Ciasto jest proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli(...)małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - całość razem delikatnie połączyć. Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Owocowa Mgiełka 541

niedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki(...)wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego, 400g truskawek, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania