przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:107/600)

Gruszkowe Cappuccino 796

już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka(...)wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy kakao Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi

Smaki Na Talerzu
Ciasto Cytrynowo - Pomarańczowe 103

uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 duże opakowanie delicji na górę: 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka cytrynowa 600ml gorącej wody MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA: SKŁADNIKI: 2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru) 2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru(...)czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 4-5 łyżek soku z cytryny 7 łyżek zimnej wody 2 łyżki cuku Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej. MASA JOGURTOWA: SKŁADNIKI: 3 galaretki cytrynowe

Dziś Ja gotuje
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym 490

Moja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny     Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany(...)budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru   Do przybrania:czekolada   Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną

Jadło i czytadło
Tęczowy tort urodzinowy 172

siwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać(...)delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Będziecie potrzebowali także  2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort karmelowy "biały Michałek" 154

Składniki na biszkopt (tortownica 28cm): 8 jajek 180 g mąki pszennej 260 g cukru 76 g mąki ziemniaczanej Składniki na krem karmelowy (dolne przełożeni tortu): 1/4 szklanki sosu karmelowego solonego 150 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Składniki na krem z Michałkami (górne przełożenie tortu): 150 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 10 sztuk(...)cytryny łyżka cukru Składniki na mleczne ganache: 200 g śmietany kremówki 500 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu porzeczkowego 3 łyżki ciasteczek Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia

Słodkości na talerzu
Delicja z wiśniami (bez pieczenia) 590

Cudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków.  Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :) ok 24-26 podłużnych biszkoptów 1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka  słodkie(...)serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany. Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić

Smakołyki Asi
Desery tiramisu 153

przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów  Mamut Kakao  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski(...)dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów

Bajeczna Kuchnia
USTA ADAMA 139

Przepis na to ciasto znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Bardzo spodobały mi się biszkopty, które wyglądają jak usta stąd taka nazwa :)  Ciasto gościło u mnie wielokrotnie na różnych imprezach czy Świętach.  Bardzo je lubię nie tylko za wygląd i wyjątkowy smak, ale za to że jest naprawdę proste do przygotowania. Nie obciąża również za bardzo(...)POLEWA : 0,5 kostki margaryny lub masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka 1 łyżka żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym

Pani na deser
CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA 164

jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA 1 : jogurt grecki 400 g  galaretka wiśniowa 3 łyżki pudru WARSTWA JOGURTOWA 2 jogurt grecki 400 g  galaretka cytrynowa 3 łyżki pudru 0,5 tabliczki mlecznej(...)masy.  SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.  WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo) WYLEWAMY MUS: Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy. UKŁADAMY

Pani na deser
CIASTO KARNAWAŁOWE 263

dawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :)  BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)sosów 18 %  (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki  3 pojedyncze  opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną

Pani na deser
TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ 165

pamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy powoli do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy

Pani na deser
Rolada czekoladowa z lemon curd 161

roladą z lemon curd. Kto boi się zwijania rolady to głowa do góry, bo to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Porcelana Lido Gold Bogucice   Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej T500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: 2 jajka 2 żółtka(...)cukru 3 cytryny 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju  Dodatkowo: 0,5 l zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać

Ala piecze i gotuje
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 135

pamiętam kiedy już piekłam roladę i tak mnie naszło właśnie dzisiaj. Biszkopt wyszedł mi niezwykle puszysty, do tego truskawkowy i pachnący krem, tanio, szybko i pysznie. Jak nie macie pomysłu na podwieczorek to polecam Wam właśnie moją roladę. Zapraszam i życzę smacznego:) Roladę podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 12,5 dag masła 82% cukier puder do smaku pół szklanki świeżych rozgniecionych truskawek ( bez soku ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia rolady Wykonanie: 1. Biszkopt:  Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem

Izabelawkuchni
Lekkie ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką. 161

Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki(...)kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia

Izabelawkuchni
piernikowa pianka z mandarynkami 147

Piernikowa pianka, nieprzesłodzona, bo zrobiona z ricotty, z mandarynkami i pierniczkami. Lekki deser, który mimo piernikowego smaku można by podać nawet latem.  *keksówka 10* 30 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę piernikową: 300 g sera ricotta 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)żelatyny 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 puszki mandarynek dodatkowo: opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze wiórki czekoladowe  kilka łyżek mleka 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie) Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać do foremki wycielonej papierem do pieczenia. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia